x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Directorul NASA avertizează asupra viitoarei stații spațiale a Chinei

Directorul NASA avertizează asupra viitoarei stații spațiale a Chinei

24 Sep 2020   •   11:45
Directorul NASA avertizează asupra viitoarei stații spațiale a Chinei

Directorul NASA, Jim Bridenstine, avertizează asupra viitoarei stații spațiale pe care o va lansa China. Acesta avertizează că este nevoie de proiecte private pentru a putea fi înlocuită Staţia Spaţială Internaţională (ISS), care va ajunge la finalul ciclului ei de funcţionare în următorii ani. transmite AFP.

"Există un lucru care mă îngrijorează. China este pe cale să construiască cu mare rapiditate ceea ce reprezentanţii ei numesc 'staţia spaţială internaţională chineză. Ei sunt pe cale să o promoveze foarte repede în rândul tuturor partenerilor noştri internaţionali, în care noi am investit atât de mult. Ar fi tragic, după tot acest timp şi după atât de multe eforturi, să abandonăm orbita terestră joasă şi să cedăm acest teritoriu", a declarat Jim Bridenstine, administratorul general al NASA , la o audiere în faţa Congresului american.

ISS a fost construită în 1998 de SUA şi Rusia, în parteneriat cu Canada, Uniunea Europeană şi Japonia. Aceasta se află la o altitudine de circa 400 km. Va fi scoasă din funcţiune până în 2030.

NASA nu vrea să o înlocuiască cu o altă staţie, dar şi-ar dori să aibă o prezenţă americană pe orbita terestră joasă. Preocupările sunt orientate în anii următori spre misiuni pe Lună și Marte. 

Viitoarea staţie chineză, Tiangong, va fi mai mică decât ISS şi va fi lansată pe orbită în 2022. Mai multe state vor să se asocieze cu proiectul, printre care Franţa, Germania, Japonia, Peru şi Kenya. 

×