x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun De câte timbre este nevoie pentru a trimite o scrisoare pe Marte

De câte timbre este nevoie pentru a trimite o scrisoare pe Marte

04 Dec 2015   •   16:25
De câte timbre este nevoie pentru a trimite o scrisoare pe Marte

Câte timbre sunt necesare pentru trimiterea unei scrisori pe Marte? Pentru a răspunde la această întrebare pusă de un copil pasionat de astronomie, Poşta regală britanică a făcut eforturi uriaşe, mergând până la a solicita sprijinul NASA, agenţia spaţială americană.

Cererea, cel puţin neobişnuită, formulată de micul Oliver, de cinci ani, a lăsat mai întâi perplexă Poşta britanică, potrivit unui comunicat transmis AFP.

Apoi s-a luat decizia de a apela la specialişti: serviciile poştale ale Majestăţii Sale au luat legătura cu Centrul spaţial Kennedy (Florida) pentru a stabili costul de trimitere a scrisorii în cadrul unei misiuni de explorare a NASA. Li s-a răspuns că, pentru a calcula costul de trimitere, trebuie să se ia în considerare cei 567 de milioane de kilometri cât măsoară distanţa de la Pământ la Marte.

"NASA mi-a explicat că cea mai recentă călătorie a lor pe Marte, pentru transportarea robotului Curiosity, a costat 700 de milioane de dolari", spune Andrew Smout de la serviciul clienţi al Royal Mail. "Luând în considerare greutatea navetei, au apreciat că trimiterea pe Marte a unui obiect de 100 de grame ar costa 18.000 de dolari", adaugă el.

Pe baza acestor informaţii, Poşta britanică "a ajuns la concluzia că cine vrea să trimită o scrisoare cu tarif normal cuiva care locuieşte pe Marte trebuie să plătească 11.602 lire sterline şi 25 de pence (16.140 de euro)", adică echivalentul a 18.416 timbre.

Odată misterul lămurit, micul Oliver a mulţumit Royal Mail, adăugând totuşi că este "foarte scump să trimiţi o scrisoare pe Marte".

×