x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Paranormal 12+1„sfârșituri ale lumii” pe care le-am ratat

12+1„sfârșituri ale lumii” pe care le-am ratat

20 Ian 2020   •   09:36
12+1„sfârșituri ale lumii” pe care le-am ratat

De când ne știm, am trăit cu teama sfârșitului. Sfârșitul copilăriei, sfârșitul zilelor bune, sfârșitul unei iubiri, sfârșitul vieții. Sfârșitul lumii e tema care macină omenirea de milenii.

Predicții legate de acest „capăt al lumilor” au existat încă din Antichitate (despre unele știm, iar în urmă cu câțiva ani, în Egipt, la Luxor, în templul lui Harwa și Akhimenru tocmai au fost descopeirte relicve care vorbesc despre o „plagă” (o epidemie) care a cuprins regatul faraonilor și care a facut oracolele vremii să anunțe... Iminența sfârșitului lumii.

Calculate pe baza unor indicii cuprinse în diferite cărți sfinte - cele mai multe, în Biblie (fie că este vorba de Vechiul sau de Noul Testament) - predicțiile despre sfârșitul lumii au dat peste cap populația Europei (sau a altor continente), în diferite etape ale istoriei. Pentru calcule sau viziuni s-a apelat, de asemenea, la astrologi, la vise, la... avertismente date de persoane supranaturale cu care oamenii au intrat în contact.

Uneori, profeții înșiși au crezut în previziunile lor, alteori, au fost simpli șarlatani care au profitat de credulitatea semenilor, pentru a-și umple teșchereaua. Au fost predicții clare - cu data, ora și felul în care ne va învălui sfârșitul -, au fost și profeții vagi, care puteau să însemne orice și numai o hipnoză colectivă poate explica de ce au fost crezute.

În ultima mie de ani, douăsprezece plus unu „sfârșituri ale lumii” au trecut pe lângă omenire. Și omenirea le-a ratat... la mustață.

1) ANUL 1000

Bineînțeles, teama de „anul 1000” a fost una marcată și de întunericul cultural pe care îl traversa Europa, aflată în mâna strânsă a bisericii. În ultimii ani înainte de împlinirea cumplitului termen, mulți - foarte mulți - oameni și-a donat pur și simplu averile bisericii, preferând să trăiască în sărăcie, umilință și rugăciune. Poate, poate Apocalipsa îi va cruța. Aș zice că rugăciunile au fost împlinite. Apocalipsa n-a venit. I-a iertat. Pe toți. Și pe cei care se bucurau acum de banii celor creduli.

2) Profeția Anabaptiștilor

.....................

Citește mai departe

×