x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Investițiile „post-mortem” ale autorităților răpuse de alegeri

Investițiile „post-mortem” ale autorităților răpuse de alegeri

de Ion Alexandru    |    02 Oct 2020   •   10:04
Investițiile „post-mortem” ale autorităților răpuse de alegeri

În plină campanie electorală, dar și în primele zile după consumarea scrutinului din 27 septembrie, când au avut loc alegerile locale în România, pentru desemnarea noilor conducători ai consiliilor județene, consiliilor locale și primăriilor, au fost derulate, pe bandă rulantă, contracte de achiziție publică de lucrări sau de proiectare a unor lucrări de investiții. Dacă, în precampanie, Compania Națională de Investiții (CNI), entitate aflată în subordinea Ministerului Administrației Publice, condusă de celebrul Ion Ștefan, zis Grindă, a atribuit contracte de finanțare pentru lucrări de care vor beneficia unele localități ce se pregăteau de alegeri, după exercitarea votului, mai multe unități administrativ-teritoriale sau județene s-au grăbit să încheie licitațiile pe ultima sută de metri a actualului mandat. Pe lista instituțiilor care au parafat contracte de investiții importante, chiar în primele două zile lucrătoare după închiderea urnelor, se află și unele care au cunoscut schimbări politice zguduitoare. Consiliul Județean Vrancea, pierdut de social-democratul Marian Oprișan, sau Primăria Municipiului Timișoara, pierdută de liberalul Nicolae Robu, se află în această situație.

 

Cea mai interesantă investiție a fost făcută de Primăria Municipiului Timișoara, chiar în data de 28 septembrie 2020, practic a doua zi după ce au avut loc alegerile locale pentru alegerea noului primar și a componenței noului Consiliu Local. La Timișoara, alegerile au reprezentat una dintre surprizele majore ale scrutinului, unde aliații de la București – USR-PLUS și PNL – s-au contracandidat. Liberalii au mers, în continuare, pe mâna edilului Nicolae Robu, în timp ce USR-PLUS au marșat pe cetățeanul german Dominic Fritz, acesta din urmă câștigând, în mod spectaculos, alegerile.

Pierderea noului mandat de primar de către Nicolae Robu devenise certă odată cu prezentarea Exit-Poll-ului, dar și ca urmare a numărătorii paralele efectuate de Partidul Național Liberal și, ulterior, confirmată de rezultatele parțiale prezentate de către Biroul Electoral Central. Însă nici nu se uscase bine cerneala pe procesele verbale care arătau că Nicolae Robu nu va mai fi primar, că, pe 28 septembrie, Primăria Municipiului Timișoara a făcut o achiziție “de adio”, Robu lăsându-i moștenire urmașului său un contract în valoare de 111.641.113 lei cu tot cu TVA (23.258.565,2 euro).

Concret, municipalitatea a atribuit companiei Spic Internatzionale un contract având ca obiect lucrările de construire și proiectare tehnică a Pasajului Inferior “Solventul”. Din documentația care a stat la baza acestei achiziții, rezultă că investiția constă în realizarea unui pasaj, care să cuprindă linii de tramvai, urmărindu-se modernizarea întregii trampe stradale, inclusiv a rețelelor edilitare stradale, subterane și supraterane. Mai mult, se vor amenaja trotuare și piste pentru biciclete, zone verzi, care să contribuie, astfel, substanțial la “reducerea emisiilor de poluanți în atmosferă, la reducerea prafului, la creșterea confortului și a siguranței rutiere”.

Astfel, vor fi modernizați 726 de metri liniari de stradă, va fi construit un pasaj lung de 87,09 metri, vor fi amenajate trampe pe o lungime de 259 de metri, calea de rulare dublă a tramvaielor va fi de 424 de metri, va fi amenajat un sens giratoiu, 1.355 de metri liniari de piste pentru bicicliști și 5.534 de metri pătrați de spații verzi amenajate. Iar durata contractului este de 26 de luni.

 

Modernizarea Spitalului Județean Vrancea, parafată pe 29 septembrie

 

O situație asemănătoare s-a întâmplat la Vrancea, unde alegerile din 27 septembrie au constituit finalul unui mandat de 20 de ani al social-democratului Marian Oprișan la conducerea Consiliului Județean. Rezultatele arată clar că Oprișan a pierdut șefia județului, el fiind învins de reprezentantul PNL, Cătălin Dumitru Toma, a cărui candidatură a fost susținută atât de Partidul Național Liberal, cât și de formațiunea USR-PLUS.

