x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Mişcarea de rezistenţă: Opriţi distrugerea Parcului Natural Bucegi!

Mişcarea de rezistenţă: Opriţi distrugerea Parcului Natural Bucegi!

05 Apr 2011   •   12:33
159538-scrisoaremiscaremica.jpgÎn atenţia Domnului Laszlo Borbely
Ministrul Mediului şi Pădurilor
Domnule Ministru,
Asociaţia "Mişcarea de Rezistenţă", organizaţie neguvernamentală înscrisă în Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor la nr. 19/15.02.2011, vă aduce la cunoştinţă următoarele:

În luna noiembrie 2010 au început lucrările de transformare a unui drum forestier în drum asfaltat ce va străbate Parcul Natu­ral Bucegi. Proiectul se numeşte "Reabilitare drum DJ 713 (Si­naia (DN71) – Cabana Cuibul Dorului – Şaua Dichiului – Cabana Babele), km 0+000 – 16+000" şi a fost elaborat de SC Expert Proiect 2002 SRL Bucureşti. Raportul privind Studiul de evaluare a impactului asupra mediului a fost elaborat de SC ASA Environmental Services SRL. În baza acestui Raport, Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Piteşti a emis Acordul de mediu nr. 79/25.09.2009.

Având în vedere faptul că:
– Raportul privind Studiul de evaluare a impactului asupra mediului nu face nici un fel de referire la capacitatea de suport a zonei incluse în cadrul proiectului privind activităţile turistice ce se vor dezvolta în această zonă în urma finalizării căii de acces auto.

– Capitolul privind impactul activităţilor antropice asupra biodiversităţii este tratat superficial şi nu prezintă concluzii ferme referitoare la acest tip de impact. Menţionăm că habitatele existente în zona în care se va amenaja drumul vor fi iremediabil afectate atât de lucrările de construire a drumului, cât şi de afluxul de vi­zitatori facilitat de acest proiect.

– Parcul Natural Bucegi este sit Natura 2000, iar drumul proiectat îl străbate afactând atât parcul, cât şi Rezervaţia Naturală Bucegi aflată la limita drumului;

Vă solicităm:
1. Suspendarea Acordului de mediu nr. 79/25.09.2009 emis de Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Piteşti

2. Reanalizarea Studiului de evaluare a impactului de mediu în cadrul unei reuniuni oficiale a Consiliului Ştiinţific al Parcului Natural Bucegi (lucru care nu s-a întâmplat în etapele anterioare de evaluare a impactului de mediu)

Asociaţia "Mişcarea de Rezistenţă" este decisă sa folosească toate mijloacele legale pentru a se opune lucrărilor implicate de con­struirea acestui drum, proiect care ar produce transformări ire­ver­sibile a habitatelor aflate în zona respectivă. Subliniem faptul că, în cazul unei lipse de reacţii a autorităţilor din România referitoa­re la acest proiect, Asociaţia Mişcarea de Rezistenţă se va adresa atât Co­misiei Europene, cât şi organizaţiilor neguvernamentale in­ter­na­ţionale pentru obţinerea sprijinului necesar blocării acestui proiect.
În aşteptarea unui răspuns
Asociaţia "Mişcarea de Rezistenţă"

Citiţi campania Jurnalului Naţional pentru oprirea distrugerii Parcului Natural Bucegi

×