x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Trebuie să ne dezobișnuim să mai echivalăm "economia" cu "statul"

Trebuie să ne dezobișnuim să mai echivalăm "economia" cu "statul"

de Ionuț Bălan    |    13 Iul 2020   •   07:50
Trebuie să ne dezobișnuim să mai echivalăm "economia" cu "statul"

De ce? Fiindcă atunci când guvernul are mai puțini bani înseamnă că i se reduce capacitatea de a interveni în economia reală. Vom avea mai puține investiții publice ilogice din punct de vedere economic, păguboase și generatoare de corupție.

Pe lângă asta, însă, faptul că agenților economici le vor rămâne mai mulți bani după plata taxelor este un lucru bun în sine. Chiar dacă aceștia vor transfera în profituri relaxarea fiscală, fără să reducă prețurile pentru consumatori sau să mărească salariilor pentru angajați. Si reducerea taxelor are potențialul de a diminua și evaziunea fiscală.

Iar scăderea evaziunii nu este ceva pozitiv pentru că majorează veniturile statului, ci din cu totul alt motiv. Companiile vor avea mai mulți bani legitimi din punct de vedere al legislației fiscale, ceea ce înseamnă că se vor "spăla" mai puțini bani în străinătate, prin offshore-uri.

Acești bani vor rămâne în România și vor stimula în continuare economia, fie prin investiții, fie prin consum. Mai mult, vor rămâne în sistemul bancar românesc, întărindu-i stabilitatea și capacitatea de creditare.  Vor intra mai puține firme în insolvență, se vor salva locuri de muncă, este posibil să apară joburi noi, iar cele deja existente să fie mai bine plătite. Pe scurt, statul va avea mai puțini bani, iar economia mai mulți. Nu e niciodată prea devreme pentru asta.

×