x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Pentagon: China şi Rusia ameninţă dominaţia americană în spaţiu

Pentagon: China şi Rusia ameninţă dominaţia americană în spaţiu

12 Feb 2019   •   12:15
Pentagon: China şi Rusia ameninţă dominaţia americană în spaţiu

China şi Rusia dezvoltă capacităţi care ar putea concura poziţiile SUA în spaţiu, consideră Agenţia americană de informaţii militare (Defense Intelligence Agency, DIA) într-un raport dat publicităţii luni, în care îşi exprimă preocuparea în special cu privire la un tip de lasere care ar putea afecta sateliţii americani, potrivit dpa. 

'China şi Rusia, în special, au dezvoltat o varietate de mijloace pentru a exploata presupusa dependenţă americană faţă de sistemele spaţiale şi a concura poziţia SUA în spaţiu', se menţionează în raportul citat. 

Ambele ţări au dezvoltat capacităţi de colectare spaţială de informaţii, de supraveghere şi de recunoaştere, conform raportului DIA, de pe lângă Ministerul Apărării american. 

Acelaşi raport avertizează că Iranul şi Coreea de Nord au demonstrat de asemenea capacităţi de bruiaj în spaţiu. 

Potrivit raportului, spaţiul devine tot mai aglomerat, odată cu dezvoltarea zborurilor comerciale, în timp ce domeniul este din ce în ce mai vital pentru operaţiuni militare, iar controlul asupra spaţiului din ce în ce mai disputat. 

'China urmăreşte probabil să utilizeze armele cu laser pentru a perturba, avaria sau distruge sateliţi şi senzorii lor şi s-ar putea să aibă deja o capacitate limitată de a folosi sisteme laser împotriva senzorilor de pe sateliţi', se spune în raportul menţionat, care subliniază că Rusia procedează într-un mod similar. 

Raportul DIA mai menţionează că deşeurile spaţiale constituie în continuare o sursă de preocupare, conform dpa.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: pentagon sua China Rusia