x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Anca Boagiu a primit o sinecură de 12.000 de lei pe lună de la fostul său consilier, devenit ministru

Anca Boagiu a primit o sinecură de 12.000 de lei pe lună de la fostul său consilier, devenit ministru

de Ion Alexandru    |    07 Apr 2021   •   08:22
Anca Boagiu a primit o sinecură de 12.000 de lei pe lună de la fostul său consilier, devenit ministru

Seria numirilor politice la vreme de criză continuă. Unul dintre exponenții de bază ai fostului regim băsist, Anca Boagiu, a fost numită, recent, în funcția de membru al Consiliului de Administrație al Fondului Național de Garantare a Creditului pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii – FNGCIMM IFN SA, primind, în acest sens, o indemnizație lunară brută în sumă de 12.062 de lei.

Anca Boagiu are un mandat valabil până în data de 17 iulie 2021, conform informațiilor prezentate chiar pe site-ul instituției. Ea va fi colegă în cadrul acestui Consiliu de Administrație cu alți foști demnitari de calibru. Spre exemplu, din același CA face parte, până în 1 iunie, fostul ministru de Interne din Guvernul Ponta, Radu Stroe. De asemenea, tot aici, îl mai regăsim cu un mandat care expiră în 9 iunie, pe Ion Ariton, fostul ministru al Comunicațiilor, în Guvernul Boc-Udrea. 

La aceeași dată, expiră mandatul de membru în Consiliul de Administrație al Fondului pentru Ovidiu Ioan Silaghi, ex-ministru al Transporturilor în cadrul Guvernului condus de Călin Popescu Tăriceanu.

Fondul Național de Garantare a Creditului pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii este o companie guvernamentală, la care statul român este unic acționar, prin Ministerul Finanțelor Publice. Cel care face numirile în acest Consiliu de Administrație este exact ministrul Finanțelor, nimeni altul decât actualul liberal Alexandru Nazare, fost membru PD și PDL, ca și Anca Boagiu, pe care a numit-o, fosta sa șefă. Mai exact, Alexandru Nazare este considerat un “pupil” al Ancăi Boagiu. Actualu ministru al Finanțelor Publice a intrat în administrația publică, în anul 2005, în calitate de consilier al Ancăi Boagiu, iar cariera sa a fost, la un moment dat, legată ombilical de cariera acesteia. Nazare a fost secretar de stat la Ministerul Transporturilor și la Ministerul Integrării Europene, succedându-i în ultima parte a regimului “Băsescu” Ancăi Boagiu la Ministerul Transporturilor.

 

Ospătar propus de USR pentru vice-șefia ANAF

 

Partea progresistă a Guvernului de Coaliție nu se lasă nici ea mai prejos în domeniul numirilor. Biroul Național al USR l-a propus în funcția de vicepreședinte Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) pe Emil Sămărtinean, un consultant pentru IMM-uri în vârstă de 37 de ani, ale cărui businessuri cumulează o cifră de afaceri de 50.000 de euro, deși instituția pe care o va coordona gestionează sume ce se ridică la sute de miliarde de lei. Sămărtinean nu are experiență la stat, a urmat un doctorat fără să-și susțină teza, iar la „skills” dobândite educațional bifează „analiza faptelor și înțelegerea lumii”, conform portalului Ecomedia.

Sursa citată mai precizează că, potrivit CV-ului, Emil Sămărtinean a intrat direct în piața muncii, în 2005, ca funcționar bancar la Banca Transilvania, unde a stat până în 2006. În 2008 a început să lucreze ca ospătar și organizare evenimente la Athenee Palace Hilton, până în 2011. Iar, în perioada 2011-2016 a fost, mai întâi, agent vânzări, apoi “customer support manager” la Orange România.

×