x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Suprataxa pe handicap

Suprataxa pe handicap

de Ionuț Bălan    |    16 Ian 2017   •   07:30
Suprataxa pe handicap

Fostul ministru al Muncii a încercat să satisfacă dorința de a colecta mai mulți bani la buget cu ajutorul taxei pe handicap.

Dar suma ce urmează să o plătească persoanele cu dizabilități sau rudele lor poate că ar trebui să nu se mărginească la 900 de lei, ci să fie direct proporțională cu gravitatea handicapului.

Asta pentru că pe listă ar fi necesar să se alăture celor cu dizabilități motorii sau psihice și cei ce promovează legi ce induc hazardul moral și selecția adversă. Cu precizare că, desigur, se mai pot comite și erori, însă, când inițiatorii fac o fixație, se poate vorbi de un comportament maniacal.

În fine, pentru a înțelege mai bine importanța adoptării euro, care acum beneficiază de sprijinul unui minister de profil, se apelează la elaborarea proiectelor de buget cu ajutorul unor instituții angrenate în procesul de convergență nominală.

Și în situația în care deficitul bugetar a stat sub 3% din PIB, limita din Tratatul de la Maastricht, și asta ca urmare a consultării cu toate instituțiile responsabile, oare a o culpabiliza pe una dintre ele nu constituie o mostră de comportament maniacal?

E cert că un deficit mai mic necesită o finanțare mai redusă, dar, dat fiind că şi guvernările anterioare au stat la limită cu el, e bine să ne întrebăm dacă asta-i o problemă sau dacă nu cumva vorbim de o obsesie ce are legătură cu starea patologică descrisă mai sus?

Guvernul Cioloș s-a înșelat în privința mărimii veniturilor bugetare, probabil din cauza lipsei de performanță în a atrage fonduri europene. Dar reperele macroeconomice au rămas în parametrii Tratatului de la Maastricht, ceea ce evidențiază că instituțiile implicate și-au făcut datoria și au reușit să conserve echilibrul, în ciuda unor persoane, care, din rea-credință sau nepricepere, au afectat perfomanțele Executivului.

 

 

×