x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Achizițiile publice în vremea pandemiei - licitații de peste 5 miliarde de euro, anulate sau refăcute

Achizițiile publice în vremea pandemiei - licitații de peste 5 miliarde de euro, anulate sau refăcute

de Adrian Stoica    |    04 Iun 2021   •   07:44
Achizițiile publice în vremea pandemiei - licitații de peste 5 miliarde de euro, anulate sau refăcute

Raportul Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) arată că anul trecut numărul și valoarea licitațiilor publice cu probleme au cunoscut o creștere exponențială. Astfel, valoarea totală estimată a licitațiilor publice anulate prin decizii ale CNSC sau prin care s-a dispus remedierea lor a depășit 5 miliarde de euro. Statistica CNSC trage un semnal de alarmă în legătură cu modul în care autoritățile au înțeles să asigure derularea corectă a licitațiilor pe bani publici, având în vedere că valoarea procedurilor anulate anul trecut a crescut cu 56,88% comparativ cu anul 2019, în timp ce suma totală a achizițiilor pentru care s-au dispus măsuri de remediere s-a majorat cu 58,89%.

 

„Din punct de vedere valoric, pe parcursul anului 2020, CNSC a pronunțat decizii în cadrul unor proceduri de atribuire având o valoare totală estimată de peste 18 miliarde de euro (87,182 miliarde de lei). Din suma menționată anterior, valoarea totală estimată a procedurilor de atribuire în care CNSC a identificat nereguli pronunțând decizii de admitere a contestațiilor formulate de operatorii economici s-a ridicat la 4,9 miliarde de euro (23,75 miliarde de lei), din care valoarea procedurilor în care s-a dispus anularea acestora a fost de 473,523 milioane de euro (2,29 miliarde de lei), iar cea în care s-au dispus măsuri de remediere s-a ridicat la suma de 21,459 miliarde de lei (echivalent a 4,436 miliarde de euro)”, conform raportului anual al instituției.

 

La finele anului 2020, 5.612 proceduri (19,62%) figurau ca fiind anulate (fie de autoritățile contractante, fie de instanțele de contencios, fie prin decizie a CNSC), 20 de proceduri erau suspendate (0,07%), 6.353 se aflau în derulare (22,22%), iar 16.568 fuseseră atribuite (57,94%).


 

Fondurile europene, ocolite de aranjamentele românești

Din valoarea estimată de 473,5 milioane de lei a procedurilor de atribuire în care CNSC a dispus anularea, echivalentul a 7,3 milioane de euro a reprezentat valoarea unui număr de opt proceduri de atribuire finanțate din fonduri europene. Procentual, valoarea totală estimată a procedurilor de atribuire contestate și finanțate din fonduri europene care au fost anulate de Consiliu a reprezentat doar 1,54% din valoarea totală a procedurilor de atribuire în care s-au pronuntat decizii de anulare și doar 0,04% din valoarea totală a procedurilor de atribuire contestate de operatorii economici, se mai precizează în raportul CNSC. 


 

Licitația pentru achiziția de trenuri, un du-te vino între CNSC și instanță

Licitația lansată de Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) în primăvara anului 2019 pentru achiziționarea a 40 de rame electrice pentru transportul regional nu a fost finalizată nici până acum. Cu o valoare de achiziție estimată între 1,3 şi 3,7 miliarde lei, fără TVA, achiziția este finanțată din fonduri europene. Licitația a fost întoarsă din drum de mai multe ori de CNSC, a ajuns și în fața judecătorilor, iar în final procedura a fost anulată, dispunându-se organizarea altei licitații. 

 

CJ Alba, nevoit să refacă o licitație de 13 milioane de euro

Pe 26 mai 2020, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a obligat Consiliul Județean Alba să remedieze documentația de atribuire pentru licitaţia cu valoare estimată de circa 63,51 milioane de lei (13,1 milioane de euro) organizată în scopul concesionării Centrului de Management al Deşeurilor de la Galda de Jos. „Admite contestaţia înregistrată la CNSC sub nr. 16165/28.04.2020, în contradictoriu cu UAT JUDEŢUL ALBA, şi obligă autoritatea contractantă ca, în termen de cel mult treizeci de zile de la data primirii prezentei decizii, să remedieze cerinţele documentaţiei de atribuire, astfel cum rezultă din motivare”, se arată în decizia CNSC. 

 

 Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate, prins pe picior greșit

De exemplu, printre licitațiile mari anulate de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) figurează și cea organizată de Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC). Destinată achiziției de abonamente de voce și internet mobil cu telefoane incluse pe o perioadă de 2 ani pentru zeci de ministere, agenții și instituții publice, contract estimat la peste 189 milioane de lei (peste 39 milioane de euro),  fără TVA. Motivul a fost stabilirea greșită a valorii contractului, pe baza necesarului estimat de unele instituții. CNSC decidea atunci că ONAC ar fi trebuit să ceară mai multă rigurozitate în estimările transmise de instituțiile în numele cărora a derulat această licitație. 

 

Licitația pentru manuale școlare, reanalizată

Ofertele depuse la licitația în valoare de circa 35 de milioane de lei, fără TVA, organizată pentru achiziționarea manualelor pentru clasa a VIII-a, au trebuit să fie reanalizate după ce reprezentanții CNSC au decis să admită majoritatea celor 25 de contestații depuse. Licitația a fost organizată de Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNEE) din subordinea Ministerului Educației. 

 

CNAIR, obligată să reevalueze ofertele pentru centura Iașiului

 

Contractul de proiectare a unui tronson din centura Iașiului (Uricani - Cicoarei) a fost atribuit unei firme orădene, dar ofertele trebuie reevaluate în urma unei contestații. Contractul a fost atribuit la mijlocul lunii noiembrie 2020 către firma Proiect Construct Regiunea Transilvania. Compania clujeană NV Construct a contestat atribuirea, iar CNSC a obligat Compania de autostrăzi să reevalueze ofertele. La începutul lunii martie, contractul a fost atribuit firmei contestatare, NV Construct, valoarea lui fiind de 1,5 milioane de lei.

 

×
Subiecte în articol: achiziţii publice CNSC