x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Un mare filozof comentează postarea ambasadei

Un mare filozof comentează postarea ambasadei

de Serban Cionoff    |    25 Mai 2019   •   14:08
Un mare filozof comentează postarea ambasadei

Ne-am resemnat mult prea repede cu obiceiul unor diplomați acreditați la București de a transmite în spațiul public declarații în care se dau prețioase indicații celor trei puteri ale statului sau sunt etichetate, în mod negativ,anumite persoane aflate în înalte funcții publice. Asemenea flagrante și repetate încălcări ale prevederilor Convenției de la de Viena producându-se, de regulă, sub pretextul  îngrijorării profunde  față de  ,,amenințările la adresa independenței justiției’’ sau de „subminarea statului de drept’’ în România.

 De data asta,însă, așa după cum au remarcat colegii de la D C News, avea de-a face cu un „derapaj diplomatic fără precedent’’ la noi. Derapaj față de care, din păcate, până la această oră, nu a apărut o luare de poziție oficială. Este vorba, după cum v-ați dat seama, despre o ciudățenie de pe pagina Facebook a Ambasadei Regatului Danemarcei la București, un așa-zis dialog despre cum va fi vremea în țara noastră duminică și luni. Prilej cu care un cineva, fără nume, după ce prezice că ,,va fi o duminică fierbinte’’,  revine cu mențiunea că „și apoi’’, adică luni, „probabil va fi rece’’. Nu este greu de înțeles că formula ,,o duminică fierbinte’’ se referă la alegerile pentru parlamentul european, care, la noi, au loc duminică 26 mai, dar și la referendumul convocat de (încă) președintele Klaus Iohannis pentru aceeași zi. După cum pretinsa prognoză meteo pentru luni 27 se vrea a fi o premoniție asupra sentinței  în procesul lui Liviu Dragnea care se va judeca, în această zi, la Înalta Curte de Casație și Justiție.   

  Există, desigur, multe și solide motive pentru a susține că ziua de  duminică,26 mai, se anunță o a fi zi fierbinte. Ceea ce, în nici-un caz, nu dă dreptul unei ambasade, oricare ar fi ea, să comenteze o problemă care ține direct de decizia suverană a României și a românilor. Așa cum nu intră în atribuțiile și în competențele unei ambasade-inclusiv ale Ambasadei Regatului Danemarcei- să emită prognoze asupra modului în care Înalta Curte de Casație și Justiție se va pronunța luni în procesul lui Liviu Dragnea. Și, lucru total în afara tuturor normelor și uzanțelor diplomatice, ca o ambasadă, inclusiv cea a Regatului Danemarcei, să facă anunțul că ,,probabil va fi rece’’. Mai direct spus, că Liviu Dragnea va intra la răcoare, adică va fi condamnat!

  Așteptând, încă, reacția oficialităților române față de acest grav „derapaj diplomatic’’ consider că putem să discutăm câte ceva despre posibilele circumstanțe care l-au favorizat. Discuție la finalul căreia nu putem ajunge la o altă concluzie decât cea la care a ajuns Bogdan Chireac:,,Cred că este și o atmosferă pentru mediul diplomatic de la București, de adversitate față de Dragnea și cineva, cumva, a derapat’’. Derapaj care, la rândul său, nu poate avea decât două motive principale:1) partea română nu i-a informat pe partenerii noștri despre ceea ce este cu adevărat  vorba în dosarul lui Liviu Dragnea care va fi judecat luni la ÎCCJ sau 2) mesajele au fost transmise, dar adresanții lor nu au vrut sau nu au reușit să le înțeleagă. Din ce motive și în interesul,respectiv în defavoarea cui?- rămâne de văzut…

 În consecință, este nevoie nu de o tăcere pleoștită, ci de o replică oficială , clară și fermă, care să atragă atenția Ambasadei Regatului Danemarcei,  domnului ambasador Soren Jensen, asupra caracterului absolut intolerabil al postării apărute pe pagina Facebook a instituției. Cu atât mai mult cu cât nu este prima oară când pe pagina ambasadei patriei Prințului Hamlet apar comentarii neavenite despre evenimente din țara noastră. Repet și întăresc, este vorba despre un incident regretabil din toate punctele de vedere,dar care dorim să nu afecteze bunele relații de colaborare și de respect reciproc între țările noastre.

 De aceea cred că ar fi bine dacă, alături de menționarea expresă a prevederilor Convenției de la Viena, oficialitățile române le-ar aminti diplomaților danezi aflați la post în țara noastră un comentariu care se potrivește foarte bine situației de față. Citez:„Sunt două feluri de a fi prostit. Primul este să crezi  ceea ce nu este adevărat, iar, cel de-al doilea, este să refuzi să crezi ceea ce este adevărat’’. Cugetare care, nota bene!, aparține părintelui filosofiei existențialiste, eminentul gânditor danez Soren Kierkegaard.

 În ceea ce privește obiecția că respectiva postare nu reprezintă punctul de vedere al ambasadei ci doar pe al unui „cineva care,cumva, a derapat’’(așa cum bine spune Bogdan Chireac) tot lui Soren Kierkegaard îi aparține un alt comentariu și el foarte nimerit pentru derapajul diplomatic despre care discutăm:„Oamenii pretind libertatea de exprimare ca și o compensație pentru o libertate de gândire pe care arareori o folosesc’’.

 Adevăr foarte greu de necontestat fie și dacă, în sprijinul celui care a postat absolut neavenitul dialog de pe pagina de Facebook a Ambasadei Regatului Danemarcei în țara noastră, se va invoca argumentul protecției imunității diplomaților…    

×