x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Reforma statului, pe aripile vântului

Reforma statului, pe aripile vântului

de Victor Ciutacu    |    05 Ian 2011   •   12:05

Istoria modernă a României pare a fi mână-n mână cu aviaţia. Elicopterul tinde să devină un element definitoriu al prefacerilor revoluţionare ale republicii. Cu elicopterul a plecat către plutonul de execuţie Nicolae Ceauşescu, în elicopter s-a suit Traian Băsescu grăbit să finalizeze reforma statului. Fiindcă d-aia n-a mai putut Jucătorul să se ţină după Revelionul de vis cu reevaluatul general imobiliar Oprea, călit în dramatica luptă cu hectarele din Pipera-Volunatri, şi cu generalul-caşchetă Iordănescu, înnobilat de rezistenţa eroică împotriva lui Valderrama şi Rincon de pe câmpul de bătaie Rose Bowl din Pasadena. Avea de terminat lupta-i neostoită cu clanurile mafiote.

După ce a gâtuit din faşă activitatea infracţională a interlopilor şi, pe alocuri, a maneliştilor aferenţi (care i-au fost alături în campania electorală doar fiindcă le-a plăcut planul de reformare a statului pe care l-a schiţat odinioară împreună cu Vântu), a decapitat cooperativa băieţilor deştepţi din energie, a salvat Poşta şi Sarea de moguli, cota unică de furia lui Vanghelie şi s-a desolidarizat public de demnitarii care negociau şpaga-n
Ministerul de Interne cu instalaţia de bruiaj pe birouri, mai avea de tăiat un singur gât al hydrei. Terorizaţi ani de zile de noii Bonnie & Clyde, românii aşteptau asta. Fiindcă detestabilul clan mafiot Cati & Andrei, cunoscut opiniei publice drept cuplul de rectori Andronescu – Marga, mai periculos decât Ghenosu şi Cămătarii la un loc, trebuia să primească o ultimă lecţie dureroasă şi să fie dat sănătos cu frunţile de ţărână.

Ei, cei doi foşti miniştri ai Educaţiei, rectori fără nici un soi de merit în ochii de şoim ai celui mai rezistent la băutură dintre toţi bişniţarii de port, sunt de vină pentru tot. De scârba lor au ales faimoasa universitate privată Româno-Americană (situată confortabil în Top 500.000) cele două odrasle prezidenţiale şi s-a desăvârşit intelectual la Cantemir faimoasa cărturăreasă Udrea, din cauza lor şi-a luat Igaş bacalaureatul la 24 de ani, iar Funeriu nu-şi poate echivala cele 11 clase de bază şi tot din vina lor emite-n serie doctorul în drept constituţional Boc acte normative neconstituţionale.

Deci era nevoie de-o deplasare de urgenţă cu elicopterul. Cu riscul de a fi strivit de dragostea lor, preşedintele chiar a vrut să fie alături de oameni, fie şi pe aglomeratul tronson Predeal-Bucureşti, a încercat să empatizeze cu ei, dar, după ce că nu l-a invitat nici un primar în piaţă de Anul Nou, a constatat şi că nu-i strop de wireless pe DN 1. Unităţi pe cartela de mobil nu mai avea, din motive de austeritate bugetară, deci nu putea să conecteze Ipad-ul de „orice român” la Net, iar print nu mai dă Turcan, că protejează pădurea. În aşteptarea verdictului Curţii Constituţionale, reformatorul statului voia să recitească legea, o capodoperă în domeniu. Aşa că a găsit unica soluţie decentă pentru a nu apărea nepregătit în faţa poporului suveran.

Dacă, prin absurd, nu l-aş respecta pe Traian Băsescu, aş ignora că l-au chemat subit la Bucureşti treburile naţiunii Şi aş scrie apăsat că modul în care a procedat, luând elicopterul de pe marginea unei şosele de necirculat, relevă o atitudine de neam prost.

Şi că, dacă ai olecuţă de şorici, nu te ridici la cer, a sfidare, pe banii lor, din mijlocul celor pe care-i îndemni public la austeritate şi solidaritate şi pe care-i anunţi că urmează încă un an blestamat de privaţiuni. Dar Excelenţa Sa, preşedintele României, se bucură de mult prea multă consideraţie în ochii mei ca să-mi permit eu, doar un umil absolvent (la zi) de facultate la stat, să-i spun de la obrazul pingelei că-i un mitocan şi că nici în pix nu-l doare de poporul pe umerii căruia boceşte ipocrit. Aşa că n-o fac...

victor.ciutacu@jurnalul.ro

×