x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Un Guvern al Simplificării

Un Guvern al Simplificării

de Daniel Apostol    |    14 Oct 2019   •   07:44
Un Guvern al Simplificării

Un recent studiu Frames scoate din nou la suprafaţă principala nemulţumire a mediului de afaceri faţă de orice guvern s-a perindat în ultimii 30 de ani pe la Palatul Victoria: lipsa de predictibilitate! Planurile de afaceri şi bugetele pentru 2020 sunt deja pe masa de lucru a mai tuturor antreprenorilor şi conducătorilor de companii - mici, mijlocii sau mari; autohtone sau multinaţionale  - din România.

Dar teama de neprevăzut - alimentată şi de practicile “ordonanţelor-de-peste-noapte” ale ultimului cabinet - este departe de a fi fost înlăturată odată cu alungarea guvernului Dăncilă. Mai important decât “cine va conduce” este acum pentru toţi “cum va conduce”. Oamenii au nevoie de predictibilitatea şi stabilitatea cadrului de reglementare a economiei, dar mai ales de predictibilitatea şi stabilitatea regimului de taxe şi impozite.

În lipsa unui angajament clar din partea statului în privinţa stabilităţii fiscale, mediul de afaceri continuă să rămână într-o stare de expectativă, iar asta se traduce prin anularea sau amânarea proiectelor de investiţii. În plus, ştirile cu privire la o posibilă recesiune a economiei europene conduc la rândul lor la o reducere a activităţii şi la o conservare a resurselor, mai ales a celor financiare.

Economia reală are nevoie de limpezirea, claritatea şi rezonabilitatea deciziilor politice care o guvernează. Şi mai are nevoie de eliberarea din tentaculele - de cele mai multe ori corupte - ale birocraţiei administrative. Oamenii de afaceri vor ca relaţia cu statul să fie simplificată, iar în prim-plan au în vedere reducerea numărului de acte administrative, de legi, de hotărâri, de decizii, de ordonanţe care se contrazic unele pe altele.

Guvernul - care va fi el - va avea de ales: politici publice şi fiscale pentru a creşte veniturile sau pentru a stimula economia reală?  Şi de fapt, ar trebui să le facă pe amândouă: să scoată economia naţională din paradigma defectuoasă a creşterii economice exclusiv pe consum şi să restarteze investiţiile, publice sau private; dar, în acelaşi timp, trebuie să ţină în frâu deficitul bugetar scăpat de sub control, să reducă cheltuielile şi să sporească veniturile publice.

Guvernul viitor trebuie să fie simplu. Misiunea sa va fi tot simplă: să asigure echilibrul economic. Misiunea sa va fi însă deloc uşoară: să asigure echilibrul economic, social şi politic având nori tulburi la orizont, având multe incertitudini interne şi tot atâtea presiuni externe şi cu resurse bugetare epuizate, cu oameni plini de neîncredere în clasa politică, cu cetăţeni dezamăgiţi şi alungaţi de propria ţară.

Deşi în politică lucrurile nu sunt deloc simple, un guvern al simplificării ar putea fi totuşi o soluţie.

 

 

×