x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Casa de Cultură a Sindicatelor din Călan, scoasă la mezat de primărie, din cauza administratorului

Casa de Cultură a Sindicatelor din Călan, scoasă la mezat de primărie, din cauza administratorului

de Adrian Stoica    |    21 Apr 2021   •   07:20
Casa de Cultură a Sindicatelor din Călan, scoasă la mezat de primărie, din cauza administratorului

Casa de Cultură a Sindicatelor din orașul Călan va fi scoasă astăzi la vânzare de primărie, din cauza datoriilor acumulate. Ca multe case de cultură ale sindicatelor, preluate abuziv, fără nicio bază legală, după 1990 din patrimoniul Uniunii Generale a Sindicatelor din România (UGSR) de către noile structuri sindicale apărute, și aceasta a ajuns într-o situație deplorabilă. Vorbim despre o clădire impunătoare aflată în mijlocul orașului, cu o suprafață utilă de peste 2.000 de metri pătrați pentru care primăria cere acum, la a doua licitație, doar 2,058 milioane de lei, potrivit anunțului de vânzare publicat pe site-ul primăriei, după ce inițial, pe data de 25 martie a fost scoasă la vânzare pentru suma de 2,744 milioane de lei. O persoană interesată să cumpere clădirea a cerut însă acum primăriei să facă dovada cu extrasul de Carte Funciară că cei care au exploatat clădirea sunt și proprietarii ei. 

Ceea ce s-a întâmplă cu Casa de Cultură a Sindicatelor din Călan după 1990 este un jaf după manual al noilor baroni sindicali care au exploatat-o după bunul plac, dar au uitat să plătească taxele și impozitele datorate bugetului local. Instituția funcționează sub tutela Asociației Naționale a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România (A.N.C.C.S.R),  care are un  consiliu de administrație format din cele patru confederații sindicale la nivel național: Confederația Națională a Sindicatelor Libere din România – Frăția, Blocul Național Sindical, Confederația Națională Sindicală „Cartel Alfa“ și Confederația Națională a Sindicatelor Democratice din România. Asociația A.N.C.C.S.R s-a constituit, teoretic, cu scopul de a proteja juridic casele de cultură ale sindicatelor, dar în realitate a patronat distrugerea multora dintre ele.

 

Primăriei i s-a cerut să arate cine sunt proprietarii

„Astăzi (luni - n.red) am depus o solicitare la Primăria Călan prin care i-am cerut să facă dovada cu extrasul de Carte Financiară că cei care au administrat clădirea și au generat și aceste datorii uriașe față de bugetul local prin neplata taxelor și impozitelor sunt și proprietarii acestei clădiri, pentru că altfel primăria nu poate vinde această clădire”, ne-a declarat Mircea Părăianu, o persoană care prin demersul său civic încearcă să salveze această clădire. A lucrat o viață în Combinatul Siderurgic Sidermet Călan, în jurul căruia s-a dezvoltat orașul, iar ca fiu de țăran îndrăgostit de tradițiile locale a evoluat de-a lungul anilor de multe ori pe scena casei de cultură. 

 

Penelistul Vasilescu, stăpânul absolut al clădirii

Directorul Casei de Cultură este, de foarte mulți ani, Constantin Vasilescu. Este și consilier local din partea PNL și, profitând de poziția sa, și-a închiriat aici și un spațiu pentru a desfășura activități economice. Tot aici mai au închiriate spații și alți consilieri locali și județeni PNL, dar care au uitat de plata datoriile către bugetul local. Această situație nu este de ieri, de azi, un dosar de executare silită fiind deschis împotriva Casei de Cultură încă din 2013 (dosarul 22/2013). La prima licitație organizată pentru vânzarea clădirii, primăria omisese, întâmplător sau nu, să precizeze că viitorul proprietar nu va putea schimba destinația inițială a imobilului. Această precizare a fost introdusă de abia acum, în anunțul celei de-a doua licitații și asta numai după intervenția lui Mircea Părăianu. Totuși, trebuie spus că fără această precizare sau cu ea, în realitate obiectul de activitate a fost schimbat abuziv de mult timp.  Pe de altă parte, spune Mircea Părăianu, ciudat este și faptul că primăria organizează licitația și, după cum se aude, ea ar fi interesată să o și cumpere.

 

UGSR, proprietarul de drept ignorat

Dreptul de proprietate al UGSR asupra terenului și clădirii este indiscutabil, iar un document aflat în posesia cotidianul Jurnalul demonstrează acest lucru. Este vorba despre Hotărârea Consiliului de Ministri al Republici Socialiste România nr. 174 din 1975 prin care terenul de sub clădire se transmitea pe perioadă nedeterminată în proprietatea UGSR. De asemenea, documentul preciza că hotărârea a fost emisă pentru reglementarea situației juridice a terenului ocupat prin construirea Casei de Cultură a Sindicatelor din orașul Călan.

 

 UGSR nu se mai regăsește în Cartea Funciară

Deși terenul și clădirea aparțin UGSR, în mod ciudat, în cartea Funciară apare în 1996 ca proprietar statul român. Cum a fost posibil așa ceva, la inițiativa cui s-a făcut acest înscris și în baza căror documente nimeni nu mai știe. Singurii care pot acum face lumină sunt procurorii. Mai departe, administrația păguboasă a sindicatelor a lăsat în urmă multe datorii, drept pentru care în 2017 în Cartea Funciară apare înscrisă o ipotecă în valoare de 683.754 de lei, iar în 2018 o altă ipotecă în valoare de 1,25 milioane de lei, pentru ca, în final, clădirea să fie închiriată pentru o perioadă de 10 ani, începând cu data de 1.03.2021 firmei ACS RED TIGERS Călan. 

 

Am vorbit cu primarul din Călan și i-am precizat că procesul pe care l-a avut pentru recuperarea debitelor Casei de Cultură a Sindicatelor nu l-a avut cu proprietarul real al clădirii și terenului, care este UGSR. L-am rugat să-mi trimită documentele de la cadastru și sentințele judecătorești pentru a avea o imagine foarte clară a ceea ce s-a întâmplat acolo de-a lungul anilor în care clădirea a fost administrată de Asociația Națională a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România. De la discuția cu primarul din Călan au trecut două luni, dar nici acum nu ne-a trimis documentele.

Dragoș Frumosu, președintele CGM-UGSR

×
Subiecte în articol: patrimoniul ugsr Dragoş Frumosu