x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Semnatarii scrisorii din Italia nu mai sunt „dragi români”, domnule pseudo-președinte?

Semnatarii scrisorii din Italia nu mai sunt „dragi români”, domnule pseudo-președinte?

de Serban Cionoff    |    27 Iun 2021   •   14:23
Semnatarii scrisorii din Italia nu mai sunt „dragi români”, domnule pseudo-președinte?

Cu câteva zile în urmă, Asociația Românilor din Italia i-a adresat domnului Klaus Iohannis o scrisoare în care, pe baza unei temeinice analize a rezultatelor dezastruoase ale actualei coaliții, îi cer să scoată neîntârziat de la guvernare USR PLUS, formațiune politică a cărei agendă „ne-românească’’ este definită ca fiind „o cale a dezastrului’’. După cum era de așteptat, mesajul nu a primit nici până acum răspuns din partea chiriașului din Dealul Cotroceni și nici nu a apărut pe pagina administrației prezidențiale. Semn că, pe destinatar, pur și simplu nu îl interesează acest mesaj.  Ceea ce nici nu este de mare mirare, atât timp cât criticile aspre, dar absolut îndreptățite, nu vizează PSD și în text nu apare măcar o dată sintagma „ciuma roșie’’! Motiv pentru care mesajul a fost totalmente ignorat și de către detașamentele agit-prop, arondate și arendate Puterii, el circulând doar pe câteva canale de informații.

 Recunosc, dacă ar fi să ne luăm după preceptul că dacă după trei zile de când a apărut în spațiul public o știre nu înregistrează cote ridicate de audiență asta înseamnă, automat, că locul ei este, în cel mai bun caz, la arhivă, atunci poate că și în cazul de față ar trebui să procedăm la fel. Am,însă, câteva motive pentru care nu aș aplica această grilă de lectură  în cazul de față. Primul constă în faptul că scrisoarea despre care vreau să discutăm a fost trimisă la Cotroceni din partea uneia dintre cele mai mari comunități de români de peste hotare,adică a diasporei, al cărei vot, după cum prea bine se cunoaște, a contat foarte-foarte mult atât pentru realegerea pseudo-președintelui Klaus Iohannis, cât și pentru scorul partidelor care alcătuiesc actuala coaliției de guWERNare. Foarte adevărat,rezultatele alegerilor parlamentare de anul trecut dădeau PSD pe locul I, dar să nu uităm că decizia absolut abuzivă a pseudo-președintelui Klaus Iohannis de a aduce la putere coaliția PNL-USR PLUS-UDMR, a fost luată tocmai speculând scorul foarte strâns la care au contribuit și cetățenii români cu drept de vot care trăiesc și muncesc în Italia. Vot pe care aceștia l-au dat în speranța că, odată ajunse la cârma țării, partidele actualei coaliții le vor îndeplini așteptările. Așa încât este foarte de înțeles nemulțumirea și chiar dezamăgirea lor, ca și gestul de a se adresa celui care, prin Constituția României, este garantul suprem al respectării drepturilor omului și al bunei funcționări a instituțiilor statului nostru.

 Printr-o simplă dar foarte semnificativă coincidență, în acest răstimp, adică ieri, a fost sărbătorită Ziua Drapelului Național. Prilej cu care pseudo-președintele Klaus Iohannis a transmis națiunii un mesaj în care ne spune așa:,,Dragi români,Drapelul Național este cel care ne aduce împreună,indiferent de locul în care ne aflăm și ne face să fim mândri că aparținem națiunii române’’. Frumos spus, nu zic nu, dar mă întreb ce le vor spune aceste vorbe mieroase românilor din Italia care ar fi așteptat și un răspuns la cererile lor? Mai pot ei socoti, ei, că suntem ,,împreună’’ în condițiile în care cel pe care nu puțini dintre ei l-au votat pentru un nou mandat prezidențial? Și cum le poate dovedi, cu argumentele exemplului personal, pseudo-președintele Klaus Iohannis că pot fi mândri că aparțin poporului român atât vreme cât el însuși forțează-pentru a câta oară?- mâna Legislativului, de data asta pentru a legifera educația sexuală în școli? Idee împotriva căreia, în scrisoarea sa, Asociația Românilor din Italia se pronunță în moc categoric și pe care o susține cu multă înverșunare tabăra progresist retrogradă a USR PLUS-iștilor.

 Așa că să nu ne mai fie de mare mirare dacă, după ce, în seara trecută și astă noapte, Palatul Cotroceni a fost luminat în culorile tricolorului, mâine-poimâine, reședința instituției prezidențiale va fi luminată în culorile curcubeului,simbolul comunității LGBT. Că doar tot au fost USR PLUS-știi singurii europarlamentari români care au votat în favoarea îndelung-controversatului Raport Matic... 

Mai sunt și alte subiecte fierbinți de aici,de la noi, de acasă,  la care se fac referiri critice și temeinic susținute în scrisoarea adresată domului Klaus Iohannis de către Asociația Românilor din Italia, țara în care avem una dintre cele mai mari (dacă nu chiar cea mai mare) comunitate de români de peste hotare. Din diaspora pe care, nu o dată, domnul Klaus Iohannis o gratula cu complimentul ,,dragi români’’, dar numai atunci când se referea la cei care defilau cu niște plăcuțe cu mesaje vulgare și agresive adresate numai și numai PSD-ului, adică membrilor și simpatizanților săi. PSD fiind, după cum prea bine cunoaștem, bestia neagră al domnului pseudo-președinte. Să fie, oare, faptul că în scrisoarea Asociației Românilor din Italia nu este pus la zid PSD-ul, ci este criticat- repet și întăresc:în mod argumentat și cu dovezi- un anumit partid al guWERNării, partid care pare să fie foarte în grațiile chiriașului de la Palatul Cotroceni, singura cauză pentru care, până acum, augustul adrisant nu a binevoit să răspundă? Și nu doar că este criticat dar i se  cere, în mod direct, să scoată USR PLUS de la guWERNare! Act extrem de riscant, dacă luăm în calcul cotele catastrofale la care se află partidele coaliției la capitolul încredere publică, bașca prăbușirea vertiginoasă în sondaje a actualului chiriaș din palatul de peste drum de statuia leului. Situație care îi și face pe unii observatori ai vieții politice românești să aducă în discuție scenariul alegerilor anticipate. Scenariu care deocamdată are, cred eu, mai degrabă valoarea unei ipoteze de lucru, deși nu ar fi exclus ca, după ce vom cunoaște rezultatele alegerilor locale parțiale care au loc astăzi în 36 de localități din 23 de județe, el să nu mai rămână doar la acest nivel.  

 Revenind,acum, tăcerea apăsată care se păstrează asupra scrisorii Asociației Românilor din Italia, mă întreb și vă întreb dacă trebuie să ne gândim la ce este mai rău? Adică să înțelegem că acest demers l-a supărat așa de tare pa domnul pseudo-președinte încât le-a retras semnatarilor și susținătorilor scrisorii Asociației Românilor din Italia calitatea de „dragi români”?   

×