x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Prima imagine cu o gaură neagră. „Este un monstru absolut”

Prima imagine cu o gaură neagră. „Este un monstru absolut”

de Valentin Gros    |    11 Apr 2019   •   09:33
Prima imagine cu o gaură neagră. „Este un monstru absolut”
Sursa foto: EHT Collaboration

Prima imagine a unei găuri negre, situată într-o galaxie îndepărtată, a fost prezentată miercuri de astronomii reuniţi în cadrul proiectului Event Horizon Telescope (EHT). Aceasta măsoară 40 miliarde de kilometri - de 3 milioane de ori mai mari decât Pământul - și a fost descrisă de oamenii de știință ca fiind "un monstru".

Gaura neagră se află la 500 milioane de miliarde de kilometri distanță și a fost fotografiată de o rețea de opt telescoape din întreaga lume.

Detaliile au fost publicate în Astrophysical Journal Letters.

Profesorul Heino Falcke, de la Universitatea Radboud din Olanda, care a propus experimentul, a declarat pentru BBC News că gaura neagră a fost găsită într-o galaxie numită M87.

"Ceea ce vedem este mai mare decât dimensiunea întregului nostru sistem solar", a spus Falcke.

"Are o masă de 6,5 miliarde de ori mai mare decât cea a Soarelui. Este una dintre cele mai grele găuri negre pe care le considerăm existente, un monstru absolut, campionul de categorie grea al găurilor negre din Univers", a adăugat profesorul.

Fotografia oferă informaţii despre aceşti monştri spaţiali ale căror câmpuri gravitaţionale enorme nu lasă nici măcar lumina să scape şi care nu pot fi observaţi decât indirect, prin efectul pe care îl au asupra obiectelor cosmice din apropiere, au spus cercetătorii de la National Science Foundation la Washington, citaţi de Agerpres.

Reuşita reconfirmă Teoria Relativităţii Generale formulată de Albert Einstein.

Un vis vechi de 7 ani

Proiectul EHT a început în 2012, cu obiectivul de a observa direct ceea ce părea de nevăzut - graniţa exterioară a unei găuri negre - folosind o reţea globală de telescoape. Anunţul privind rezultatele acestui proiect a fost făcut simultan în conferinţe de presă organizate la Washington, Bruxelles, Santiago de Chile, Shanghai, Taipei şi Tokyo.

Acest proiect dispune de o reţea globală de telescoape folosite la unison pentru a obţine prima imagine directă a orizontului evenimentului unei găuri negre (graniţa dincolo de care nici măcar fotonii nu mai pot scăpa de atracţia gravitaţională a găurii negre).

Primele date cu privire la orizontul evenimentului găurii negre M87 au fost obţinute în aprilie 2017, folosind telescoape din Arizona, Hawaii, Mexic, Chile, Spania şi Antarctica.

"Este o zi măreaţă pentru astrofizică. Vedem ceea ce era de nevăzut ", a declarat directorul US National Science Foundation, France Cordova, în deschiderea unei conferinţe de presă în care a fost anunţată fotografia.

 

 

×
Subiecte în articol: gaură neagră