x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Conducătorii au grave probleme de sănătate. Ţara are un prognostic foarte rezervat

Conducătorii au grave probleme de sănătate. Ţara are un prognostic foarte rezervat

de Radu Tudor    |    06 Apr 2011   •   19:39

Pe fondul deciziei dramatice de închidere a unor spitale, mai ales în zonele rurale, greu accesibile, am decis să consult câteva documente oficiale. Am vrut să văd care au fost şi sunt angajamentele oficiale pe care actuala putere şi le-a luat atunci când era în campanie electorală şi pro­mitea mult şi bine.

Veţi spune probabil că e un demers inutil, al unui nebun care vrea să verifice un fapt deja arhicunoscut. Anume că cei care ne conduc azi calcă totul în picioare. Propriile angajamente, legi în vigoare, jurământul lui Hippocrate, normele bunului-simţ. De mai bine de o săptămână, imaginile de la Bozovici, Parscov sau alte localităţi blestemate prin "reforma statului "  fac înconjurul ţării. Atâta batjocură şi suferinţă n-am văzut de mult.

Bastoane învârtite în aer de septuagenari bolnavi, îmbrăcaţi în haine vechi, având pe ochi nişte ochelari lipiţi cu leucoplast, blestemele bătrânelor care nu ştiu încotro s-o apuce când sunt scoase cu forţa de pe patul de spital din comuna lor. Cred că după multe gafe sinistre şi o politică alandala, actuala echipă a puterii a întrecut şi ultima limită a bunei cuviinţe. Alungarea acestor oameni în vârstă, suferinzi şi neîmpăcaţi cu faptul că semeni de-ai lor le pot face aşa ceva este un lucru ce nu poate fi acceptat. Oricâte explicaţii ne-ar oferi Emil Boc şi aliatul său de la guvernare, Cseke Attila, atmosfera a devenit irespirabilă alături de ei.

Eu recunosc faptul că nu pot suporta porcăria aceasta fără margini făcută unor bătrâni din satele sărace ale României. Sunt singuri, cu probleme, au pensii de mizerie şi fără ajutorul unor familii aflate la oraş cu necazurile lor pe cap. Aveau şi ei o ancoră în micul spital la care-şi mai oblojeau bolile vechi şi păcătoase.

În locul unei mâini de ajutor întinse de cei care le-au cerşit şi le-au obţinut votul, o parte din bătrânii satului românesc primesc azi un dos de palmă zdravăn şi replici miliţieneşti de anii ’50: "Las’ că ştim noi ce e mai bine pentru voi " .

Sub ochii noştri se produc proteste spontane, descrise dramatic în articole de presă ori emisiuni de televiziune. Indolenţa autorităţilor continuă, amplificând agonia unor muribunzi cărora în Postul Paştelui trebuia să le oferi un medicament şi o vorbă bună. Am senzaţia că tot răul ăsta imens prăvălit de la cel mai înalt nivel asupra unor fiinţe în vârstă şi fără nici o posibilitate de apărare se va întoarce împotriva noastră. Oamenii fără Dumnezeu care ne conduc ne oferă o perspectivă lungă al unui viitor dureros, pe care-l merităm cu vârf şi îndesat.

Pentru că mă încăpăţânez să văd ce-au promis ei, vă propun să lecturăm împreună: "Programul de guvernare 2009-2012, Capitolul 6 – Sănătate, Subcapitolul 6: Asistenţa sanitară în mediul rural: Stimularea folosirii de personal medical contractual pe perioadă determinată pentru asigurarea cu personal în zonele sau domeniile deficitare, plata în funcţie de eficienţă şi de finalitatea actului medical l Creşterea stimulentelor financiare (prime de instalare şi salarii) pentru personalul care va lucra în mediul rural în zonele neacoperite cu asistenţă medicală l Dezvoltarea unei reţele de centre multifuncţionale pentru asistenţa medicală de bază – Organizarea centrelor de permanenţă pentru asigurarea asistenţei medicale permanente în mediul rural l Dotarea cu ambulanţe de intervenţie a centrelor de permanenţă din mediul rural l Introducerea în programul de educaţie pentru sănătate în toate şcolile din mediul rural şi a unui program de prevenţie şi profilaxie (în special pentru elevi) în patologia dentară l Asigurarea caravanelor medicale (radiologie şi laborator de analize) în zonele rurale şi greu accesibile constituite din 15-20 unităţi mobile repartizate geografic" .

Cum să le denumim? Cinism fără margini, rea voinţă, prostie, incapacitate cronică de a găsi soluţii minime? Şi pentru că primul-ministru e un soi de jucărie de pluş pe biroul preşedintelui, să ne uităm un pic şi în ograda lui Traian Băsescu. Iată ce a hotărât domnia sa în 2007: "Decizie privind înfiinţarea Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza şi Elaborarea Politicilor din Domeniul Sănătăţii Publice din România. În temeiul prevederilor art. 17 din Regulamentul de organizare şi funcţionare al Administraţiei Prezidenţiale, Preşedintele României decide: Art. 1 – Se înfiinţează Comisia Prezidenţială pentru analiza şi elaborarea politicilor din domeniul sănătăţii publice din România, denumită în continuare Comisia, care va funcţiona în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, în coordonarea Departamentului de Sănătate Publică. Art. 2 (...) Art. 3 – Scopul Comisiei este acela de a analiza starea actuală a sistemului sanitar din România şi de a propune politici în vederea ameliorării acesteia " .

Ameliorarea stării actuale a sistemului sanitar?? Propusă încă de acum patru ani? Vi se pare că ce se întâmplă azi are vreo legătură cu vreun soi de ameliorare?! Domnule Băsescu, domnule Boc, dle Attila, staţi foarte prost cu sănătatea. Lumea vede lucrul ăsta şi e foarte îngrijorată că, după atâţia ani cu dumneavoastră la conducere, ţara are un prognostic foarte rezervat. 

×