x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Call Center-ul MAE, deservit de o firmă cu rădăcini panameze

Call Center-ul MAE, deservit de o firmă cu rădăcini panameze

de Ion Alexandru    |    08 Iun 2016   •   19:00
Call Center-ul MAE, deservit de o firmă cu rădăcini panameze

Ministerul Afacerilor Externe a desemnat, prin negociere directă, o companie controlată de către acţionarul echipei Dinamo, Nicolae Badea, pentru furnizarea de servicii de centru de apel la sediul centralei instituţiei. Compania în cauză a avut, în urmă cu un an, asociat un offshore panamez, controlat de un alt offshore din Dubai, implicat în afacerile lui Fathi Taher de la Atelierele Griviţa. Primul contract dintre Ministerul de Externe şi firma controlată de Nicolae Badea a fost parafat în 2014 şi prelungit, anul acesta, de către Guvernul tehnocrat, în plin scandal legat de business-urile pe care afaceriştii planetei le ascund prin căsuţe poştale din Panama. “Jurnalul Naţional” a prezentat, în urmă cu câţiva ani, scandalul în care companiile lui Fathi Taher care au preluat Atelierele Griviţa au fost implicate, în urma plângerilor penale depuse pentru nerespectarea contractului de privatizare. Unele din bunurile imobiliare preluate în 2004 au fost scoase la vânzare în anul 2012, în timp ce compania avea ca asociat şi offshore-ul panamez controlat de Nicolae Badea.

“Jurnalul Naţional” prezintă, în cele ce urmează, schema afacerilor care gravitează în jurul companiei care a primit, de la Ministerul Afacerilor Externe, contractul pentru servicii call center. MAE este singura instituţie publică ce derulează afaceri cu firma controlată de Nicolae Badea, fost ginere al demnitarului comunist Ion Dincă, poreclit “Dincă Teleagă”.

 

Sistemul, implementat de SIVECO

La sfârşitul lunii aprilie, Ministerul de Externe a finalizat procedurile privind contractarea de servicii pentru centrul de apel “Call center”. În 29 aprilie, instituţia a ales calea negocierii directe, fără să organizeze vreo licitaţie. Două companii private au depus oferte considerate de autoritatea contractantă ca fiind admisibile, fiind, în cele din urmă, agreată oferta cu preţul cel mai scăzut. Firma câştigătoare se numeşte SC Elicom SRL, cu sediul în Bucureşti, iar valoarea contractului pentru furnizarea serviciilor call center la sediul centralei Ministerului Afacerilor Externe se ridică la 629.000 de lei fără TVA.

Elicom SRL nu se află la prima afacere de acest gen cu instituţia publică în cauză. În 30 decembrie 2014, prin aceeaşi procedură de selecţie, compania în cauză a mai fost desemnată să ofere acelaşi tip de servicii pentru Ministerul Afacerilor Externe. Şi atunci, ca şi anul acesta, au fost doi ofertanţi, însă preţul cel mai scăzut, respectiv 225.000 de lei fără TVA, a fost cerut de către SC Elicom SRL.

Centrul de apeluri al MAE a devenit funcţional, la sfârşitul anului 2014, şi se adresează unui număr de peste trei milioane de români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, dar şi unui număr de 500 de lucrători consulari din cadrul Ministerului Afacerilor Externe care utilizează platforma implementată. Sistemul a costat MAE 17.612.385 lei fără TVA, din care 14.970.527,25 lei – valoare eligibilă nerambursabilă din Fondul Social European şi 2.641.857,75 lei – cofinanţarea eligibilă a beneficiarului, şi a fost implementat de un consorţiu de firme format din Quality Business Solutions (lider de asociere), S&T Romania SRL (asociat), Novensys Dynamics (asociat), Siveco Romania SA (asociat), cu susţinerea ICCO Electronics.

Serviciile postimplementare au fost atribuite, aşa cum am arătat mai sus, companiei Elicom SRL Bucureşti. Sistemul în cauză vizează preluarea unitară a cererilor referitoare la cazuistica specifică a MAE prin telefon, web, mail sau instant messaging şi, acolo unde este posibil, cetăţenii vor putea încărca în sistem copiile scanate ale documentelor. Totodată, prin acest sistem se oferă informaţii specifice şi se transmit mesaje automate de răspuns la cazurile semnalate.

