x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special 23 de ani i-ar trebui României să consume vaccinul comandat de Cîțu

23 de ani i-ar trebui României să consume vaccinul comandat de Cîțu

de Monica Cosac    |    16 Iul 2021   •   07:50
23 de ani i-ar trebui României să consume vaccinul comandat de Cîțu

Presupunând, prin absurd, că vaccinurile anti-COVID ar avea o valabilitate „fără număr”, între 7 și 23 de ani i-ar trebui României ca să poată consuma cele 120 de milioane de doze comandate de Guvernul Cîțu „pentru mai mulți ani”, după cum a explicat chiar șeful Executivului. Practic, la ritmul actual de vaccinare din țara noastră, ultimele doze ar putea fi administrate populației de medicii care vin pe lume începând de mâine încolo. Chiar și într-un scenariu optimist, în care autoritățile ar convinge populația să se bulucească la centrele de imunizare, ca la începutul campaniei, tot ar trece mai bine de 7 ani, ca să epuizăm milioanele de flacoane cu ser anti-COVID.

 

Decizia Guvernului României de a cumpăra 120 de milioane de doze de vaccin anti-COVID a uimit pe toată lumea, având în vedere că, încă de lunile trecute, premierul Florin Cîțu constata că „valul 3 a mers mai bine” decât se aștepta, că pandemia nu mai evoluează. De altfel, acesta a fost și motivul pentru care au fost decise primele măsuri de relaxare mai devreme (15 mai) decât se anunțase inițial (1 iunie). 

Mai mult, pe fondul relaxărilor succesive, rata de vaccinare a scăzut în mod semnificativ în ultima perioadă, în ciuda faptului că românii au fost ademeniți cu mititei sau cu selfie-uri în lanul de lavandă. 

 

Nu le-am cumpărat, le-am comandat

 

La finalul ședinței de Guvern de miercuri, întrebat de ce a fost nevoie ca România să cumpere 120 de milioane de doze de vaccin anti-COVID, Florin Cîțu a evitat să ofere clarificări, spunând doar că deocamdată vaccinurile nu au fost cumpărate, ci comandate pentru mai mulţi ani. „Nu le-am cumpărat. Sunt comandate aceste doze (…) Strategia de a cumpăra vaccin este asumată la nivelul întregii Uniunii Europene. Toată lumea are aceeaşi strategie (…), toate ţările merg pe aceeaşi direcţie. Strategia a fost iniţial făcută de Comisia Europeană, luând în calcul şi acest sistem de revânzare a vaccinului sau donaţii pentru alte ţări. (...) Deci este o strategie în care noi am luat parte. Dacă nu participam la această strategie, poate că n-am fi avut vaccin la fel de repede”, a afirmat Cîţu, la Palatul Victoria. 

 

„Nu le-am cumpărat, sunt comandate aceste doze şi nu sunt pentru un an, sunt pentru mai mulţi ani. Pentru că de la început s-a ştiut clar că pandemia poate nu trece în primul an şi poate e nevoie de doze pe următorii ani. Aceste doze sunt şi pentru anul viitor”

Florin Cîțu

 

Cec în alb pentru cantitatea uriașă de vaccin

 

Mai mult, premierul a afirmat că suma pe care România va trebui să o scoată din vistierie pentru aceste doze va fi cunoscută abia atunci când va trebui să le achite. 

„Vom vedea care este factura finală atunci când le vom plăti. Multe dintre ele le-am vândut, preţul a mai scăzut la unele dintre ele. Deci nu există un cost fix la început. În primul rând, se face comanda şi apoi avem şi factura”, a explicat Cîţu. 

Chiar și stadiul de „doar comandate”, cifra este uriașă din orice unghi sau perspectivă am privi-o. 

În 6,5 luni, am primit 17 milioane de doze, am consumat 9 milioane

Până acum, România a recepţionat aproximativ 17 milioane de doze de vaccin anti-COVID, dar a folosit pentru imunizarea populației mai puțin de 10 milioane de doze. 

Potrivit datelor oficiale, furnizate chiar de către coordonatorii campaniei de vaccinare din țara noastră, până miercuri, în cele 200 de zile de la demararea campaniei de vaccinare în România (27 decembrie 2020 – 14 iulie 2021), la nivel național au fost administrate, în total, 9.170.950 de doze. 

Peste 10 milioane de doze au fost distribuite către centrele de vaccinare, un milion au fost vândute la prețul de achiziție către Danemarca, 500.000 au fost donate altor ţări (cele mai multe Republicii Moldova, dar s-au făcut donații și pentru Ucraina, Serbia, Georgia și, ultima pe listă, Vietnam). 

Aproximativ 35.000 de doze de vaccin produs de AstraZeneca, cumpărate cu peste 70.000 de euro, au fost distruse la finalul lunii trecute, fiindcă termenul de valabilitate a expirat pe 30 iunie. Alte peste cinci milioane de vaccinuri anti-COVID sunt pe stoc, în depozite, și urmează să fie donate sau vândute, în cel mai fericit caz, în condițiile reducerii masive a numărului celor care doresc să se imunizeze împotriva noului coronavirus și a termenului de valabilitate redus. 

 

Terminăm vaccinul până-n 2045

 

În această săptămână, în ultimele trei zile (12-14 iulie), au fost făcute în total 41.726 de doze, ceea ce înseamnă o medie de 13.909 pe zi. Dacă se menține acest ritm de vaccinare și se lucrează în centrele de imunizare inclusiv în zilele de Revelion și de Paște, la un calcul simplu, aflăm că România ar avea nevoie de 8.627 de zile pentru a epuiza cele 120.000.000 de doze comandate de Executiv, ceea ce înseamnă mai bine de 23 de ani și jumătate. Chiar și într-o variantă optimistă, în care românii ar dori să se vaccineze ca la începutul acestui an, tot ne-am apropia de decada următoare cu campania de vaccinare. La o medie de 45.855 de vaccinați pe zi (cum a fost din decembrie până în prezent), peste 7 ani de acum încolo am avea nevoie să consumăm doar dozele comandate de Guvern, fără să le mai luăm în calcul și pe cele câteva milioane care sunt deja pe stoc. 

Evident, acest lucru ar fi posibil doar dacă România ar avea o populație de cel puțin trei ori mai mare și ar putea să vaccineze toată suflarea, de la 0 la 99 de ani. 

Însă, în România, sunt puțin peste 16 milioane de persoane eligibile pentru vaccinarea anti-COVID. Prin urmare, cu ce avem pe stoc și cu ce s-a comandat, fiecărei persoane care poate fi vaccinată i-ar reveni câte 8 doze și tot mai rămân câteva milioane de donat. Ceea ce este imposibil! 

 

Dacă șeful Executivului ar fi cerut părerea unor specialiști în epidemiologie și virusologie înainte de a adăuga câteva zerouri la numărul de doze necesare, ar fi aflat că aceste vaccinuri anti-COVID bazate pe proteina S, proteina spike a virusului SARS-CoV-2, ar putea deveni inutile, pe măsură ce noile variante care apar au tot mai multe mutații la nivelul acestei proteine. 

 

 

Cum nicio autoritate de reglementare a medicamentelor nu a anunțat, până acum, că ar fi nevoie de mai mult de două doze de vaccin, rămâne de văzut câte miliarde de lei va cheltui statul român ca să distrugă sutele de milioane de doze de vaccin comandate degeaba și achitate cu bani grei.




 

×
Subiecte în articol: vaccin anti covid