x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Capsula SpaceX cu echipaj uman a fost un succes. NASA vrea să trimită echipaj pe Marte

Capsula SpaceX cu echipaj uman a fost un succes. NASA vrea să trimită echipaj pe Marte

03 Aug 2020   •   13:54
Capsula SpaceX cu echipaj uman a fost un succes. NASA vrea să trimită echipaj pe Marte

Prima misiune SpaceX cu echipaj uman a fost un succes. Capsula Crew Dragon, la bordul căreia s-au aflat astronauţii NASA Bob Behnken şi Doug Hurley, a amerizat în Golful Mexic pe 2 august, scrie space.com.

Misiunea Demo-2, de la 30 martie, a fost primul zbor orbital lansat din SUA, de la sfârşitul programului navetelor spaţiale, în 2011.

NASA este primul client pentru serviciile de "taxi spaţial" oferite de SpaceX, deținută de miliardarul Elon Musk. Agenţia a finanţat dezvoltarea şi testarea capsulei Crew Dragon timp de 10 ani, prin intermediul Programului Commercial Crew.

NASA a oferit, în 2014, un contract în valoare de 2,6 miliarde de dolari  companiei SpaceX pentru finalizarea proiectului Crew Dragon şi pentru realizarea a 6 misiuni operative spre şi dinspre ISS, folosind capsula Crew Dragon şi racheta Falcon 9.

Boeing a primit un contract similar, în valoare de 4,2 miliarde de dolari, pentru dezvoltarea capsulei CST-100 Starliner, dar aceasta nu este gata încă  să transporte astronauţi. În prealabil, trebuie finalizată o misiune fără echipaj. Aceasta nu a reuşit să ajungă la staţia orbitală, în decembrie 2019.

SpaceX va începe pregătirile pentru prima misiune operativă, Crew-1, cu un echipaj de 4 persoane, care va fi lansată la sfârșitul lunii spetembrie. 

Clienții capsulei Crew Dragon

Compania Axiom Space a rezervat o călătorie spre staţia orbitală cu aceasta, lansarea fiind anunţată pentru 2021.

Compania americană de turism spaţial Space Adventures vrea să trimită 4 pasageri la bordul Crew Dragon în 2021/2022 pentru a urca pe o orbită superioară stației spațiale internaționale timp de 5 zile. 

Colonizarea planetei Marte

SpaceX a anunțat că testează prototipuri pentru un nou mijloc de transport în spaţiu, Starship, conceput pentru transportul astronauţilor pe Lună și pe Marte.

Starship ar putea fi sistemul de asolizare ales de NASA în cadrul programului Artemis, pentru aselenizarea a doi astronauţi până în 2024 şi stabilirea unei prezenţe, pe termen lung, pe Lună şi în jurul aesteia, până în 2028.

După 2030, NASA vrea să trimită primul echipaj pe Marte, motiv pentru care dezvoltă propriul sistem de transport al astronauţilor spre Lună şi Marte prin construirea capsulei Orion şi a rachetei Space Launch System (SLS).  Orion şi SLS vor fi testate împreună, fără echipaj uman, într-o misiune în jurul Lunii din 2021.

 

×