x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Afacerea lui Stelu & Pescariu, pasată în anturajul lui Truică

Afacerea lui Stelu & Pescariu, pasată în anturajul lui Truică

de Ion Alexandru    |    24 Apr 2017   •   13:10
Afacerea lui Stelu & Pescariu, pasată în anturajul lui Truică
Sursa foto: ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO

După ce, în urmă cu doi ani, controversatul afacerist, fost tenisman, Dinu Pesca­riu, și fosta săgeată a lui Dorin Cocoș, Gheorghe Stelian, au încercat să-și curețe numele de afacerile imobiliare pe care le-au deținut, acestea au ajuns în posesia unor interpuși. La rândul lor, interpușii au predat părți importante din aceste afaceri, ajungând în cele din urmă ca unul dintre cele mai controversate business-uri imobi­liare din cartierul bucureștean Floreasca să fie controlat de un miliardar transilvă­nean. Este vorba despre celebra deja companie Rahmaninov Residence SRL, care este astăzi deținută, în proporție de 50 la sută, de omul de afaceri Dorin Mirel Mate­iu, din Alba Iulia, unul dintre acționarii Fotbal Club Municipal Apulum SA.

 

Interpușii lui Dinu Pescariu și Gheorghe Stelian din afacerea imobiliară denumită Rahmaninov Residence au plasat jumătate din companie unui prosper om de afaceri din Alba Iulia. Potrivit unor informații furnizate de ONRC cu fix o lună înaintea alegerilor parlamentare, asociații oficiali ai companiei SC Rahmanonov Residence SRL, Mihai Marian Banu și Ioana Geor­gescu, au decis majorarea capitalului social al societății, prin aportul în numerar, cu suma de 1.000 de lei, făcut de un nou invitat în structura acționariatului, pe nume Dorin Mirel Mateiu, domiciliat în Alba Iulia. Ca urmare a acestei decizii, începând cu aceeași dată, Mihai Marian Banu a rămas să controleze 50 la sută din părțile sociale ale SC Rahmaninov Residence SRL, în timp ce Ioana Georgescu și noul acționar, Dorin Mirel Mateiu, au rămas să împartă, în mod egal, restul de 50 la sută din părțile sociale.

Acesta a fost, însă, doar primul pas al înstrăinării activelor acestei companii către un potent om de afaceri. Deoarece, trei zile mai târziu, mai exact în data de 15 noiem­brie 2016, tot de la Registrul Comerțului aflăm că a fost convocată o nouă adunare a asociaților SC Rahmaninov Residence SRL, unde s-a supus la vot și s-a aprobat cesionarea de către Ioana Georgescu a întregului pachet de acțiuni pe care îl deținea către Dorin Mirel Mateiu. Tranzacția s-a parafat în lipsa lui Mateiu, care a fost reprezentat la această ședință de către o anume Marilena Camelia Udrea, membră a CECCAR Alba Iulia. Astfel, toate cele 25 de procente ale Ioanei Georgescu deți­nute la SC Rahmaninov Residence SRL au intrat în posesia lui Dorin Mirel Mateiu, acesta din urmă plătind pentru ele suma de 500 de lei. Noua structură a acționariatului firmei în cauză arată, astăzi, în felul următor: Mihai Marian Banu - 50% și Dorin Mirel Mateiu - 50%.

Acționar la Elit Cugir și la Fotbal Club Apulum

Cine este noul investitor al afacerii înființate de Dinu Pescariu și Gheorghe Stelian? Dorin Mirel Mateiu, în vârstă de 50 de ani, este un milionar dinTransilvania, care a controlat fabrica de carne Elit SRL din Cugir.

Începând cu anul 2001, acesta a deţinut mai multe afaceri în Alba Iulia, printre care SC Mado Comaliment SRL, firmă pe care a împărțit-o cu o anume Ana Eleonora Sărmășan, societate care, în 2003, și-a schimbat denumi r e a în SC Mado Leasing SRL. Tot împreună c u A n a Eleonora Sărmășan, Mateiu controlează și SC Elit SRL Cugir, dar și SC Mercado SRL.

O altă afacere a lui Dorin Mirel Mateiu este SC Mado SRL din Oradea de Jos, judeţul Alba. De la Oficiul Național al Registrului Comerțului, am aflat că, în octombrie 2003, împreună cu Valentin Suciu, Dorin Mirel Mateiu a înființat, la Alba Iulia, SC Apulum Media Group SRL, societate care avea ca obiect de activitate editarea ziarelor.

În 2004, același Mateiu, împreună cu un anume Ioan Lazăr, dețineau compania Columna SRL, pe care, ulterior, au cesionat-o către Emil și Nicolae Ivan. În același an, Mateiu devenea asociat, alături de Teodora Lăzurcă, Carmen Camelia Trif și Putan Silviu Iosif în SC Management Group AS SRL din Cugir, firmă care se ocupa, la vremea respectivă, cu activități juridice și de contabilitate.

