x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Urmează un război pentru pace cum n-am mai avut

Urmează un război pentru pace cum n-am mai avut

de Radu Tudor    |    29 Aug 2018   •   07:56

În urma politicii turbulente a președintelui american Donald Trump, fapt dovedit cu vârf și îndesat la recentul Summit NATO de la Bruxelles, din luna iulie, mai mulți aliați europeni își pun serios problema angajamentului SUA în Europa.

Așa cum a fost el structurat după cel de-al doilea război mondial, acest angajament american a reprezentat ancora cea mai puternică pentru libertate, democrație, economie de piață şi dezvoltare a Europei, după drama războiului.

Vârful de lance l-a reprezentat Tratatul de la Washington, lansat în 1949. SUA, Canada și câțiva aliați europeni puneau bazele NATO prin acest tratat. Alianța politico-militară cea mai solidă și de succes din istorie, NATO este azi, în pragul sărbătoririi a 70 de ani, pusă în pericol, culmea, tocmai de la Washington.

Știu că sună aberant, dar Tratatul de la Washington este pus în pericol de la Washington.

Vor fi voci care să afirme că Trump nu este singurul decident al SUA, că Senatul și Congresul SUA reprezintă forțe politice cu greutate, fără de care nicio inițiativă a președintelui nu poate fi pusă în aplicare. Chiar înaintea Summit-ului NATO din iulie, Senatul SUA a votat o inițiativă prin care președintele este avertizat să nu ia nicio decizie crucială în privința angajării SUA în alianță fără votul senatorilor. Este un argument. Însă comportamentul lui Trump, deciziile sale ce dau satisfacție Moscovei încă din prima zi a mandatului său, legăturile sulfuroase din trecut și cei peste 20 de colaboratori apropiați ai săi concediați sau acuzați de justiția americană demonstrează că bătălia e grea.

Până când ne vom lămuri deplin ce anume va prevala în SUA – forța destabilizatoare a lui Trump în angajamentele multilaterale post-război sau puterea senatorilor și congresmenilor –, vedem o evoluție fulminantă în Europa.

Franța și Germania, intuind efectele deciziilor aberante luate de Donald Trump în raport cu aliații europeni, au simţit că e momentul lor. Împreună sau separat, Franța și Germania reprezintă motorul Europei. Țări mari, influente, cu economii performante, cu ambiții militare și de securitate pe măsură.

Ieri, președintele francez Emmanuel Macron a spus explicit un lucru extrem de grav: Europa nu se mai poate baza pe SUA în materie de securitate. Sunt foarte multe argumente concrete care contrazic serios această afirmație hazardată. Zeci de mii de militari americani, baze militare și armament de miliarde de dolari sunt în Europa, permițând acestui continent să se dezvolte democratic, să se concentreze pe o performanță economică solidă, cât timp are securitatea garantată prin NATO.

Fără NATO, Europa n-ar fi fost ce e astăzi.

Fără NATO, scenariile de securitate devin un coșmar.

Fără NATO, rivalitatea istorică franco-germană ar putea redeveni un coșmar, cum a mai fost în trecut.

Fără NATO și angajamentul SUA, iluzia securității poate fi ușor vândută și cumpărată prin perversitatea istorică a manipulatorilor ruși.

Afirmația lui Macron m-a surprins extrem de neplăcut. În locul unei lupte pentru prezervarea celor 70 de ani de securitate și prosperitate, Franța și Germania dau curs visului lor de a controla continentul.

De dragul teoriei, doar o secundă aș putea fi de acord cu această variantă a proiectului european de apărare și securitate. Un soi de NATO european, fără SUA. Doar în cazul în care politica distructivă a lui Trump va merge până la capăt, fără să fie împiedicat de instituțiile de la Washington. Dacă Trump – cel care ia în calcul aberaţia retragerii SUA din NATO dintr-un calcul de tip imobiliar, singurul pe care-l  înţelege – va prevala, atunci suntem practic obligaţi de situaţie să ne adaptăm, să ne apărăm, să ne strângem forţele în Europa.
Altfel, bătălia pentru NATO trebuie dusă până la ultima picătură a noastră.
Pentru a nu regreta amarnic apoi că n-am făcut tot ce depindea de noi pentru menţinerea securităţii, stabilităţii şi prosperităţii spaţiului euroatlantic.
Urmează un război pentru pace cum n-am mai avut.

×
Subiecte în articol: donald trump