x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Yurika Masumo (Tokyo, 1992 - Bucureşti, 2012)

Yurika Masumo (Tokyo, 1992 - Bucureşti, 2012)

de Cristian Crisbăşan    |    Cristian Crisbăşan    |    07 Sep 2012   •   21:00
Yurika Masumo (Tokyo, 1992 - Bucureşti, 2012)

Acum 6 ani, omul de afaceri japonez Hajime Mori - care urma sa sustina o conferinta la Centrul de Studii Romano-Japoneze din Bucuresti - murea stupid, singur, intr-o noapte, pe o strada din centrul capitalei Romaniei din cauza ranilor provocate de muscaturile unui caine maidanez. Efectiv omul a agonizat pana cand i s-a scurs tot sangele din corp, pentru ca nimeni nu i-a sarit in ajutor. Indiferent ce au facut corect din punct de vedere legal autoritatile in solutionarea acestui caz, performanta stupida a mentalitatilor opiniei publice romanesti a fost aceea de a transforma maidanezul intr-o victima-vedeta, de a-i da un nume de scena - Bos- si de a folosi bietul caine ca arma pentru militantismul "iubitorilor de animale". Relevant este ca lumea stie azi numele maidanezului, dar habar nu are cum il chema pe afaceristul japonez. Si asta spune tot. Si face parte si din mentalitatea acelor pensionari care tipa ca au pensii mici, dar care hranesc zilnic cu salam si paine maidanezii si pisicile de pe strazile orasului.

In august 2012, studenta Yurika Masumo, care venise in Romania sa predea limba japoneza la un liceu din Craiova, este rapita, violata, ucisa, cadavrul fiindu-i abandonat pe DN1, in zona Corbeanca. Suspectul? Unul dintre "obisnuitii" faunei interlope care domina aeroportul international "Henri Coanda", un "combinator de taximetristi", cum a fost dezvaluit de mass-media. A "combinat-o" la aeroport, a suit-o intr-o masina pacalind-o ca o duce la Gara de Nord si... restul e crima.

Dincolo de greselile autoritatilor in acest caz - care nu ma indoiesc ca va fi rezolvat din punct de vedere criminalistic si legal, desi se pare ca ar fi putut prevenit, suspectul fiind un individ cu antecedente penale grave - este, din nou, vorba de mentalitati. Cloaca interlopa capuseaza activitatea aeroportului Otopeni de zeci de ani. Nici Adrian Nastase, nici Iliescu, nici Basescu - ca ministru al Transporturilor, primar general al capitalei sau presedinte al Romaniei, nici Emil Constantinescu, nici toate conducerile politiei si ale ministerului transporturilor din 1989 pana azi, nici SRI-ul, nici SIE, nici Armata nu au reusit vreodata sa curete Aeroportul de mafia taxiurilor, a interlopistilor si a "valutistilor".

Oficial, documentele ne pot arata impartirea administrativa de tip european a Bucurestiului. Neoficial, realitatea ne arata ca relevanta pentru viata noastra este harta cu clanurile mafiote si interlope care isi impart si stapanesc fiecare cartier si sector al capitalei. Acesti indivizi sunt experti in specularea oricaror slabiciuni ale sistemului, transformandu-le in complicitati chiar, pentru a face bani negri din orice - prostitutie, droguri, taxiuri, valuta... Ei mai mizeaza si pe frica cetatenilor, pe lipsa spiritului civic si pe un apetit pentru coruptie specific inca unei mari parti a populatiei, de jos si pana in varful piramidei. Inainte de Yuriko, tot interlopistii omorau in bataie un baschetbalist american la Giurgiu. Opinia publica nu s-a cutremurat prea mult. Dar cand handbalistul roman Marian Cozma era ucis de interlopistii maghiari intr-o discoteca din Vezsprem, cazul a devenit o tragedie nationala. S-au facut campanii cu bannere puse pe scoli.
La noi, doliul este negru. La japonezi, este alb. Yurika, iti cer iertare.

×