Ca o coincidență, având în vedere anturajul în care a intrat anul trecut Mateiu, în 2 februarie 2005, acesta înființează, la Alba Iulia, împreună cu un anume Ioan Străjan, o firmă pe care au denumit-o SC La Stejari SRL, nume identic cu cel al cartierului rezidențial de lux din nordul Bucureștiului în care locuieşte, astăzi, Elena Udrea. Societatea din Alba are ca obiect de activitate „hoteluri”.

Dorin Mirel Mateiu apare, conform unei notificări de la Registrul Comerțului din 15 iulie 2005, pe lista acționarilor SC Fotbal Club Municipal Apulum SA Alba Iulia. Alături de Mateiu, din această companie mai făceau parte, la vremea respectivă, Consiliul Județean Alba, Consiliul Local Alba Iulia, Aurel Cristian Tamaș, Ioan Mircea Bodea, Marian Ionel Sarmeș, Vasile Trifan, Dorel Burlan și Eremie Bicu.

Tot Dorin Mirel Mateiu a mai controlat și compania Energotrans SRL, pe care a vândut-o, în anul 2005, către Octavian Daniel și Octavian Liviu Oroș.

Dorin Mateiu, în combinație încă de acum trei ani

În octombrie 2014, după arestarea lui Dorin Cocoș și a lui Nicolae Dumitru, zis „Niro”, în primul dosar „Microsoft”, la proprietatea afaceristului Remus Truică, din strada Atena, a avut loc o întâlnire de taină surprinsă, însă, de paparazzi, la care au participat Remus Truică, Dinu Pescariu, Eugen Bejinariu și Dorin Mirel Mateiu. În aceeași perioadă, Direcția Națională Anticorupție demarase și dosa­rele privind despăgubirile de la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, în care protagonistă era fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, dosare care priveau, printre altele, și despăgubirile primite de Gheorghe Stelian. În 24 februarie 2016, fostul primar al Sectorului 2, Neculai Onțanu, a emis o autorizaţie de construire, cu numărul 40/3R, cu privire la imobilul deţinut de SC Rahma­ninov Residence SRL, în strada Rahmaninov nr. 50-70. Lucrările iniţiale fuseseră avizate de același edil în 17 noiembrie 2011 și au vizat un imobil compus din două subsoluri, cu parter și șase etaje, plus un al șaptelea nivel – duplex, iar certificatul de urbanism, emis în 6 august 2011, îl avea ca beneficiar pe Gheorghe Stelian, zis „Stelu”. La scurt timp după emiterea acestei autorizații de construire, Neclai Onțanu a fost arestat într-un dosar de corupție.

Proprietatea despre care vorbim se află în imediata veci-nătate a sediului ANRP, la li-mita cu Parcul Verdi, iar după ce Onțanu a emis autorizația de con-struire, șantierul a fost vizitat de Dinu Pescariu și Dorin Mirel Mateiu, cel care astăzi controlează jumătate din capitalul social al SC Rahmaninov Residence SRL.

După declanșarea anchetelor penale, firma a fost ascunsă după paravane

“Jurnalul Naţional” a dezvăluit, anul trecut, faptul că, înfiinţată în anul 2012 sub numele de Steda Energy Holding SRL, de către Gheorghe Stelian şi de tatăl acestuia, Iulian Gheorghe, firma şi-a schimbat numele, porivit datelor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, în SC Rahmaninov Residence By Steda SRL. Operaţiunea a avut loc în data de 10 martie 2014, zi în care în structura acţionariatului a intrat şi tenismanul Dinu Pescariu, ca asociat majoritar cu 60% din beneficii şi pierderi. După zece zile, în 20 martie 2014, Stelu şi Pescariu rămân să deţină împreună compania, după ce tatăl lui Gheorghe Stelian decide să părăsească structura acţionariatului. Nu pentru mult timp, deoarece, aşa cum aflăm tot de la Registrul Comerţului, Stelu şi Pescariu decid să primească în acţionariatul societăţii alte două persoane.

Înaintea alegerilor prezidenţiale din toamna anului 2014, DNA a declanşat în forţă ancheta în dosarele Microsoft şi ANRP. În primul, Dinu Pescariu şi Claudiu Florică au avut calitatea de denunţători şi au beneficiat de impunitate. Într-unul din dosarele ANRP, Gheorghe Stelian, deşi este beneficiarul unor despăgubiri uriaşe din partea statului, fiind personajul-cheie, nu a avut nici el prea mult de suferit. Cu toate acestea, Stelu şi Pescariu au decis, în 2015, să scape oficial de legăturile cu firma care construieşte apartamente de lux în zonele retrocedate, plasând-o interpuşilor Mihai Marian Banu şi Ioana Georgescu. Iniţial, cele două personaje au intrat în acţionariatul Rahmaninov Residence By Steda SRL printr-o majorare de capital, în valoare de 500 de lei, ce a avut loc în 12 august 2015, ajungându-se în situaţia ca Stelu, Pescariu, Banu şi Georgescu să deţină părţi egale din acţiuni.

