x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Record de viteză la cheltuit 30 de milioane

Record de viteză la cheltuit 30 de milioane

de Ion Alexandru    |    05 Iul 2021   •   07:20
Record de viteză la cheltuit 30 de milioane

La mai bine de un an de la introducerea stării de alertă în România, Guvernul continuă să facă achiziții directe, la sume enorme de bani, fără licitații. Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) a achiziționat, în baza „urgenței pe care nu avea cum să o prevadă” 1.750.000 de viziere de protecție medicală, pentru care plătește aproape 30 de milioane de lei. Iar vizierele urmează să completeze stocurile medicale de urgență pentru Departamentul pentru Situații de Urgență. Furnizorul acestor echipamente este o companie de IT, care se ocupă cu service-ul controversatelor tablete pentru elevi, achiziționate de Primăria Sectorului 1 anul trecut, achiziție care a făcut obiectul unei delațiuni a actualului edil împotriva fostului primar, la Direcția Națională Anticorupție.

 

Starea de alertă și legislația inventată de Guvernul Orban, anul trecut, pentru a ocoli procedurile de licitație obișnuite este folosită cu succes, în 2021, de Cabinetul Cîțu. Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate, entitatea care funcționează în subordinea Ministerului Finanțelor Publice și care a fost, în 2020, implicat în achiziția directă de echipamente medicale controversate, a mai făcut o cumpărătură. Este vorba despre 1.750.000 de viziere medicale de protecție, justificarea autorității contractante fiind aceea a asigurării stocurilor de urgență medicală, în numele și pentru Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Conform unui anunț de atribuire publicat pe SICAP (Sistemul Informatic Centralizat al Achizițiilor Publice) de către ONAC, la sfârșitul săptămânii trecute, achiziția acestor viziere a fost făcută prin negociere directă, fără publicarea prealabilă a unei invitații la procedura concurențială de ofertare în cadrul Jurnalului Oficial al Uniunii Europene, deoarece a intervenit o „extremă urgență, determinată de evenimente care nu puteau fi prevăzute de către autoritatea contractantă și în conformitate cu condițiile stricte prevăzute în Directiva 2014/24 a UE”. Se mai menționează, de asemenea, că această achiziție a fost făcută conform prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 11/2020 privind stocurile de urgență medicală, precum și unele măsuri aferente instituirii carantinei.

 

Motivația achiziției: completarea stocurilor

 

Din anunțul de atribuire mai aflăm că locul principal de livrare al acestor viziere este stabilit conform solicitărilor Departamentului pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, iar criteriul de atribuire a contractului a avut în vedere cel mai bun raport calitate-preț. Din care componenta financiară a cântărit 20%, cantitatea ofertată a cântărit 20%, iar termenul de livrare, care să nu depășească 90 de zile calendaristice, a cântărit 60%.

În acest sens, procedura a fost finalizată prin atribuirea, în 14 decembrie 2020, a contractului 322/CN și a actului adițional 5859/CN, din data de 18 mai 2021, în valoare totală de 24.500.000 de lei fără TVA, adică 29.155.000 de lei cu TVA inclusă pentru toată cantitatea. Ceea ce înseamnă că prețul unei viziere, cu tot cu TVA, este de 16.66 de lei.

Ofertantul declarat câștigător este compania SC Advanced Technologies SRL, din București, care, potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, este deținută, în calitate de unic asociat, de omul de afaceri Dragoș Vasile. Anul trecut, pe 23 martie, la o săptămână după instituirea stării de urgență la nivel național, asociatul unic a luat decizia să completeze obiectul de activitate al societății cu „comerțul cu ridicata al produselor farmaceutice” și cu „comerțul cu ridicata al articolelor medicale și ortopedice”.

 

Firma livratoare asigură service-ul tabletelor achiziționate de Primăria Sectorului 1, anul trecut

 

SC Advanced Technologies SRL este, potrivit datelor oficiale, furnizorul pentru Europa al produselor IT Vonino. Iar numele acestei firme a fost vehiculat în presă, la finalul anului trecut, în scandalul apărut după alegerile locale pentru Primăria Sectorului 1 din Capitală, când DNA a deschis pe numele fostului primar Daniel Tudorache un dosar penal pentru achiziția de tablete pentru elevi. În octombrie 2020, fostul edil spunea că DNA a efectuat o percheziție la primărie, ca urmare a sesizării făcute de Clotilde Armand privind achiziția de tablete pentru elevii din sector. „Percheziția a fost efectuată în urma uneia dintre multele sesizări formulate de Clotilde Armand împotriva mea, și anume «achiziția de tablete» pentru elevi. Din punctul de vedere al actualului primar al sectorului 1, achiziția de tablete pentru copii, în contextul pandemiei, nu era necesară”, preciza, la momentul respectiv, Daniel Tudorache.

Advanced Technologies SRL nu este furnizorul acestor tablete, ci este cel care trebuie să asigure service-ul lor, în timp ce Orange România urma să furnizeze serviciu de internet pentru aceste tablete școlare.

De altfel, chiar asociatul unic al companiei, Dragoș Vasile, menționa că societatea nu a participat la prea multe licitații cu statul, până anul trecut, însă că a furnizat pentru ONAC, la nivelul unei comune, aproximativ 300 de tablete școlare. De asemenea, a vorbit și de faptul că avea, la acel moment, în derulare procedurile de semnare a unui contract vizând livrarea de viziere. Conform acestuia, furnizorii Advanced Technologies sunt din China și s-au reprofilat pe producția și comercializarea de viziere și de măști de protecție.

 

×
Subiecte în articol: unifarm stare de alerta