x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Arme antice inedite au fost descoperite în Sultanatul Oman

Arme antice inedite au fost descoperite în Sultanatul Oman

11 Mar 2016   •   13:55
Arme antice inedite au fost descoperite în Sultanatul Oman

Un set "excepţional" de arme de bronz datând din a doua epocă a fierului (anii 900-600 î.Hr.) a fost descoperit aproape de oraşul Adam din nord-estul Sultanatului Oman, au anunţat la jumătatea acestei săptămâni surse concordante citate de agenţia France Presse.

Aceste vestigii care au fost găsite împrăştiate pe podea într-un complex de clădiri culturale, include două tolbe de arcuri, complete, şi arme metalice, între care cinci arcuri, au explicat ministerul francez al afacerilor externe, Centrul Naţional pentru Cercetarea Ştiinţifică (Centre national de la recherche scientifique, CNRS) şi universităţile pariziene Pantheon Sorbonne şi Paris Ouest, într-un comunicat comun dat publicităţii.

"Aceste arme sunt lucruri care nu sunt descoperite astfel aproape niciodată, deoarece arcurile şi tolbele nu sunt făcute, teoretic, din metal. Arcurile sunt confecţionate din lemn, tolbele din piele cu săgeţi din lemn, astfel încât acestea dispar cu timpul", a declarat pentru AFP cercetătorul Guillaume Gernez, care a dirijat săpăturile efectuate de misiunea arheologică franceză în centrul Sultanatului Oman.


Aceste obiecte "inedite" sunt "imitaţii", neavând o destinaţie utilitară, ci "fără îndoială, pentru o practică de tip ritualic sau pentru a fi oferite ca ofrande aduse divinităţilor sau personalităţilor importante", au precizat specialiştii citaţi de AFP.

"Obiectele însele şi faptul că acestea sunt grupate într-un astfel de context sunt ceva cu totul neaşteptat", a explicat Gernez.

Cercetările efectuate în regiunea oraşului Adam, situat la graniţa dintre oaze şi zona deşertică din Oman au vizat o mai bună cunoaştere a sistemului politic, a practicilor sociale şi a ritualurilor existente în acea epocă din Arabia antică, se spune în comunicat.

Obiectele au fost descoperite într-una dintre clădirile din situl numit Mudhmar Est în apropiere de una dintre cele mai mari văi din Oman şi la o intersecţie strategică a numeroase rute comerciale.


Într-o cameră mică, aparent lipsită de uşi, arheologii au scos la iveală arme din bronz care păreau că ar fi căzut de pe mobilier sau de pe rafturile pe care se aflau sau că au fost, poate, agăţate pe pereţii camerei, menţionează comunicatul.

Printre aceste obiecte, un prim grup cuprinde două mici tolbe confecţionate integral din bronz, inclusiv şase săgeţi conţinute în interiorul fiecăreia dintre ele, măsurând 35 de centimetri.

Un al doilea grup de obiecte include cinci topoare de luptă, pumnale cu măciulie în formă de semilună caracteristice primei epoci a fierului, cincizeci de vârfuri de săgeţi şi cinci arcuri complete. AGERPRES

×