x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Filipii de Toamnă

Filipii de Toamnă

14 Noi 2007   •   00:00

Inceputul Postului Crăciunului este precedat de trei zile deosebit de periculoase, in care sunt sărbătoriţi Filipii de Toamnă. Multe dintre poveştile populare au in centru aceste divinităţi cu puteri miraculoase, ce au atăt rolul de a pedepsi, căt şi de a proteja.

Inceputul Postului Crăciunului este precedat de trei zile deosebit de periculoase, in care sunt sărbătoriţi Filipii de Toamnă. Multe dintre poveştile populare au in centru aceste divinităţi cu puteri miraculoase, ce au atăt rolul de a pedepsi, căt şi de a proteja. Una dintre ele spune că, la inceputuri, Filipii au fost de fapt şase fraţi sărăcuţi şi singuri pe lume, care ii "poceau" (schimonoseau) pe cei care nu ii respectau cum se cuvine. Unul dintre ei era insă şchiop şi, pentru că tot rămănea in urmă, este sărbătorit cu căteva zile intărziere, la 21 octombrie. Numit şi "Filipul Şchiop", acestuia i s-a dus renumele de fiinţă răzbunătoare şi neiertătoare. Credinţele bătrăneşti spun că e bine să ţină această sărbătoare toţi gospodarii, numărul de zile diferind de la o comunitate la alta. In general, se sărbătoreşte timp de trei zile, dar nu de puţine ori şapte au fost zilele primejdioase. In centrul altor credinţe, Filipii sunt protectorii animalelor sălbatice, in special ai lupilor. Din această cauză, gospodarii au obiceiul de a agăţa de streaşina casei un topor, ca in felul acesta să fie protejaţi oamenii şi animalele.

Interdicţii

Cele mai importante interdicţii din aceste zile au rolul de a ţine lupii departe de casă. Se lipeşte gura sobei pentru ca astfel să se lipească, ritualic, şi gura lupului. Femeile nu au voie să coasă, să ţeasă, să toarcă, să macine sau să dea cu imprumut. Mare pericol este atunci cănd se dau afară din casă cărbunii, pentru că lupii nu pot avea pui pănă nu mănăncă un cărbune din vatră. Copiii nu au voie să mănănce boabe de porumb ca să nu se imbolnăvească de vărsat. "Atăt se va face bubatul de mare, căt de mari sunt boabele de porumb."

In prima zi de post se străng toate resturile de măncare de la petrecerea din ajun şi se aruncă afară, drept ofrandă pentru păsările cerului, rostindu-se următoarea formulă magică: "Paserile cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiţi indestulate şi de la holdele mele oprite!". Timp de aproximativ cinci săptămăni, creştinii vor evita să folosească la prepararea măncărurilor carnea şi produsele lactate. Nefiind un post foarte greu, există nu mai puţin de 13 zile in care s-a instituit dezlegare la peşte.

Cartofi la cuptor

Ingrediente: un kg cartofi, chimen, sos de roşii, o salată, căteva roşii deshidratate, ulei de floarea-soarelui, sare, piper, boia dulce de ardei.

Preparare: Cartofii se curăţă, se taie in sferturi şi se pun la fiert, intr-o oală cu apă clocotită, sare şi puţin ulei. Cănd sunt pe jumătate fierţi se scurg de apă şi se aşază intr-o tavă cu ulei. Se presară boia de ardei dulce, sare, piper şi chimen. Se toarnă peste ei un sos de roşii şi se presară din loc in loc bucăţi de roşii deshidratate. Se lasă tava in cuptor pănă cănd se formează deasupra cartofilor o crustă rumenă. Se pot servi cu salată verde.

×
Subiecte în articol: calendar gastronomic