x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Efectele alarmante ale schimbărilor climatice în următorii 30 de ani

Efectele alarmante ale schimbărilor climatice în următorii 30 de ani

23 Iun 2021   •   13:14
Efectele alarmante ale schimbărilor climatice în următorii 30 de ani

Schimbările climatice vor avea un impact major asupra vieții pe pământ în următorii 30 de ani. Se va ajunge astfel la malnuriție, lipsa apei, multe specii vor dispărea, arată un proiect de raport al Grupului interguvernamental de experţi în evoluţia climei (GIEC), organism al ONU, citat de AFP.

Chiar dacă reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră va continua, încălzirile climatice se vor accelera dramatic până în 2050.

"Viaţa pe Pământ se poate reface după schimbări climatice majore, evoluând spre noi specii şi creând noi ecosisteme. Omenirea nu poate", arată studiul, care vrea reducerea pragului de încălzire globală.

Acordul de la Paris din 2015 prevede limitarea încălzirii globale la 2 grade Celsius, dar GIEC vrera să nu se depășească 1,5 grade Celsius. 
Organizaţia Meteorologică Mondială estimează că pragul de 1,5 grade Celsius pe parcusul unui an va fi depăşit până în 2025 cu 40%.

"Ce e mai rău urmează să vină, cu implicaţii asupra vieţii copiilor şi nepoţilor noştri, mult mai mari decât asupra noastră", arată raportul. 

Unele specii de animale și souri de plante vor dispărea. Este vorba despre multe animale din Africa pentru că acolo vremea se încălzește de trei ori mai repede față de media. Agricultura, creşterea animalelor, pescuitul, acvacultura vor fi afectate. 
"Chiar şi la + 1,5 grade Celsius, condiţiile de viaţă se vor schimba dincolo de capacitatea anumitor organisme de a se adapta. Nivelurile actuale de adaptare vor fi insuficiente pentru a răspunde riscurilor climatice viitoare", precizează documentul.

Totodată, alte 80 de milioane de persoane vor suferi de foame până în 2050 și 130 de milioane vor ajunge la sărăcie extremă în următorii 10 ani. Sute de milioane de oameni care locuiesc în orașe de coastă vor fi amenințate de inundații din cauza creșteri nvelului mării, ceea ce va provoca migrații în masă.

În plus, circa 400 de milioane de persoane vor suferi din cauza lipsei apei ș alți 420 de milioane oameni vor suferi de căldură extremă.

Unele zone, precum estul Braziliei, Asia de Sud-Est, China centrală şi zonele de coastă vor fi suferi trei - patru catastrofe meteo simultane, precum: caniculă, secetă, ciclon, incendii, inundaţii, boli transmise de ţânţari.

La toate acestea se adaugă efectele activităților umane, adiică  distrugerea habitatelor, supra-exploatarea resurselor, poluarea, răspândirea bolilor. Schimbăriile climatice vor duce și la comportamente extreme ale oamenilor, precum escaladarea violenței.

Creșterea temperaturii cu peste 2 grade Celsius va duce la topirea calotelor glaciare din Groenlanda şi vestul Antarcticii, care vor determina o creşterea nivelului mării cu 13 metri. Mai mult, bazinul Amazonului s-ar putea transforma într-o savană.

Unele dintre soluții privesc măsurile luate pentru extinderea pădurilor de mangrove şi a pădurilor subacvatice de kelp care măresc stocarea carbonului,  protejează de inundaţii și oferă habitat pentru specii şi hrană necesară populaţiilor de coastă.

Raportul va fi publicat oficial în februarie 2022.
 

×
Subiecte în articol: schimbari climatice giec onu