 

Offshore-ul panamez a părăsit firma după parafarea primului contract cu MAE

Potrivit datelor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, SC Elicom SRL, firma care oferă servicii pentru MAE în privinţa acestui call center, a fost înfiinţată în anul 1991, iar, în 2004, avea drept asociaţi offshore-ul Black Sea Corporation LTD, cu sediul în insulele Turks şi Caios, din Indiile Britanice de Vest (cu 75% din acţiuni), dar şi pe românul Gabriel Eugen Dogaru (cu 25% din beneficii şi pierderi). În 2007, Black Sea Corporation LTD decide să cesioneze toate acţiunile. Astfel, un pachet de 50% este preluat de Nicolae Badea, acţionar la Dinamo, iar 25% sunt preluate de soţia lui Gabriel Eugen Dogaru, Liana Monica. Societatea avea, la acel moment, obiectul de activitate “prelucrarea informaţiilor şi a datelor”.

În 17 septembrie 2012, acţionarii Elicom SRL se reunesc într-o adunare şi aprobă ca Nicolae Badea să cedeze 7,5% din cele 50% din acţiunile deţinute către societatea anonimă Rhapsody Services Limited Inc, companie înfiinţată, în anul 2003, în Panama, şi reprezentată de avocata Olivia Livia Badea, ce-a de-a doua soţie a lui Nicolae Badea. Un an mai târziu, Elicom SRL capătă noi obiecte de activitate, respectiv activităţi ale agenţiilor de publicitate şi servicii de reprezentare media. În 5 mai 2015, după ce Elicom încheiase deja primul contract cu Ministerul Afacerilor Externe, offshore-ul panamez Rhapsody Services Limited Inc decide să-i revândă acţiunile lui Nicolae Badea, astfel încât, în prezent, structura acţionariatului Elicom SRL este următoarea: Gabriel Eugen Dogaru (25%), Nicolae Badea (50%) şi Liana Monica Dogaru (25%).

 

Rhapsody Services Limited, implicată în firmele lui Fathi Taher

Acelaşi offshore panamez este implicat în afacerile iordanianului Fathi Taher, cel care a preluat, de la FPS, fostele Ateliere Griviţa. În 2008, pe numele lui Fathi Taher, dar şi al mai multor asociaţi ai acestuia, au fost depuse câteva plângeri penale formulate de acţionarii societăţii Chema Project, care au acuzat firma iordanianului (SC Griro SA) că a făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului, pentru a obţine foloase mareriale injuste.

Taher controlează două companii importante. Griro Tower SA şi Băneasa Palace SA. Prima este deţinută, în proporţie de 31,8 la sută, de către societatea anonimă Rhapsody Services Limited Inc, controlată de Nicolae Badea şi reprezentată juridic, în România, de soţia acestuia. Cea de-a doua companie a lui Taher are asociat un alt offshore panamez, pe nume Titco.

Fathi Taher a cumpărat, de la FPS, în anul 2004, fosta fabrică de utilaj greu Griviţa, prin intermediul companiei iordaniene Quatron International Investment Co. Societatea iordanianului a plătit atunci suma de 12 milioane de euro şi, în 2006, a primit numele de Griro. Tot în 2006, Taher a primit ca acţionar în societate offshore-ul panamez Rhapsody Services Limited Inc. Potrivit acestuia, societatea anonimă panameză este deţinută, la rândul ei, de un offshore din Dubai, în spatele căruia s-ar afla Nicolae Badea. “Jurnalul Naţional” va arăta, concret, modul cum Rhapsody Services Limited se intersectează cu foarte multe afaceri ale lui Nicolae Badea din România.

În 2011, “Jurnalul Naţional” a dezvăluit, în mai multe rânduri, faptul că Griro avea, potrivit contractului de privatizare, obligaţia de a ceda o suprafaţă de 1.000 mp de birouri şi 450 mp de parcare către societatea Chema Project. Acest lucru nu s-a întâmplat, fapt ce i-a determinat pe reprezentanţii Chema să îi acţioneze pe Taher şi compania Griro în judecată, unde, de altfel, au şi câştigat. Nici după hotărârea instanţei, obligaţia contractuală nu a fost respectată, astfel încât au curs plângeri penale la Poliţie şi Parchet, soluţionate, însă, cu NUP.

