x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă A fost descoperită prima specie de dinozaur înotător

A fost descoperită prima specie de dinozaur înotător

30 Apr 2020   •   15:07
A fost descoperită prima specie de dinozaur înotător
Sursa foto: observator.tv

O nouă fosilă descoperită în Maroc dezvăluie faptul că dinozaurii carnivori din specia Spinosaurus aegyptiacus erau cei mai buni înotători din Cretacic, transmite Live Science.

Dinozaurul de pradă Spinosaurus aegyptiacus putea ajunge la 7 metri lungime, avea o coadă extrem de lată, asemănătoare unei vâsle şi funcționa precum cozile de crocodili, făcând posibilă deplasarea prin apă, arată un studiu al jurnalului Nature.

"Acest dinozaur îşi urmărea în mod activ prada în apă. El nu stătea în ape puţin adânci la pândă după un peşte care ar fi putut să se apropie prea mult", a declarat Nizar Ibrahim, paleontolog la Universitatea Detroit Mercy, coordonatorul studiului.

Spinosaurus este subiectul unor controverse lungi între paleontologi. Acesta era un teropod, un grup de dinozauri carnivori, care se deplasau pe două picioare. Dimensiunile sale sunt apropiate de cele ale vărului său mai celebru, Tyrannosaurus rex. Spinosaurus, ale cărui vertebre formau o creastă osoasă cu lungimea de 1,6 metri pe spate. Paleontologii susţin că această trăsătură morfologică funcţiona probabil ca o velă acoperită de piele. Pornind de la botul alungit şi dinţii conici, similari crocodililor, ei au ajuns la concluzia că acest animal se hrănea preponderent cu peşti, însă majoritatea oamenilor de ştiinţă erau de părere că Spinosaurus era un animal care vâna în apele puţin adânci din apropierea malului, aşteptând nemişcat până când un peşte se apropia prea mult, atacând apoi fulgerător.

Noul studiu a pornit de la ipoteza că Spinosaurus nu era doar un vânător care stă la pândă. În 2014 aceiași cercetători au publicat un articol în revista Science, susinând că acest dinozaur era bine adaptat la un stil de viaţă acvatic. Spinosaurus avea tălpile picioarelor plate şi nările amplasate sus pe craniu, oasele dense, fapt care îi permitea să-şi controleze flotabilitatea. Ideile lor au fost atacate pentru că nu exista încă o dovadă directă a faptului că Spinosaurus se putea deplasa în mediul acvatic.

Piesa lipsă a acestui puzzle era coada lui Spinosaurus. Nu există decât un singur schelet aproape complet de Spinosaurus aegyptiacus. Alte rămăşiţe ale acestor dinozauri, aflate la Munchen în timpul Celui De-al Doilea Război Mondial, au fost distruse de bombardamente. Specimenului rămas îi lipseşte o mare parte din vertebrele care formau coada.

O nouă fosilă, descoperită în depozitul de sedimente Kem Kem din sud-estul Marocului, a adus noi informații. Ibrahim şi echipa sa au excavat oasele, care formau 80% din lungimea cozii unui exemplar tânăr de Spinosaurus. Coada arată complet diferit de alte teropode carnivore. Este lungă şi aplatizată, ca o aripă de peşte. Pentru a testa modul în care aceasta s-ar fi comportat în apă, cercetătorii au creat un model din plastic al cozii şi i-au ataşat un sistem de control robotic. Au ajuns la concluzia că această coadă genera de 8 ori mai multă forţă de propulsie în apă decât cozile altor două teropode - Allosaurus şi Coelophysis, ultimul fiind un mic carnivor din Triassic.

După publicarea noului studiu în Nature, această descoperire a provocat valuri în comunitatea paleontologilor. "Pentru mine, această coadă pare perfect adaptată la mediul acvatic", a comentat pentru CNN Jason Poole, paleontolog şi profesor la Drexel University, care nu a fost implicat în noul studiu.

Spinosaurus nu ducea însă o viaţă exclusiv acvatică, iar atunci când vâna în mediul acvatic, nu se îndepărta prea mult de linia ţărmului, conform paleontologului Steve Brusatte de la Universitatea din Edinburgh. "Deja nu mai există nicio îndoială că Spinosaurus era un înotător foarte capabil în apele puţin adânci din apropierea ţărmurilor, dar fosilele acestor animale au fost descoperite şi în zone care nu au fost acoperite de apă, aşa că probabil se simţea confortabil şi în apă, şi pe uscat".

×
Subiecte în articol: dinozaur inotator