În judeţul Vrancea, pe 27 septembrie, a fost o prezenţă la vot de 50,13% (156.117 voturi). După centralizarea a 98% din voturi, Toma Cătălin Dumitru, susținut de PNL și USR PLUS, a adunat 41,54% din voturi (63.209), iar Marian Oprişan de la PSD a obținut 37,9% din voturi (57.648).

La două zile după acest rezultat, Consiliul Județean Vrancea anunță că a încheiat un contract în valoare de 1.887.221 de lei cu TVA inclusă (aproximativ 400.000 de euro), pentru modernizarea și dotarea Secției Ambulatoriu Pediatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Sfântul Pantelimon, din Focșani.

Conform caietului de sarcini, obiectul procedurii este unul mixt, conținând atât prestarea de servicii, cât și execuția de lucrări. Astfel, prezenta procedură vizează contractarea serviciilor de proiectare, a serviciilor de asistență tehnică din partea proiectantului și execuția de lucrări. Ofertantul câștigător se numește SC Infranrvest Construct SRL.

 

La Galați, victoria a fost sărbătorită în avans, cu 20 de autobuze hibride

 

La Galați, social-democrații au spulberat “dreapta” în alegerile locale. Primarul în exercițiu, Ionuț Pucheanu, a obținut 60 la sută din voturi, în timp ce contracandidatul său de la PNL, susținut și de USR-PLUS, a obținut doar 16 procente. PSD a câștigat și majoritatea în Consiliul Local.

Victoria realegerii a fost sărbătorită, pare-se, și cu încheierea unui contract în valoare de 39.984.000 de lei cu TVA (8.330.000 de euro), atribuit în avans, cu o săptămână înaintea alegerilor, pentru achiziția a 20 de autobuze urbane hibride noi. Afacerea a fost parafată pe data de 21 septembrie 2020 și are drept furnizor concernul Solaris Bus & Coach S.P. Z.O.O.

Nu doar localitățile mari sau județele importante au făcut achiziții înaintea alegerilor locale, ci și unele mai mici. Este cazul Primăriei Valea Seacă, județul Bacău, care, pe 21 septembrie 2020, a încheiat cu SC Romconstructor SRL, un contract de 1.613.730,72 lei fără TVA, pentru proiectarea și execuția de lucrări pentru reabilitarea și modernizarea drumului comunal.

Apoi, în 25 septembrie 2020, cu două zile înainte de scrutinul electoral, Primăria Orașului Luduș, județul Mureș, a încheiat cu SC Electric Răsăritului SRL, un contract de 673.740 de lei fără TVA, pentru concesionarea, pe o perioadă de patru ani, a serviciului de iluminat public. 

 

CNI a finanțat, în precampanii, investiții în localități în care a pierdut alegerile

 

Cu zece zile înainte de derularea scrutinului electoral pentru alegerile locale, mai exact în data de 17 septembrie 2019, Compania Națională de Investiții încheie cu societatea Grup Primacons SRL din Slatina, un contract în valoare de 7.546.555,17 lei cu tot cu TVA (1.572.199 de euro), pentru un proiect de investiții în stațiunea Voineasa, județul Olt. Concret, este vorba despre finanțarea proiectării, în faza de adaptare la amplasament, execuția lucrărilor și asistența tehnică din partea proiectantului, aferentă obiectivului de investiții “Construire sală de sport școlară în satul Mărgăritești, localitatea Voineasa, județul Olt”.

Cheltuielile aferente pentru proiectare și asistență tehnică au fost stabilite la 143.422 de lei fără TVA, cele pentru investiția de bază se ridică la 6.271.013 lei fără TVA, la care se adaugă organizarea de șantier, în valoare de 142.273 de lei fără TVA. Conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, SC Grup Primacons SRL Slatina are un unic asociat în persoana lui Octavian Bălțoi, din Slatina.

