x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech NASA amână zborul elicopterului Ingenuity pe Marte

NASA amână zborul elicopterului Ingenuity pe Marte

11 Apr 2021   •   20:00
NASA amână zborul elicopterului Ingenuity pe Marte

NASA a amânat zborul elicopterului Ingenuity pe Marte, după ce un test al elicei s-a încheiat brusc, anunță Business Insider.

Acesta a fost ultimul test major înainte de primul zbor al dronei, care inițial era programat pentru începutul lunii și care trebuia să fie primul zbor motorizat și controlat pe o altă planetă. Zborul a fost reprogramat pentru miercuri.

Pentru testul de vineri, Ingenuity trebuia să își rotească elicile cu viteză maximă, în timp ce se afla pe sol. Cele două elici ar fi trebuit să se rotească în sensuri opuse cu mai mult de 2.500 de rotații pe minut - de aproximativ opt ori mai repede decât elicea unui elicopter pe Pământ.

Atmosfera marțiană are doar 1% din densitatea atmosferei Pământului, ceea ce face din sarcina Ingenuity echivalentul zborului la o înălțime de trei ori mai mare decât a Everestului.

Testul a fost întrerupt brusc de un cronometru care a oprit secvența de comandă pentru fiecare etapă a testului. Oprirea a avut loc în timp ce secvența de comandă încerca să treacă computerul de zbor al elicopterului de la modul „pre-zbor” la modul „zbor”.

"Temporizatorul de supraveghere supraveghează secvența de comandă și alertează sistemul cu privire la orice potențiale probleme", se spune în anunțul NASA.

Nu este încă clar care a fost problema, dar NASA a spus că elicopterul este în regulă și comunică cu controlorii misiunii de pe Pământ. Echipa elicopterului analizează datele din test pentru a diagnostica problema. NASA va trebui să reia testul de rotație înainte ca drona să poată zbura.

Pentru primul său zbor, Ingenuity ar trebui să se ridice în jur de 3 metri în aer, să plutească, apoi să se coboare în siguranță înapoi la sol. Dacă acest lucru merge bine, drona ar putea încerca până la patru zboruri din ce în ce mai dificile.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: nasa