x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cine a fost primul, oul sau găina, curva sau proasta?

Cine a fost primul, oul sau găina, curva sau proasta?

de Victor Ciutacu    |    05 Oct 2011   •   13:21

Televiziunea (ca fenomen) si publicul sau (ca entitate) concubineaza ipocrit si nu vor s-o recunoasca. Ambele parti clameaza vrerea, dar sunt dominate de tentatia facilului si de greutatea ginditului. Daca stai si asculti un om de televiziune, se va justifica (si pe buna dreptate) extrem de convingator ca orice insiruire de emisiuni de calitate, cu oameni spalati, educati si decenti, il va lasa, din motiv de rating infim, pe drumuri. Daca te apleci asupra spuselor consumatorului mediu de televiziune, vei auzi un potop de sudalmi la adresa realizatorilor care promoveaza nonvalorile si prostul gust. Daca porti dialogurile aste in paralel, ai impresia ca ai luat-o tu razna. Culmea e ca si unii, si altii au dreptatea lor.

Privitorul de meserie declama solemn ca s-ar uita cu mult interes la quality, da' ca n-are la ce. Cu un ton aferat, iti spune ca televiziunea a devenit o hazna si ca el, finutul, se refugiaza-n Discovery si-n alte vanturi intelectuale. Apropo, daca toti cei demagogii care sustin de ochii lumii ca stau numai pe Discovery chiar asta ar face, ar fi cel mai urmarit post tv din Romania, iar faurarii de masinarii bizare, ridicatorii de trunchiuri de copac si mancatorii de furnici ar putea candida cu succes la presedintia republicii. Daca, insa, esti un pic viclean si-l incingi la vorba pe nemultumitul de grila ta de programe, o sa constati ca stie, cu lux de amanunte, mersul divortului familiei Truica, alcatuirea pe posturi a echipei guvernamentale a poporului de la OTV, starea de spirit a parasutelor de Dorobanti si a baietilor de bani gata, plus povestile emotionante de la emisiunile cu cantec, dans si voie buna.

Pe de alta parte, cand oameni ca Angela Gheorghiu, Mircea Albulescu, Simona Noja, Grigore Lese, Tudor Gheorghe sau Dorel Visan produc, insumat, pe piata asta libera si capitalista, audienta mult mai mica decat asa-zisele talente de pripas pescuite de firmele de casting pentru concursurile de zbierat muzical sau de facut ca toate loazele, iar bordelurile de televiziune functioneaza la turatie maxima si prestatoarelor li se spune "vedete tv', normal ca-ti vine sa dai cu caciula-n caini si sa-ti bagi picioarele-n ea de meserie. Si ori ii dai, pana la urma, ipocritului de telespectator ceea ce gusta cu placere, ori tu, ipocritul de realizator, te declari invins de sistem si, in loc sa cedezi sau sa rezisti, te-mpiedici; ca gaina, care nu vrea sa fie nici proasta, nici curva...

×