x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Simptom de agravare a ficțiunii monetare de care suferă economia

Simptom de agravare a ficțiunii monetare de care suferă economia

de Ionuț Bălan    |    16 Aug 2019   •   08:00
Simptom de agravare a ficțiunii monetare de care suferă economia

Prețul aurului pe piețele internaționale a atins recent nivelul maxim al ultimilor 7 ani, în principal ca reacție de panică față de agravarea războiului comercial dintre marile puteri economice SUA și China, care a făcut ca indicele bursier american S&P să scadă cu peste 4%. Deși pertinentă, această cauză a fost însă una conjuncturală. Cea de substanță este perspectiva reluării accentuării politicilor de relaxare cantitativă ale marilor bănci centrale ale lumii, în primul rând Federal Reserve.

Fed a redus dobânzile pentru prima oară din 2008, cu un sfert de punct procentual, la un interval de 2%-2,25%. În plus, banca centrală americană prognozează că va reduce în septembrie din nou dobânda de referinţă, cu alte 0,25 puncte procentuale, la 1,75%-2%. 

Pe acest fond, un alt semnal puternic că se reia dopajul monetar al economiei mondiale este evoluția diferențialelor de preț dintre aur și platină, respectiv dintre aur și argint, în favoarea metalului galben. Tradițional, aurul constituie un act de refugiu în perioade de devalorizare a valutelor, ca un reflex al vechiului său statut de reper monetar. Pe de altă parte, platina și argintul au și importante utilizări industriale, fiind mai mult decât instrumente de plasament investițional.

Asta face ca diferențialele de preț aur-platină și aur-argint să dea seama foarte bine de momentele când economia reală suferă și se armează stimulentele monetare.

Asta spune și banca americană Wells Fargo, într-un raport recent, în care remarcă faptul că, în comparație cu trendurile istorice, platina și argintul pot fi considerate în prezent ieftine în raport cu aurul.    

“Cele două active pe care le recomandăm ca alternative de plasament la aur sunt platina și argintul. Ambele sunt, istoric vorbind, destul de ieftine față de aur și, în opinia noastră, ar putea oferi mai mult potențial de creștere dacă aurul se va scumpi în continuare. Ca regulă, platina se tranzacționează la cotații superioare aurului, însă acest lucru nu este valabil în momentul de față. Celor care caută o alternativă la aur le recomandăm să ia în considerare platina”, scrie analistul John LaForge de la Wells Fargo.

 

×