Ulterior, noii asociaţi au preluat societatea cu totul, astfel încât, în prezent, oficial, nici Stelu, nici Pescariu nu mai au vreo legătură cu această companie.

Au schimbat tot: numele, acţionarii şi chiar sediul companiei

Operaţiunea de ascundere a firmei care construieşte apartamentele de lux din Floreasca a fost una minuţios pusă la punct. Potrivit documentelor oficiale, în data de 12 august 2015, a fost convocată o Adunare Generală a Asociaţilor societăţii SC Rahmaninov Residence By Steda SRL, unde, pe lângă majorarea capitalului social şi primirea în structura acţionariatului a noilor asociaţi, se mai decid câteva lucruri care denotă dorinţa proprietarilor firmei de a-şi ascunde urmele. Astfel, se ia decizia ca societatea să fie administrată de proaspătul asociat cooptat la vremea respectivă, Mihai Marian Banu. După care se mută sediul social al companiei din imobilul de lux al lui Gheorghe Stelian din Şoseaua Kiseleff, într-un apartament din strada Manolache Vornicu, adică acasă la celălalt proaspăt asociat cooptat, Ioana Georgescu. Iar şedinţa AGA se încheie cu schimbarea numelui societăţii din SC Rahmaninov Residence By Steda SRL, în SC Rahmaninov Residence SRL, pentru a înlătura orice legătură cu Stelu şi cu grupul său de firme Steda.

O lună mai târziu, în data de 14 septembrie 2015, după ce dosarele ANRP şi Microsoft au ajuns deja în instanţele de judecată, a avut loc o nouă adunare a asociaţilor SC Rahmaninov Residence SRL. Cu acest prilej, Gheorghe Stelian i-a cedat toate acţiunile lui Mihai Marian Banu, iar Dinu Mihai Pescariu i-a cedat toate părţile sociale Ioanei Georgescu.

Ioana Georgescu, cea care a preluat acţiunile Rahmaninov Residence SRL de la Dinu Pescariu, nu este altceva decât un intermediar al fostului tenisman. În data de 27 martie 2007, se înfiinţează firma SC RPD Sport SRL. Structura acţionariatului f irmei arăta, la data

fondării, astfel: Dinu Mihai Pescariu (33.334%), sora acestuia, Ana Maria Pescariu (33,333 %), şi Ioana Georgescu (33,333%), aceasta din urmă fiind numită şi în funcţia de administrator al societăţii. La 13 septembrie 2012, Dinu Mihai Pescariu cesionează acţiunile deţinute la SC RPD Sport SRL către tatăl său, Dinu Mircea Pescariu, tenismanul ieşind,  astfel, din acţionariat. Însă sora sa, dar şi Ioana Georgescu rămân asociaţi.

Teren și construcție ocolite de DNA în dosarele ANRP

Tot ca o coincidenţă este și faptul că această construcție din Rahmaninov, care astăzi este controlată de Mateiu, nu a făcut obiectul vreunui sechestru care să fie instituit de DNA. În decembrie 2014, Gheorghe Steli­an a fost trimis în judecată într-unul dintre dosarele ANRP, pentru o despăgubire ilegală de 377.282.300 de lei. Printre cei trimişi, alături de Stelu, în jude­cată în acest dosar se numără Alina Bica (reprezentantul Ministerului Justiţiei în Comisia Centrală de Stabilire a Despăgu­birilor), Crinuţa Dumitrean (preşedinte al acestei comisii), Sergiu Ion Diacomatu (vicepre­şedintele de atunci al ANRP), Călin Florin Teodorescu (depu­tat, membru al comisiei), precum şi alte persoane. Gheor­ghe Stelian este judecat în acest dosar pentru complicitate la abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave. Cei în cauză sunt acuzaţi că, în 15 martie 2011, în calitate de membri ai Comisiei de Despăgubire, au aprobat raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Nuţiu Emil, prin care valoarea unui teren în suprafaţă de 130.535 mp (peste 13 hectare) a fost stabilită la suma de 377.282.300 lei. Aceasta repre­zintă o supraevaluare a terenului cu 263.327.559 lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echiva­lent cu această sumă în dauna bugetului de stat şi a facilitat obţinerea unor avantaje patri­moniale de către Gheorghe Steli­an și alte persoane. Potrivit DNA, Ministerul Finanţelor Publice s-a constituit ca parte civilă, solicitând obligarea incul­paţilor şi a părţilor responsabile civilmente la plata sumei de 263.327.559 lei, echivalentul sumei de 61.714.021,4 euro, iar, în vederea recuperării prejudi­ciului, a fost instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri imobile şi sume de bani, printre care şi bunuri aparţinând aface­ristului Gheorghe Stelian.

Aşa stând lucrurile, este destul de ciudat modul în care Stelu a reuşit să cesione­ze, împreună cu Dinu Pescariu, acţiunile deţinute la SC Rahmaninov Residence SRL către persoane interpuse, fără ca acest lucru să fie sesizat de procurorii anchetatori. De altfel, aceasta nu este singura ciudăţenie din acest dosar.

×