x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Sondajul de opinie care trebuia să se afle, astăzi, pe biroul de la Cotroceni

Sondajul de opinie care trebuia să se afle, astăzi, pe biroul de la Cotroceni

de Serban Cionoff    |    22 Dec 2020   •   15:10
Sondajul de opinie care trebuia să se afle, astăzi, pe biroul de la Cotroceni

Nu cred că pe biroul pseudo-președintelui Klaus Iohannis au ajuns rezultatele sondajului de opinie realizat de Avangarde. Rezultate care au fost făcute publice,aseară, la emisiunea „Sinteza zilei”, difuzată pe canalul Antena 3. Dar cu siguranță era foarte multă nevoie de ele înainte de a începe așa-zisele consultări pentru definitivarea listei viitorului guWERN și de cosmetizarea programului de acțiune! Fac această afirmație deoarece este primul sondaj de opinie realizat după alegerile parlamentare din 6 decembrie, mai precis în perioada 10-20 decembrie. Un sondaj de opinie făcut „la cald”, sub impactul emoțional al comunicării rezultatelor votului, care dădeau PSD câștigător, dar și după ce Chiriașul de la Cotroceni anunța că va încredința misiunea formării viitorului executiv partidelor care s-au situat pe locurile 2 și așa mai departe. De ce, uite de-aia, că așa au vrut mușchii săi!

 Ce spune, în mod deosebit, acest sondaj pentru a considera că ar fi fost nevoie ca el să fie în atenția celor direct implicați în pretinsele consultări, de fapt o convocare la Comanditorul-șef pentru a li se înmâna foaia de parcurs? În primul rând ne spune că în perioada în care au fost aplicate chestionarele anumite partide care au intrat în noul Legislativ al țării au înregistrat  interesante creșteri ale cotei de încredere. Cea mai mare creștere fiind cea a PSD, cu 6% față de scorul electoral,urmat de AUR cu 5 procente mai mult. În schimb, PNL, până mai ieri partidul-anexă al domnului pseudo-președinte, nu a mai căpătat decât un procent în plus- bine și așa decât… nimic!-, iar USR-PLUS stagnează. Cât privește cauzele acestor schimbări acestea sunt multiple și complexe, dar un lucru este deasupra oricărui îndoieli:și de această dată factorul emoțional a avut un rol determinant. Afirmație care se verifică, în primul rând, în cazul PSD, pe care opinia publică îl percepe, poate și mai mult decât până acum, ca marele nedreptățit al samavolniciei de rit (pretins)prezidențial. Situație care vine în continuarea celei pe care a creat-o și a întreținut-o maladiva obsesie „anti PSD”, a celui care, potrivit Legii fundamentale a țării, trebuia să fie un factor echidistant și de mediere în societate.

 Referitor la cele 5 procente care s-au adăugat cotei de încredere a AUR sursa lor ar putea fi mesajele tăioase- unele cu terminalul la Palatul Cotroceni!- pe care le-au transmis în intervențiile lor televizate câțiva dintre liderii partidului-surpriză. Rămânând de văzut dacă acestor mesajele le vor urma și atât de așteptatele inițiative constructive, fără de care orice gest de frondă, oricât de eclatant ar fi  riscă să rămână… doar atât!

 Că,deocamdată, partizanatul agresiv și intolerant al domnului Klaus Iohannis nu a afectat cota de încredere a PNL-ului, asta nu e un lucru prea important. Va atârna ,însă, foarte greu în balanță, și nu peste mult timp, felul în care vor evolua lucrurile în PNL. Asta cu atât mai mult cu cât nemulțumiții din partid, care au atâtea și atâtea să îi reproșeze lui Ludovic Orban nu dau semne că ar fi renunțat , ci doar au amânat răfuiala până se împarte ciolanul.  Mai precis după „ciorba de potroace care va fi servită în Deal”, după cum bine le-a mai spus pe nume colega noastră Cora Muntean acestor jenante târgovețeli de drept comun. Pentru ca, de mâine încolo sau, mai bine, după ce se va lua și binecuvântarea parlamentului,să intre în acțiune ghionții împărțiți reciproc și piedicile strict colegiale! Situație și așa complicată, la care se adaugă întrebarea cu două variante:a) cum se va poziționa,de acum înainte, PNL în raport cu tătucul Klaus Iohannis?; și b) cum se va poziționa însuși Klaus Iohannis în raport cu PNL? Întrebare ale cărei răspunsuri nu pot fi date înainte de a avea răspuns la o altă întrebare –cheie: vom avea un PNL tot cu Ludovic Orban președinte sau un PNL post-Ludovic Orban? 

 Alt subiect extrem de interesant pe care îl pune în evidență sondajul Avangarde este, de fapt, un avertisment. Mă refer la acel procent de 74% dintre subiecții chestionați care au răspuns că țara merge într-o direcție greșită. Asta în vreme ce numai 12% cred că direcția este bună , iar 14 % nu știu sau nu vor să răspundă. În această ultimă categorie intrând și cei care au făcut mare paradă defilând cu sloganul „eu nu am cu cine să votez că toți sunt la fel”. Revenind la acei 74 % dintre subiecți care cred că mergem într-o direcție greșită este de la sine înțeles că acest scor lamentabil vizează direct catastrofala guWERNare PNL și, imediat mai departe ajunge la Klaus Iohannis. Fostul propagandist-șef al partidului din campania electorală pentru 6 decembrie, căruia nu puțini și nu fără motiv sunt cei care îi pun în seamă pierderea competiției de către fostul partid de glorie al Brătienilor.

Acestea ar fi numai două dintre motivele pentru care îmi permit să apreciez că substanțialul sondaj de opinie realizat de Avangarde ar fi  trebuit să se afle pe masa pretinșilor negociatori care se reunesc la Cotroceni. Ar fi trebuit, dar foarte probabil nu se va afla, invocându-se, să zicem, motivul că eșantionul de 900 de persoane chestionate nu ar fi reprezentativ pentru starea de spirit al populației scumpei noastre patrii. Nu contest,se poate spune și așa, dar să nu uităm că și acești 900 de interlocutori sunt și ei un segment al opiniei publice.

Opinie publică pe care F. Brunea-Fox-”Prințul reportajului românesc”- o numea atât de sugestiv:”strada”. Avertizând: „Nu călcați strada, mușcă!”

×