 

Încrengătura duce până în Panama

Tot de la Registrul Comerţului aflăm că societatea care derulează contractul cu Ministerul Afacerilor Externe, SC Elicom SRL, deţine părţi sociale în cadrul companiei InterAcces SA, alături de alte entităţi ale grupului, cum ar fi SC Rotel Com SA, Media Com ’95 SRL, Radcom SRL şi Media Sat SRL. În 2008, Media Com ’95 SRL şi-a înstrăinat acţiunile către un anume Nicolae Comănescu.

Offsore-ul panamez Rhapsody Services Limited Inc, reprezentat de avocata Oana Livia Badea, deţinea, în anul 2013, 40% din acţiunile unei alte firme, SC All Com Servicii SRL. În această societate, un pachet de 40% era deţinut de Gabriel Eugen Dogaru, 19,8% de Gheorghe Gigea, 0,1% de către Oana Cecilia Gigea, iar alte 0,1% din acţiuni aparţineau unei anume Rodica Răduca. În 2015, Rhapsody Services Limited cesionează toate acţiunile către Eugen Gabriel Dogaru, care, ulterior, le cedează, la rândul lui, soţiei lui Nicolae Badea, avocata Oana Livia Badea.

Acelaşi offshore a mai deţinut, tot în 2013, 40% din părţile sociale ale SC ASGO Telecom SRL, alături de Gabriel Eugen Dogaru (35%) Liana Monica Dogaru (5%), Adrian Sandu (19,9%) şi Mădălina Doina Sandu (0,1%). În 2015, offshore-ul panamez a cesionat cele 40% din acţiuni către Nicolae Badea.

Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în privinţa societăţii SC Elicom Conect SRL. În 2013, acţionari erau Gabriel Eugen Dogaru (25%), Nicolae Badea (42,37%), Liana Monica Dogaru (25%) şi Rhapsody Services Limited Inc, reprezentată de aceeaşi avocată Oana Livia Badea (7,63%). În 2015, offshore-ul panamez i-a cesionat pările sociale lui Nicolae Badea.

Activităţi comerciale dintre cele mai diverse

O altă afacere interesantă în care sunt implicaţi Nicolae Badea şi asociatul său, Eugen Gabriel Dogaru, se numeşte SC Media Sat SRL, companie care se ocupă cu activităţi de telecomunicaţii prin reţelele de cablu. În 10 decembrie 2012, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului comunica faptul că asociaţii Media Sat SRL erau Saba Developments Limited (50,77%), Marysight Limited, reprezentată de Oana Livia Badea (24%), Nicolae Badea (14,46%), Gabriel Eugen Dogaru (7.7%) şi Liviu Gheorghe (3,07%). La sfârşitul anului 2012, aceşti asociai au aprobat fuziunea prin absorbţie dintre Media Sat şi compania SC Grupul de Dezvoltare Imobiliară SRL Bucureşti, fuziune în urma căreia SC Media Sat SRL a preluat toate activele societăţii absorbite, printre care se numără şi un imobil cu o suprafaţă utilă de 1.204,83 metri pătraţi, construit pe trei nivele, şi o suprafaţă de teren de 680 metri pătraţi în Bulevardul Ferdinand, din Sectorul 2 al Capitalei. Din acest spaţiu, aproximativ 100,62 metri pătraţi este ocupat, în baza unui contract de închiriere care expiră anul viitor de către Banca Comercială Română.

În 18 februarie 2016, aflăm că offshore-ul Saba Developments Limited şi-a cesionat cele 50,77 la sută din acţiuni către societatea Alerria Management Company SA, aflată în insolvenţă şi reprezentată de fostul manager al grupului Media Pro, Adrian Sârbu. Restul acţiunilor sunt deţinute de ceilalţi asociaţi.

Centrul de apeluri al MAE a devenit funcţional, la sfârşitul anului 2014, şi se adresează unui număr de peste trei milioane de români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, dar şi unui număr de 500 de lucrători consulari.

Fathi Taher a cumpărat, de la FPS, fosta fabrică de utilaj greu Griviţa, prin intermediul companiei iordaniene Quatron International Investment Co. În 2006, Taher a primit ca acţionar în societate offshore-ul panamez Rhapsody Services Limited Inc, fost asociat al firmei contractate de MAE.

×