x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Să tai braţul lui Duckadam

Să tai braţul lui Duckadam

de Florin Condurateanu    |    30 Dec 2020   •   08:00
Să tai braţul lui Duckadam

Toţi oamenii ar considera o monstruozitate să tai degetele lui Rembrandt, care ne-a dăruit picturi de neegalat, să tai degetele lui Paganini, vestit pentru digitaţia cu care alerga genial pe corzile viorii. La fel de neimaginat ar fi să-i tai braţul lui Duckadam, care a interzis balonului să intre în poartă în toate penalty-urile de câştigare a finalei Cupei Campionilor Europeni – şi la fel de inacceptabil ar fi fost să-i fie amputat lui Dobrin piciorul cu care a hipnotizat mingea şi pe adversari.

Şi totuşi, aceste amputări erau necesare la un moment dat, din pricina unor boli grave, dar destinul providenţial al celor doi mari campioni a găsit rezolvări surprinzătoare, care au salvat mâna şi piciorul prin care acţiona marele talent al celor doi aşi ai sportului. Un diagnostic greşit l-a salvat pe Duckadam de la amputarea braţului cu care a respins toate cele patru penalty-uri executate de Barcelona, iar Steaua a ieşit campioana Europei.

Pe Duckadam îl chinuiau dureri în braţ, îşi scutura braţul şi ele încetau. Medicul a diagnosticat drept reumatism acest necaz al portarului Stelei. Şi Helmut Duckadam a împiedicat prin plonjoane geniale mingea să intre în poarta românilor, în seara biruitoare de la Sevilla, a respins balonul tocmai cu braţul care-i aducea suferinţe. După un timp, aflat la Arad, Duckadam a alunecat pe iarbă, s-a sprijinit în braţul cu pricina şi deodată s-au ivit dureri groaznice, nu mai iriga sângele mâna care se albise. Ministerul Apărării a trimis un avion de urgenţă, Duckadam a fost adus direct la sala de operaţie, unde generalul doctor Vasile Cândea a scos un cheag care blocase scurgerea sângelui în braţ, a curăţat şi de depuneri de grăsime artera braţului, şi astfel celebrul portar a scăpat de amputare. Diagnosticul de reumatism fusese greşit, era vorba de un anevrism pe artera braţului, acea umflătură apărută din peretele arterei care se putea sparge, ducând la deces. Dacă anevrismul de pe vas ar fi fost descoperit înaintea finalei Cupei Campionilor Europeni, Duckadam nu ar mai fi avut voie să intre pe teren şi să apere orice şut. De atunci, Helmut Duckadam a mai fost operat pe vasele de sânge de multe ori.

×