x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Statul "social", pseudonim al jafului - astăzi, despre energie

Statul "social", pseudonim al jafului - astăzi, despre energie

de Ionuț Bălan    |    25 Ian 2021   •   07:50
Statul "social", pseudonim al jafului - astăzi, despre energie

În București s-a vehiculat ideea că atunci când plătești energie termică subvenționată, dar de care nu prea beneficiezi, e ca și cum s-ar tăia subsidiile. Ar rămâne, practic, doar subvențiile pentru transportul în comun de suprafață, acordate pensionarilor - principala forță de vot. 

Acum să trecem de la Capitală la toată România, unde se spune că iarna nu-i ca vara. Așa-i zicala, dar din câte se observă temperaturile se duc pentru puține zile în zona negativă, ca să revină cât mai repede pe partea cu roșu a termometrului. Dar nu contează ce indică termometrul, dacă politicienii decretează că iarna nu-i ca vara și factura la gaze e mereu la fel. Sigur, cu ocazia asta, am trecut din zona subvenționată, rece, la casa medie nesubvenționată, ceva mai caldă, în care locuiește clasa mijlocie “reacționară” ce nu ia de la statul social, ci dă, adică plătește cam dublu pe încălzire în comparație cu Regatul Unit.

În fine, la un moment dat, site-ul TimesNewRoman scria că dacă petrolul ar fi gratis, benzina în România s-ar ieftini cu aproape un leu! Cred că a fost optimist - precum Murphy - fiindcă, din câte s-a văzut la început de 2021, carburanții revin la peste 5 lei litrul, în ciuda trendului descendent al prețului țițeiului.

Așadar, prețul petrolului poate deveni și negativ, precum cel al banilor, benzina tot nu se va ieftini, dimpotrivă, accizele şi TVA, care reprezintă grosul din preţul la pompă, trebuie să susţină deficitul de la bugetul pensiilor, unul care s-a accentuat în preajma alegerilor.

Sunt gata să recunosc că am exagerat un pic cu cotaţia negativă la ţiţei, chiar dacă industria auto şi cererea, în general, arată că ne îndreptăm spre o criză, însoțită de falimente şi şomaj. Dar tocmai de asta şi întorcându-mă la tema cu accizarea petrolului: Atunci când nu mai ai consum de ce-l suprataxezi? Ca să ai venituri la buget pentru a majora stipendiile forţei de vot?!

×