x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Vrem ipocrizie, nu democrație!

Vrem ipocrizie, nu democrație!

de Sabina Iosub    |    20 Feb 2017   •   07:50
Vrem ipocrizie, nu democrație!

Hai, preia cineva sloganul asta? Ar fi poate unul dintre cele mai cinstite dintre cele purtate prin toate piețele, pe net sau la televizor. Mai ales pe net!

E drept, preluarea necesită puțin curaj. Curajul de a fi cinstit, așa cum “nu sunt ceilalți”, nu? Uite, l-aș sugera celor care acum se joaca de-a poliția știrilor. Nu pentru ei, ci pentru cei care-i laudă. Ideea lor face vâlvă prin medii direct interesate să controleze piața de media din România. Nu, nu-i bănuiesc pe tinerii IT-iști de la Sibiu că ar face conștient jocul cuiva. Fără pic de ironie, sunt convinsă că ei cred că fac un bine comunităților online și offline, însă n-ar fi rău dacă s-ar gândi de două ori înainte să întocmescă liste cu site-uri.

Nu intru acum în poveștile despre cum se chinuie alte țări ori companii să limiteze propagarea știrilor false. E un subiect despre care am mai scris și pe care, ca jurnalist, îl urmăresc de pe vremea când în România puțini își băteau capul cu asta. Totuși îi invit să se întrebe de ce Facebook, o companie cu infinit mai multe capacități tehnice și umane, dar și cu daune de pe urma știrilor false, a evitat să întocmească liste cu site-uri și a creat doar un buton - “verifică și din a 3-a sursă” - comandă nedisponibiliă încă în afara SUA. Nu, nu frica proceselor i-a oprit să facă liste. Frica de a nu greși e mai aproape de adevăr.

Din cele 70 de site-uri “negre”, da, multe nu le-aș deschide în veci și nu le deschid nici ca jurnalist. Sunt însă și site-uri care nu au ce căuta pe o asemenea listă, la care lucrează jurnaliști pe care-i cunosc sau de care am auzit și care nu s-au jucat în viața lor cu informațiile pe care le-au difuzat.

În fine, probabil că vorbesc în van, da’ le-aș sugera tinerilor de la Sibiu să se uite mai atent la cine-i laudă. Când vor înțelege de ce sunt lăudați s-ar putea să-și reevalueze ideea.

 

×