x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Un nou virus din telefoanele android vă poate spiona cu ajutorul camerei video încorporate

Un nou virus din telefoanele android vă poate spiona cu ajutorul camerei video încorporate

de Giulia Anghel    |    20 Noi 2019   •   14:45
Un nou virus din telefoanele android vă poate spiona cu ajutorul camerei video încorporate

Un nou virus din telefoanele de tip android le permite hackerilor să vă spioneze prin intermediul camerei video a smartphone-ului. Acesta se numește CVE-2019-2234 și  a fost descoperit de echipa de cercetare a companiei de securitate informatică Checkmarx, relatează mirror.co.uk.

Pe un blog de profil, informaticianul Erez Yalon explica fenomenul: „Având la dispoziție Google Pixel 2 XL și Pixel 3, echipa noastră a început să studieze aplicația Google Camera, găsind în cele din urmă mai multe aspecte legate de vulnerabilitățile care decurg din ocolirea interdicțiilor. După mai multe cercetări am constatat că aceleași vulnerabilități afectează și aplicațiile privitoare la camera video ale altor furnizori de smartphone-uri Android. Este vorba de Samsung, care are sute de milioane de utilizatori, ceea ce poate avea implicații semnificative.”

În mod îngrijorător, eroarea ar putea permite hackerilor să controleze aplicațiile Google Camera ori Samsung Camera și să acceseze astfel videoclipuri ori fotografii stocate ale utilizatorilor, precum și metadate GPS asociate acestora. 

„Cercetătorii noștri au determinat o modalitate de a permite unei aplicații necinstite să forțeze camera să facă fotografii și să înregistreze videoclipuri, chiar dacă telefonul este blocat sau ecranul este oprit. Mai mult, se poate întâmpla acest lucru chiar și atunci când utilizatorul se află în mijlocul unei convorbiri”, a mai precizat Erez Yalon.

Informaticienii din echipa de securitate au raportat eroarea către Google, care a descoperit că problema afectează toate smartphone-urile Android și nu doar dispozitivele Google Pixel. „Apreciem Checkmarx că ne-a atras atenția. Problema a apărut pe dispozitivele Google afectate printr-o actualizare Play Store a aplicației Google Camera în iulie 2019. De asemenea, a fost pus la dispoziția tuturor partenerilor o corecție”, au declarat reprezentanții Google.

 

×
Subiecte în articol: virus android