x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale De-a vara, de-a viaţa, de-a moartea!

De-a vara, de-a viaţa, de-a moartea!

de Lucian Avramescu    |    25 Iul 2011   •   21:00
De-a vara, de-a viaţa, de-a moartea!

Returnat la Sangeru, dupa o saptamana de lene bulgareasca pe plaja lor (nitel mai tesalata decat a noastra), incerc sa reintru in salopeta de salahor cu pixul. Ce mai e nou, a cazut guvernul (nu, n-a cazut, ma linisteste un confrate)? Basescu mananca tot la Ciresica? A mai dat vreo molima prin oa­meni sau prin patlagele? Molimele sunt tot alea, numai ca s-au cam ispravit doctoriile in farmacii si spitale, iar de compensate si gratuite ce sa mai vorbim. Uite, deci, o stire. Dar e si parca nu e noutate. Ciclic se ispraveste cate ceva la noi. Zilnic, in tara lui "Sa traiti bine!", moare cate-o iluzie. Dar parca pretind si eu prea multe, cu asupra de masura de la o biata saptamana in care m-am tinut la distanta de evenimente. Notez totusi cate ceva.

Ambasadorul Rusiei la NATO (n-am apucat sa-i retin numele) nu se mira de atentatul naucitor din Norvegia, unde un extremist de dreapta a macelarit 93 de oameni. Atata vreme, zice el, cat un sef de stat european propaga astazi idei naziste, asociindu-se cu gesturile criminale ale lui Hitler, de ce ne-am mira. Aoleu! Te pomenesti ca asta da in noi. Asa e! Bietul Basescu, nevindecat dupa o tranta lunga cu cinzeaca, s-a apucat sa indruge prostii la televizor. Si uite ca prostiile au facut inconjurul lumii. Credeam ca au fost uitate. As! Putin a lipsit ca rusul sa-i puna in carca masacrul din Oslo. Fiii sau nepotii unui primar pedelist din Deta (iar beizadele, m-am saturat!) au sarit cu cutitele pe alegatorii lui babacu fiindca nu plateau la timp taxa de protectie. Pai de ce sa-i mai protejeze urmasii daca ii protejeaza al batran? De-aia! Smecherasii de azi, pedelistii de maine! Generatia Ebei si a lui Placinta-junior, al de facea pipi pe crucea Rastignitului, se consolideaza, acopera nu numai cu o cortina neagra abecedarul (mai toti, dupa vorba, dupa port, par analfabeti), dar preia din mers crima organizata. Da, tara va fi pe maini bune, maini prin care curge sangele pradatorilor de azi, irigate genetic de aceleasi metehne. Ce am mai auzit din neauzitele toate? Arde un vapor in santierul Midia-Navodari. Vapor? Am inteles bine? De unde, era sa scap o sudalma, Doamne iarta-ma, vapor la noi? Poate stafia unui vapor! Sau o fi unul scapat din cele arse in portul francez de stim noi cine si sfaraie abia acum pe gratarul Marii Negre, cu intarziere? Nu, ma lamureste, cu dedesubturi incetosate, crainicul de televiziune. E un vapor sub pavilion panamez, lasat aici pentru reparatii. Cate vapoare din astea panameze sau cipriote sau... se dovedesc, daca zgarii nitel vopseaua si le cauti pe dedesubt, romanesti! Cine mai are insa timp azi de asemenea operatii arheologice cand expertii instrainarii flotei au decis ca paguba e zero iar faptasii nenorocirii sunt mari patrioti? Pe o sosea (iar sunt tentat sa intreb care sosea, ca noi nu avem asa ceva decat in discursurile Ancai Boagiu) au murit, intr-un accident stupid, patru persoane. De ce doar patru? Fiindca era limuzina si nu microbuz. De ce stupid? Calificativul ramane fara lamuriri.

Noaptea e frig. Buletinul meteorologic s-a vopsit iar in cod portocaliu. Toate se fac portocalii la noi, acum cand ne jucam inca de-a vara, de-a viata, de-a moartea. Nu stiu de ce, dar de cate ori o intalnesc (un primar a pus-o si in tricolor) imi pare culoare de doliu. In berna tricolorul, cu o linie din vopsitoria Modrogan. Si pentru a nu incheia in nota iro­nica, ci intr-una de-a dreptul alarmanta, aflu ca in dupa-amiaza zilei de azi, presedintele se vede la Cotroceni cu emisarii FMI si ai celorlalte banci la care ne-am angajat argati pe vecie. De cate ori aud o asemenea stire ma trec fiori. Cate miliarde de euro va mai cere Basescu? La cate miliarde or fi ajuns dobanzile pe care le platim deja? Ce s-o mai inchide, din ce a ramas inca neinchis? Ce s-o mai taia din ce n-au taiat inca? Spiritul civic e in vacanta. In vacanta e si opozitia care se da cu masina de raliu. Jocul de-a vara si de-a moartea continua.

×