x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Scandal diplomatic fără precedent: SUA închid consulatul Chinei din Houston!

Scandal diplomatic fără precedent: SUA închid consulatul Chinei din Houston!

de Şerban Mihăilă    |    23 Iul 2020   •   10:12
Scandal diplomatic fără precedent: SUA închid consulatul Chinei din Houston!

Războiul comercial, tehnologic și ideologic dintre China și Statele Unite atinge cote periculoase, pe măsură ce se apropie data alegerilor pentru Casa Albă, iar președintele Trump pare să beneficieze de susținerea majorității electoratului american în această privință, în special după ravagiile făcute pe teritoriul SUA de către virusul provenit dintr-o provincie chineză. Într-o decizie fără precedent, administrația Trump a ordonat, brusc, închiderea consulatului Chinei din Houston.

 

 

Tensiunile dintre cele două părți au atins un nivel alarmant, după ce China a anunțat, ieri, că a primit din partea americanilor un ultimatum „scandalos”, de 72 de ore, pentru a-și închide consulatul din Houston. Potrivit oficialităților de la Beijing, SUA le-au cerut membrilor misiunii diplomatice chineze, pe 21 iulie, să înceteze toate activitățile și evenimentele pe teritoriul american. „China condamnă cu tărie o asemenea decizie revoltătoare și nejustificată, care va sabota relațiile americano-chineze”, a declarat, ieri, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, Wang Wenbin, citat de „The Guardian”. „Cerem SUA să-și retragă imediat această decizie eronată, în caz contrar urmând ca țara noastră să reacționeze în mod legitim și necesar”, a spus Wang. De asemenea, Ministerul de Externe a acuzat autoritățile de la Washington că îi șicanează și restricționează pe diplomații chinezi, inclusiv prin deschiderea „repetată” a genților acestora, fără a avea permisiunea proprietarilor, și prin confiscarea unor bunuri destinate utilizării în scopuri oficiale. Potrivit purtătorului de cuvânt, personalul Ambasadei Chinei în SUA a primit deja numeroase amenințări cu moartea, deoarece administrația de la Washington „propagă ura împotriva chinezilor”. Mai mult, autoritățile de la Beijing îi acuză pe diplomații americani că sunt implicați „în acțiuni de infiltrare și interferență”. Tot ieri, presa de stat din China a sugerat posibilitatea închiderii consulatelor americane, cerând pe Twitter opinia cititorilor asupra misiunilor diplomatice ale SUA care ar trebui eliminate. Replica oficială a Beijingului a venit după ce o serie de surse locale americane au relatat despre arderea a numeroase documente în curtea consulatului Chinei din Houston și la numai o zi după ce SUA au acuzat doi cetățeni chinezi că au încercat să sustragă informații legate de cercetările asupra unui vaccin contra COVID-19. Poliţia din Houston a transmis pe Twitter că s-a văzut „o degajare de fum”, dar că forţele de ordine „nu au fost autorizate să intre” în incinta consulatului, aflat, deocamdată, sub autoritate chineză. China are cinci consulate în SUA, cel din Houston, statul Texas fiind deschis în 1979 şi având înscrişi în registre 900.000 de cetăţeni chinezi.

 

Acuzații generale

 

De cealaltă parte, SUA au afirmat, în termeni foarte generali, că închiderea consulatului Chinei a fost decisă pentru a proteja proprietatea intelectuală și informațiile private americane. „Statele Unite nu vor tolera încălcările suveranității noastre de către Republica Populară Chineză și nici intimidarea cetățenilor noștri, așa cum nu am tolerat nici practicile comerciale inechitabile ale RPC, furturile de locuri americane de muncă și alte comportamente impertinente”, se spune într-o declarație a purtătorului de cuvânt al Departamenului de Stat al SUA, Morgan Ortagus. SUA și China sunt angrenate în momentul de față într-un război total, care include impunerea reciprocă de tarife comerciale exagerate, sancțiuni în avalanșă legate de Hong Kong, Taiwan și regiunea uigură Xinjiang, eliminarea de companii tehnologice și de comunicație, expulzarea de jurnaliști sau spinoasele controverse legate de statutul Mării Chinei de Sud și proveniența noului coronavirus. În acest context, închiderea forțată a consulatului Chinei din Houston deschide un nou front de luptă, într-un conflict care nu are nicio șansă să se atenueze înaintea alegerilor prezidențiale americane din noiembrie.

 

Statele Unite nu vor tolera încălcările suveranității noastre de către Republica Populară Chineză și nici intimidarea cetățenilor noștri”.

Morgan Ortagus, purtătorul de cuvânt al Departamenului de Stat al SUA

 

×