x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Vecerdizarea caselor contra siguranță națională

Vecerdizarea caselor contra siguranță națională

de Dan Constantin    |    31 Ian 2017   •   07:50
Vecerdizarea caselor contra siguranță națională

Ședința de astăzi a CSAT aduce prima confruntare instituțională între Guvern și Președinție. Iohannis a provocat deliberat întârzierea adoptării bugetului pentru a organiza o nouă rundă de spectacol cu circuit închis.

Din comunicatul ațos al ședinței de marți vom afla doar poziția instituției prezidențiale, eventuale amănunte despre păruiala din interior fiind lansate ,,pe surse” de părțile intersate să pună gaz pe foc. Substanța problemei - banii alocați pentru sistemul de siguranță națională - va cădea în secundar și va fi speculată politic.

,,Ciuma roșie” va fi acuzată primitiv că vrea să scoată țara din NATO blocând finanțarea programelor de apărare. Guvernul nu a putut transmite convingător că Ministerul Apărării are o alocație bugetară cu 52 la sută superioară celei realizate în 2016. Armata, principala instituție a sistemului de apărare și siguranță națională, va avea în 2017 la dispoziție 3,6 miliarde euro, nivel care asigură investițiile și achizițiile esențiale.

Programele pentru avionul multirol, transportoare blindate, sisteme antiaeriene sol-aer sunt între cele finanțate. Corvetele au și ele furnizorul ales. Liviu Dragnea declara că problema va fi nu lipsa banilor, ci capacitatea de achiziție a armatei. Până acum, noul ministru al Apărării nu a apărut în public; el a condus departamentul de înzestrare până în noiembrie 2016, fiind singurul supraviețuitor în echipa tehnocrată preluat de la Ponta, așa încât a lucrat la programul de corvete și la sistemele apărării antiaeriene, prioritare acum.

Iohannis introduce - via CSAT - serviciile de informații în confruntarea cu Guvernul. SRI este prezentat ca ,,victima lui Dragnea”, reducerea de 9,4 procente lăsând la dispoziția instituției doar 410 milioane de euro. Devastat de scandalul Coldea, încă neclarificat, ci adâncit în necunoscute, SRI are puține argumente să ceară în public fonduri suplimentare, dar în interiorul Palatului Cotroceni poate fi foarte vocal și aliat al șefului CSAT.

Procentele în minus pot fi recuperate la rectificare, dar ,,bătaia peștelui” este acum. După scandalul bugetului, Iohannis va pedala pe isteria grațierii pentru a acoperi scheleții din casele proprii. Din Sibiu sau vecerdizate peste Ocean. Cine are acces la informațiile respective va obține stelele lăsate libere la concurs de ticurile lui Coldea. Ghinion!

×