x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Mai întâi contra-reforma, pe urmă reforma...

Mai întâi contra-reforma, pe urmă reforma...

de Adrian Năstase    |    09 Aug 2011   •   21:00
Mai întâi contra-reforma, pe urmă reforma...

Am aflat, pe surse, care va fi principalul mesaj al actualului partid de guvernamant in 2012. Sursele despre care vorbesc sunt, de fapt, chiar de­cla­ratiile publice ale repre­zen­tan­tilor de frunte ai partidului. Trebuie doar sa stii sa le asculti cum se cuvine si sa pui lucrurile cap la cap. Cu cap. Prin ur­mare, structurile basesciene ne vor spune, direct sau indirect, ur­ma­toa­rele:

PD(L) este o structura politica noua, aparuta in anul de foc si de lupta 2004, o data cu Revolutia Oranj de la Kiev. Pana in acel moment, Romania fusese condusa (in ordine cronologica) de Burebista, Nicolae Ceausescu, de Ion Iliescu si de mine. Toate aceste regimuri au fost da­u­na­toa­re tarii (Burebista a distrus viticul­tura!). Nascut din spuma marii, PD(L) a inceput prima guvernare bu­na si responsabila din istorie. A pus in miscare primele reforme in do­me­nii ca invatamantul, sanatatea, pensiile, salariile, ordinea publica... Ma rog, in toate domeniile, cu exceptia co­mertului si pescuitului maritim care nu mai exista, pentru ca odini­oa­ra Burebista a vandut flota pe nimic.

Nu ma credeti? Pai, acest tip de discurs are loc si acum. Nu apar, cand si cand, ministrii PDL la televizor, cu priviri obosite, dar scanteietoare, sa ne spuna ca ei incep reformele ne­ce­sare si nu se opresc pana nu le duc la capat? Nu afirma ei ca tara trebuie scapata de mostenirea pesedista? De populism? De statul bazat pe risipa? Nu scriu deja peste tot ideologii portocalii ca o victorie a USL ar insemna o intoarcere la "epoca Nastase"?

Ideea de baza e simpla: in do­ua­zeci si unu de ani de postcomunism au existat doar ei, acum, si desertul pesedist de dinainte. Si cum preda­tul istoriei in scoli pare sa fi devenit o activitate cu rezultate stranii, trebuie spus mereu si mereu ca realitatea istorica e alta. Cu totul alta.

De fapt, in douazeci si unu de ani, PSD a avut doi premieri care au administrat tara opt ani. In plus, a mai existat o participare la guvernare a partidului, sub premierul Boc, vre­me de cateva luni, in conditiile stiute. In rest? Ceilalti 11 ani? Ale cui au fost guvernele Roman si Stolojan? Cine a participat din plin la gu­ver­narea CDR? Tot in perioada avuta in vedere, PSD a avut presedinte zece ani. Mai putin de jumatate din timp.

Nu vreau sa masor lucrurile astea cu pipeta si nici sa ma absolv de raspunderi pe mine sau partidul meu. Vreau doar sa amintesc faptul ca cei care conduc acum, ca structura politica, exista de mai bine de doua decenii si sunt parte a acestei istorii, cu reusitele si nereusitele ei. Scena publica nu se imparte in profesori de morala si eficienta si in invatacei pusi la colt. In politicieni si Traian Basescu.

In plus, cifrele din multe capitole nu sustin deloc tezele propagandei PDL. In 2004, de pilda, numarul bugetarilor era de 950.000, cheltuiala cu ei era sub 5% din buget. Acum, Guvernul se chinuieste sa aduca acest numar la 1.250.000, la presiunea FMI, si sa coboare cheltuiala la sapte si ceva la suta. Asta pentru ca am vorbit de cheltuieli nesabuite cu apara­tul de stat.

Prin urmare, reformele PDL nu sunt decat rezultatul cutitului ajuns la os. Nu situatia lasata de PSD acum sapte ani a facut necesare masuri disperate. Mai intai, actuala putere a distrus structurile statale printr-o ampla contra-reforma. Pe urma a anuntat ca trece la modernizarea a ceea ce a mai ramas din stat, adica face reforme. Mai plastic spus, pedelismul e ca un sistem medical care si-a creat singur si bolile, si bolnavii si se lauda acum ca ia pulsul si da aspirine.

×