x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale „Uimitorul bărbat care a trăit 250 de ani”.

„Uimitorul bărbat care a trăit 250 de ani”.

de Maria Timuc    |    14 Iun 2011   •   21:00

Acesta a fost titlul unui articol aparut in New York Times la data de 6 mai 1933, cand ziarul anunta moartea lui Li Ching Zuen, un vin­de­ca­tor chinez, nascut in anul 1677. Documentele vremii atestau ca guvernul chinez l-a felicitat cu ocazia implinirii varstei de 150 de ani, iar apoi la 200 de ani. 'In momentul mortii sale arata ca un barbat de 50 de ani', asa cum dovedeste si o fotografie facuta in anul 1927. 'Vindecatorul acesta s-a alaturat armatei chineze la varsta de 71 de ani ca instructor de arte martiale si consultant tactic', spune Susan Shumsky in cartea cu titlul 'Ascensiunea – comuniunea cu maestrii nemuritori si cu fiintele de lumina'(Ed. For You). Aceeasi sursa citeaza descrierea ui­mitorului barbat, facuta de generalul Yang Shen intr-un raport militar, intitulat 'O relatare reala referitoare la un batran in varsta de 250 de ani, purtator de noroc': 'Se poate deplasa foarte rapid prin munti, desi are aproape 250 de ani.(...) La o singura masa consuma trei farfurii de orez, pui si alte tipuri de carne'. Secretul vietii lungi, descris chiar de Li Ching Zuen, este acesta; 'Omul trebuie sa aiba inima linistita, sa ramana la fel de calm ca o broasca testoasa, sa mearga la fel de sprintar ca un porumbel si sa doarma la fel de adanc ca un caine'.

Secretul vietii lungi, dezvaluit de un om care a trait o viata nefiresc de lunga, contine trei ele­mente esentiale; pacea interioara, calmul 'broastei testoase', mersul sprinten, deci mis­carea si somnul bun. Dar, cea mai importanta din­­tre toate, cea din care se nasc toate, si mis­ca­­rea sprintena, si somnul bun este, de fapt, com­­ponenta interioara; 'pacea'. 'Daca oa­me­nii ar avea inima linistita si ar sta mereu intr-o stare de pace interioara, ar putea trai si un secol', spunea acelasi vindecator. Consul­tand biografia lui, insa, constatam ca el era ins­truit in domeniul vindecarii cu ajutorul plan­te­lor medicinale si, poate, ca acesta este un alt in­gre­dient indispensabil vietii lungi, dar unul pe care nu l-a mentionat in descrierea citata mai inainte. Este probabil, insa, ca farmacia naturii sa fie doar ceea ce Dumnezeu ne-a daruit pentru cazurile in care ne pierdem pacea launtrica si, o data cu ea, ne pierdem vitalitatea, capaci­ta­tea de a ne misca rapid, precum si somnul bun.

Noi dobandim energie si vitalitate prin miscare, prin efort fizic constant, facut zi de zi, dar si prin somn, unde ne incarcam bateriile uzate in stare de veghe. Uzura esentiala nu pro­vine din miscarea fizica; consumul de energie si lipsa de vitalitate nu au cauza intr-un exces de ordin fizic, ci in unul mental, interior.

Ne obo­seste si ne vlaguieste nelinistea, nu miscarea. Ne surmeneaza grija si stresul, nu munca. Ne im­batraneste ura si iritarea, supararea si ne­mul­tumirea, ne pierdem energia si vitalitatea prin consum nervos, mai degraba decat prin consum fizic. Un somn bun ne realimenteaza fizic si psihic, ne hraneste cu energie si cu pu­te­­re pentru ca in somn ne reconectam cu sursa vietii, cu puterea 'pacii interioare', pe care n-o mai frange mintea, nici n-o mai tulbura emotiile si grijile noastre. Daca izbutim sa ramanem intr-o stare de calm interior si de pace in timpul activitatilor zilnice noi ramanem in contact cu 'sursa vietii', cu adevarul care ne ca­lau­zes­te si ne ingrijeste. Pacea interioara este starea noastra naturala, cum tendinta de a ne face griji continuu si a ne irita, a ne simti nemultumiti si nefericiti indica tocmai faptul ca ne 'scoatem din priza' sau ne deconectam de la Sinele nostru. Nu doar ca suntem mai putin inspirati prin ne­multumire si neliniste, nu doar ca ne sugru­mam singuri energia, nu doar ca intrerupem re­­latia cu bateriile naturale ale vietii, dar im­ba­tra­nim mai repede si traim mai putin. 'Nu te in­grijora pentru ziua de maine, caci Dumnezeu stie ce-ti trebuie si iti va da', spunea Iisus si, intr-un fel, spunea ca mintea noastra nu ne adu­ce lucrurile de care avem nevoie, dar con­tac­tul cu pacea launtrica o poate face. Caci in pa­­cea aceasta tace mintea, dar vorbeste Dum­ne­­zeu. In pacea aceasta, Egoul se topeste, dar se aude si se vede puterea energiei care sustine via­ta in intregul univers. Poate ca de aceea Bi­blia spune 'Pacea sa fie cu voi'. Caci da­ca pacea-i cu noi, este tot ce avem nevoie pentru via­ta, inclusiv ce avem nevoie pentru o via­ta lunga.

×
Subiecte în articol: editorial