x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Cum alegi sistemul audio pentru casa ta

Cum alegi sistemul audio pentru casa ta

13 Iul 2021   •   17:49
Cum alegi sistemul audio pentru casa ta

Una dintre cele mai populare modalități de relaxare este cu siguranță să asculți muzica preferată, fie că faci acest lucru în timp ce citești, iei masa cu familia, ești la o petrecere cu prietenii sau, de ce nu, te ocupi de treburi prin casă. Însă știm cât este de frustrant atunci când nu ne putem bucura de un sunet de calitate sau când sistemul audio pe care l-am instalat nu este suficient de puternic.

În funcție de bugetul disponibil, de spațiu și de pasiunea pe care o ai pentru sunetul de calitate, poți opta pentru o soluție de bază, compusă din mai puține piese, sau poți investi o sumă mai mare într-un sistem audio performant, pentru a beneficia de un sunet de o calitate cât mai ridicată. Indiferent pentru ce optezi, găsești pe piață o mulțime de modele, la prețuri variate, așa că îți va fi ușor să alegi modelul potrivit, în funcție de preferințe și de buget.

Care sunt criteriile după care alegi sistemul audio

 

Sistemele audio sunt disponibile în mai multe modele, în funcție de numărul și tipul difuzoarelor, de marcă și de materialele din care sunt realizate. Dacă ești în căutarea unei variante pe care să o poți lua cu tine în excursie sau la o petrecere, cea mai potrivită soluție este să alegi boxe mici portabile. Acestea au un design ergonomic, sunt ușor de transportat și de depozitat și le poți folosi la birou, pentru proiecte profesionale sau personale sau atunci când vrei să te relaxezi. Majoritatea modelelor de boxe portabile au baterii cu capacitate mare și componente de calitate care asigură un sunet de calitate.

Pentru casă, ai la dispoziție sisteme audio 2.0, compuse din 2 boxe, 2.1, ideale pentru a asculta muzică sau 5.1, recomandate în special pentru filme și jocuri. Prima cifră semnifică numărul de difuzoare, iar a doua subwooferul.

Pe lângă numărul de difuzoare, trebuie să ai în vedere și puterea sistemului, care este exprimată în Wați și este determinată de amplificator. Cu cât valoarea este mai mare, cu atât sunetul este mai puternic. Atunci când alegi puterea unui sistem audio, este important să ții cont de dimensiunile încăperii în care urmează să îl amplasezi, iar ideal este să alegi o configurație proporțională cu suprafața camerei. Frecvența și sensibilitatea sunt celelalte criterii pe care trebuie să le iei în considerare. În general, pentru jocuri sau filme este suficientă o frecvență de 25.000 Hz, iar pentru pasionații de muzică, frecvența ar trebui să fie de minim 30.000 Hz. Sensibilitatea se măsoară în decibeli și reprezintă eficiența cu care puterea sistemului este transformată în volum. Cu cât valoarea acesteia este mai mare, cu atât volumul emis de sistem este mai ridicat.

Nu uita să acorzi atenție aspectului și construcției sistemului audio. Materialul din care sunt confecționate piesele trebuie să fie rezistent și rigid, iar în privința aspectului, poți alege orice tip de design dorești, care se potrivește cu restul pieselor de mobilier.

 

Care este cel mai potrivit loc pentru a amplasa sistemul audio

Modul în care amplasezi boxele este foarte important, mai ales dacă alegi un sistem audio cu mai mult de 3 difuzoare. Poziționarea este esențială, mai ales pentru efectul surround. De exemplu, dacă ai ales un sistem 5.1, este recomandat să amplasezi 2 boxe frontal, alte 2 pe părțile laterale, iar 1 trebuie să fie poziționată în mijlocul celor frontale. De asemenea, poți poziționa subwooferul tot frontal.  

În cazul în care alegi să amplasezi boxele aproape de colțurile camerei, sunetul va fi mult mai puternic, de până la 3dB. Însă dezavantajul este că amplificarea sunetului nu este întotdeauna uniformă, iar sunetul se modifică. De aceea, este recomandat să lași suficient spațiu între boxe, pentru a obține un sunet cât mai curat.

Mobila din cameră, etajerele, masa sau canapeaua, mai ales dacă sunt de mari dimensiuni, pot distorsiona semnificativ sunetul, datorită prezenței undelor staționare și reflexiilor sunetului. Este recomandat să încerci diverse poziții ale componentelor sistemului, până găsești cea mai bună configurație, care oferă sunet uniform și de calitate. 

Fie că te pregătești să organizezi o petrecere acasă, să încerci cel mai nou joc, să iei muzica la tine în vacanță sau să vezi un film de acțiune, totul este mai realist și mai palpitant când coloana sonoră este amplificată de un sistem de sunet performant. Descoperă toate sistemele audio disponibile pe piață și alege-l pe cel care ți se potrivește!

Sursa foto: Unsplash

 

 

×