x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Statul paralel al generalului Coldea

Statul paralel al generalului Coldea

de Dan Constantin    |    25 Mai 2017   •   08:10
Statul paralel al generalului Coldea

Declarațiile primarului de Baia Mare vin să arate cât de necesară este Comisia parlamentară de anchetă pentru alegerile 2009. Cătălin Cherecheș a lămurit în câteva zeci de minute prin relatarea lui de la “Sinteza Zilei” rolul jucat de generalul Coldea în politica ultimilor ani. Înființarea UNPR,  ca partid care apăra interesul național, apare acum ca o grupare menită să protejeze în primul rând interese restrânse ale unor persoane. Coagularea acestei grupări a fost catalizată de omul care avea conducerea operativă a SRI și prin legătura funcțională cu Codruța Kovesi și pârghia de coerciție a cătușelor. Adeziunile la mișcarea lui Oprea, scos la înaintare ca lider politic, se faceau mai mult de nevoie decât din convingere. Spectrul condamnărilor asigura liantul partidului, ideologia fiind înlocuită prin magnetul fricii.

Mecanismul descris de Cherecheș pune în adevărata ei lumină întâlnirea din seara alegerilor prezidențiale 2009. Acolo nu se punea de o agapă de Sf. Niculae, ci de continuarea la o scară monstruoasă a unui sistem construit pe suportul mandatului prezidențial al lui Băsescu. Cătălin Cherecheș a fost invitat să se alăture UNPR și a precizat exact și ofertele care i s-au făcut de a colabora cu serviciul de informații al Armatei. Înțelegem mai exact acum sensul și scopul listei lungi a ofiţerilor fără studii militare cărora Oprea le-a dat grade înalte și de ce Turcescu s-a detonat în direct ca acoperit.

Primarul din Baia Mare a dat și multe nume intrate în partidul care poate fi privit acum ca o conspirație împotriva democrației, în afara Constituției. Este greu de admis că aceștia, oameni cu mare experiență politică și a afacerilor nu știau că, intrând în acest partid, au deasupra umbrela ocrotitoare a șefilor SRI. Era o protecție sigură în vremurile tulburi ale regimului Băsescu. În noaptea alegerilor, nu voturile au fost furate, ci anii de libertate ai celor care s-au opus acestui stat paralel. Comisia parlamentară are prin  declarațiile lui Cherecheș o pistă nouă de abordare a evoluției politicii de după 2009. Acea noapte a alegerilor nu a fost nici prima, nici ultima întâlnire a conspiratorilor care au pus la punct statul paralel. Comisia condusă de Fifor poate scoate gunoiul de sub preș. Dacă va găsi însă fire care duc spre marea bombă a prezidențialelor din 2014, ce va face? Iohannis a dat să se înțeleagă că nu va veni la audieri...

 

×
Subiecte în articol: stat paralel coldea