x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă La 50 de ani după Apollo 11, trei astronauţi decolează spre Staţia Spaţială Internaţională

La 50 de ani după Apollo 11, trei astronauţi decolează spre Staţia Spaţială Internaţională

20 Iul 2019   •   20:00
La 50 de ani după Apollo 11, trei astronauţi decolează spre Staţia Spaţială Internaţională

Trei astronauţi, din Statele Unite, Italia şi Rusia, urmează să decoleze sâmbătă spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS), o misiune care coincide cu marcarea a 50 de ani de la aselenizarea istorică a misiunii Apollo 11, relatează AFP.

Alexander Skvortsov de la agenţia rusă Roskosmos, Andrew Morgan de la NASA şi Luca Parmitano de la Agenţia Spaţială Europeană urmează să decoleze la ora 16:28 GMT de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan. 

Această misiune, programată pentru 20 iulie, are loc în ziua în care se împlinesc fix 50 de ani de când astronauţii Neil Armstrong şi Buzz Aldrin au devenit primii oameni care au păşit pe Lună în 1969.

Dintre cei trei astronauţi care pleacă sâmbătă pentru ISS, numai rusul Skvortsov, 53 de ani, se născuse când a avut loc acest eveniment care a marcat victoria Statelor Unite asupra URSS în cursa cuceririi spaţiului. Cu două misiuni la bordul ISS, Alexander Skvortsov va fi comandantul zborului care va dura şase ore.

În timp ce americanul Andrew Morgan se află pentru prima oară într-o astfel de misiune, Luca Parmitano a petrecut deja 166 de zile la bordul ISS în 2013. Datorită acestei misiuni, el a devenit primul italian care a ieşit în spaţiu. 

Toţi cei trei astronauţi au pregătire militară. 

Într-o conferinţă de presă înaintea decolării, Luca Parmitano, 42 de ani, a declarat că echipajul se simte "norocos şi privilegiat" să plece în momentul în care se împlinesc 50 de ani de la aselenizarea Apollo 11, adăugând că membrii săi vor purta o insignă care marchează acest moment istoric. 

Americanul Andrew Morgan a descris primul pas pe Lună drept o "victorie pentru întreaga omenire", însă a evitat să răspundă la întrebarea dacă, în opinia lui, ruşii vor păşi într-o zi pe Lună. NASA a fost "mai în măsură" să realizeze lucruri minunate "în cadrul cooperării internaţionale", a afirmat el.

AGERPRES

 

×