x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Delirium tremens: BNR agenţie imobiliară!.

Delirium tremens: BNR agenţie imobiliară!.

de Ilie Serbanescu    |    13 Iun 2011   •   21:00

Delirium tremens: Banca Nationala agentie imobiliara! A fost de ajuns ca FMI, dupa mai mult de doi ani de minciuni interesate despre sta­bilitatea bancilor din Romania, sa anunte ca problemele datoriilor din Grecia ar putea afecta si Europa de Est, si aceasta indeosebi prin intermediul bancilor grecesti care s-au in­tins ca ciupercile prin zona, ca BNR a avut imediat grija sa lase sa se scurga 'pe surse' asigurari ca este gata, in caz de nevoie, sa finanteze cu li­chiditati respectivele banci si, atentie!, dincolo de operatiunile uzuale, sa le imprumute contra garantarii cu sediile lor! Trecem peste faptul ca sediile din Romania ale bancilor grecesti pot fi inchiriate si deci nu pot fi gajate, dar, sa fim seriosi, chiar daca ar fi in proprietatea bancilor, cu asta se ocupa o banca centrala, sa devina agentie imobiliara pentru valorificarea unor garantii imobiliare in caz de neonorari de plati?! Si-apoi nu asta este problema!

Problema este ce obligatii are BNR si, prin implicatie, poporul roman fata de niste banci straine, indiferent care ar fi acestea, caci doar in cazul in speta este vorba de banci grecesti?! De fapt, exista numai obligatii de sistem fata de deponenti, pentru a nu se propaga nefericite reactii in lant de retrageri. Dar atat, in rest soarta bancilor respective este treaba lor! Nu le-a cerut poporul roman sa vina in Romania! Au venit de bunavoie si nesilite de nimeni! Nu mai pot sa-si tina businessul, adio! BNR sa le asi­gure doar ca poporul roman (individuali si firme) le va rambursa imprumuturile contractate in graficul stabilit. Dar ca nu mai fac profit sau ca, absolut firesc, deponentii le abandoneaza in favoarea altor banci sau ca staff-urile lor externe nu numai ca nu le mai finanteaza, dar le mai si storc de bani ca sa faca fata in tara de origine – toate acestea constituie treaba lor, si nu a poporului roman!

Nu este oricum treaba poporului roman sa le salveze pentru ca ele sau mamele lor, de unde ori fi, au dificultati! Nu poporul roman le-a facut dificultati, ci dificultatile le-au fost facute fie de altii, fie de ele insele!

Si-apoi cu ce drept BNR isi angajeaza re­sur­se spre a 'le ajuta'? Sau crede cumva BNR ca re­sursele ei vin din ceruri, si nu din operatiuni fi­nantate in ultima instanta – pe orice parte ar fi intoarse lucrurile – din munca poporului roman?!

Nu crede BNR ca a fost de-ajuns ca, pe parcursul anilor 2009-2010, in virtutea acordului mur­dar cu FMI, statul roman a inlocuit pe piata, pe cheltuiala sa, finantarea privata externa care fu­sese oprita tocmai de catre bancile straine in con­tul subsidiarelor lor din Romania, inlocuire care a permis exact acestor subsidiare sa se scoa­ta din criza, in timp ce statul roman s-a afun­dat in criza si, din cauza indatorarilor in­lan­tuite, nu va mai iesi probabil niciodata din co­limatorul indatorarii doar pentru a plati da­to­riile vechi?! Nu este de ajuns acest pret imens si fara rost pus pe capul poporului roman doar pentru ca sa fie fericite bancile straine?! Caci clar, in plina criza, acestea au continuat sa prospe­re, in timp ce economia se prabusea, salarii­le scadeau, programele sociale erau amputate si impozitele cresteau. Mai trebuie inca un val de 'ajutorare' a bancilor straine?! Si pentru ce?

Pentru ca din nou sa mai scada salariile, pen­siile, asistenta sociala si pentru ca din nou sa creasca impozitele? Pentru ca bibelourile de portelan ale dlui Isarescu pe care le constituie bancile straine sa nu mai plece din Romania? Inainte de a turna noi poveri in capul poporului roman, dl Isarescu ar trebui sa se intrebe ce pierde poporul roman daca pleaca din Romania aceste banci. Ii spunem noi cu mana pe inima, daca domnia sa n-are raspunsul: nimic! S-a arat cumva vreun hectar sau s-a intors cumva vreun surub in Romania cu banii imprumutati de bancile cu pricina?! Puschea pe limba! Doar s-au invartit, in propriul profit, niste bani in credite de consum pentru fraieri si in proiecte imobiliare pentru bastani!

×
Subiecte în articol: editorial