Interesant din punct de vedere electoral este faptul că investiția de la Voineasa a fost antamată, așa cum arătam mai sus, cu zece zile înainte de alegerile pentru desemnarea unui nou primar al localității. Pe 27 septembrie, însă, candidatul PNL pentru Primăria Voineasa, Paul Barau, a obținut 19,9 la sută din voturi, în timp ce candidatul PSD, Liviu Anuța, a primit 80,1 la sută din sufragiile electoratului.

 

 

Bazin de înot olimpic la Târgu Mureș

 

În aceeași zi de 17 septembrie, Compania Națională de Investiții (CNI) face o nouă investiție. Mai exact, încheie procedura de licitație și a atribuit un contract în valoare de 626.466,7 lei cu TVA inclusă (130.514 euro), către SC Contrascom Construcții Bente SRL.

Este vorba despre finanțarea execuției de lucrări de amenajări exterioare necesare finalizării obiectivului de investiții “Bazin de înot olimpic în Târgu Mureș“. Conform ONRC, SC Contrascom Construcții Bente SRL este o companie deținută, în calitate de asociat unic, de către omul de afaceri din Târgu Mureș Remus Benta.

PNL a participat la alegerile locale pentru funcția de primar al municipului Târgu Mureș cu candidatura Theodorei Benedek, care a obținut poziția a treia, în urma numărării voturilor, respectiv a fost votată de 3.700 de alegători. Pe locul al doilea, s-a clasat candidatul Pro România, Claudiu Maior, iar alegerile au fost câștigate de Soos Zoltan, cadidat independent, dar susținut de UDMR.

 

 

1,2 milioane de euro, pentru primării liberale

 

O zi mai târziu, pe 18 septembrie, CNI încheie cu SC Fildo Starcons SRL un contract în valoare de 5.290.740 de lei cu TVA inclusă (1.102.237,5 euro), pentru proiectarea, execuția lucrărilor și asistența tehnică din partea proiectantului, aferente construirii unei baze sportive, de Tipul 1, cu încălzire pe gaze, în orașul Santana, județul Arad. Inițial, Compania Națională de Investiții pusese la bătaie 11.297,06 lei fără TVA pentru proiectare și asistență tehnică, 4.850.552,52 lei fără TVA pentru investiția de bază și 22.000 de lei pentru organizarea de șantier.

Conform Oficiului Registrului Comerțului, SC Fildi Starcons SRL era deținută, până la începutul anului trecut, de două persoane fizice – Dacian Adrian Hodor și Dorec Ciorbei. Pe data de 29 ianuarie 2019, Hodor decide să-i cesioneze asociatului său toate părțile sociale, părăsind structura acționariatului. Interesant este că investiția va fi derulată sub un primar PNL, respectiv Daniel Tomuța, care a câștigat alegerile din 27 septembrie, obținând cele mai multe voturi. Abia pe locul al doilea s-a clasat candidatul PSD, Ioan Miclăuș, iar pe poziția a treia s-a aflat un reprezentant al FDRG.

Atribuirea contractelor a continuat și în ultima săptămână a campaniei electorale, CNI atribuind, în 21 septembrie 2020, un contract în valoare de 295.217,2 lei cu TVA (61.504 euro) pentru consultanță companiei Geoscad Const SRL din Câmpina. Au fost contractate, cu acest prilej, servicii de proiectare fazele de studiu de fezabilitate, studiu hidrogeologic, elaborare a documentației pentru obținerea avizelor și acordurilor solicitate prin certificatul de urbanism, alte studii de specialitate relevante, proiectul pentru autorizația lucrărilor de construire, inclusiv întocmirea documentației pentru obținerea actelor necesare emiterii autorizației de construire aferente obiectivului de investiții aferente lucrărilor de proiectare și regularizare a malurilor pârâului Azuga, în zona de surpare și alunecare masivă a versantului stâng Sorica, adiacent zonei Umbroasa, din orașul Azuga.

SC Geoscad Const SRL este deținută de Claudia Constanța și Mihai Ciprian Ionică.

Din nou, de acest proiect finanțat de guvernul liberal, prin Compania Națională de Investiții, beneficiază o autoritate publică locală adjudecată, la alegerile din data de 27 septembrie, un primar PNL. Alegerile la Azuga au fost câștigate de liberalul Ciprian George Barbu, care l-a învins la urne pe Marius Vasile Carpen, de la Pro România.

 

 

×
Subiecte în articol: marian oprisan nicolae robu