x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Cât costă câinele de pază al liberalilor

Cât costă câinele de pază al liberalilor

de Ion Alexandru    |    25 Ian 2021   •   08:17
Cât costă câinele de pază al liberalilor
Sursa foto: pixabay.com

Compania de pază a unui fost director adjunct din cadrul Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, membru al Partidului Național Liberal, a primit de la instituțiile aflate în subordinea Ministerului de Finanțe un contract  de peste 4 milioane de lei. Asta, după ce, alte două direcții ale Finanțelor Publice, cea de la Galați și cea de la Iași, au făcut același lucru. Firma este patronată de Sorin Costel Dumitriu, fost consilier județean la Vaslui, ex-membru PNL și PDL, director al ANIF Vaslui și, întâmplător sau nu, compania a fost contractată, în 2018 și 2019, să presteze servicii de pază, primind 11,5 milioane de lei, chiar de la ANIF. Printre obiectivele pe care trebuie să le păzească se află și ANIF Vaslui. În 2009, societatea a sponsorizat Partidul Național Liberal, iar, din 2012, până anul acesta, a derulat contracte cu statul în valoare de peste 48,7 milioane de lei.

 

 Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Cluj-Napoca a încheiat, în data de 16 decembrie 2020, în plină negociere pentru formarea noului guvern, un contract, fără publicarea vreunui anunț sau invitație de participare, pentru servicii de pază, servicii de transport valori, servicii de monitorizare a măsurilor de alarmare și de intervenție la sediul DGRFP Cluj, precum și la sediul structurilor subordonate acestei entități. 

Compania care și-a adjudecat contractul se numește SC Sheriff Guard Protection SRL, cu sediul în Capitală, și a încasat, pentru serviciile pe care urmează să le presteze, suma de 3.337.997,76 de lei fără TVA, respectiv 4.015.057,33 de lei cu TVA inclusă. Concret, societatea în cauză trebuie să asigure șapte posturi de pază temporare, pentru o perioadă de 24 de luni, zece posturi de pază permanentă, tot pentru 24 de luni, să asigure monitorizarea structurilor de alarmare și de intervenție la șapte obiective ale contorului și să asigure, pentru o perioadă de doi ani, serviciul de transport valori la trei obiective ale Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Cluj Napoca.

 

Patronul, fost salariat la stat

 

Potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), SC Sheriff Guard Protection SRL este o companie înființată în data de 30 iulie 2002, în București, având ca și principal obiect activități de investigare și protecție a bunurilor și personalului, fiind fondată și administrată, la acel moment, de Sorin Costel Dumitriu, din Vaslui. Începând cu luna ianuarie a anului 2012, SC Sheriff Guard Protection SRL are doi asociați persoane fizice, respectiv Sorin Costel Dumitriu și mama acestuia, Maricica Dumitriu.

Fondatorul companiei este fiul lui Costache Dumitriu, fost polițist, care, la rândul său, este socrul fotbalistului Dragoș Grigore, de la Dinamo București. Și Dumitriu Senior are afaceri în domeniul pazei și protecției.

Spectaculos este, însă, faptul că, în paralel cu afacerea din domeniul pazei și protecție, Sorin Costel Dumitriu a deținut și funcții politice. În data de 10 octombrie 2009, acesta depunea o declarație de avere și una de interese, în calitate de consilier județean la Consiliul Județean Vaslui. În paralel, deținea societatea Sheriff Guard Protection SRL, cea care derulează contractul cu Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Cluj, despre care a făcut vorbire mai sus, dar și o altă societate de pază, SC Sheriff Grupvas Moldavia SRL.

În 10 mai 2011, Dumitriu depune o nouă declarație de avere, de data aceasta în calitate de inspector șef la Agenția Națională pentru Îmbunătățiri Funciare (ANIF), unitatea Vaslui, pentru ca, în iunie 2015 să figureze ca director general adjunct al acestei instituții.

Ultima sa declarație de avere în această calitate datează din 12 mai 2016, din timpul guvernării tehnocrate. Din documentele citate, mai aflăm că Sorin Costel Dumitriu, fost director ANIF Vaslui și patronul companiei Sheriff Guard Protection SRL, Cătălina Dumitriu, a lucrat ca jurist în cadrul Corpului de Control al Prefecturii Vaslui. Potrivit unor informații, Cătălina Dumitriu ar fi devenit, în cursul anului 2006, prima femeie detectiv particular din România.

 

Sponsorizări pentru PNL

 

Surse din zona politică precizează că Sorin Costel Dumitriu a fost, începând cu anul 2009, membru al Partidului Național Liberal, pe listele căruia ar fi candidat la Consiliul Județean Vaslui. După care, potrivit acelorași surse, acesta ar fi trecut în tabăra oponentă de la acel moment, respectiv la Partidul Democrat-Liberal. 

Potrivit unui document oficial, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, din 31 martie 2010, reprezentând o notificare a Autorității Electorale Permanente cu privire la cuantumul total al suemor provenite din finanțările private ale partidelor politice în anul 2009, compania SC Sheriff Guard Protection SRL a sponsorizat Partidul Național Liberal.

Mai exact, pe lista finanțatorilor formațiunii politice, compania apare, conform documentului citat, cu o finanțare în bani, în sumă de 10.000 de lei, făcută în data de 27 iulie 2009. An în care PNL a participat atât la alegerile europarlamentare, cât și la cele prezidențiale, având candidat propriu, în persoana lui Crin Antonescu.

 

Prestează, pe bani buni, servicii chiar pentru ANIF

 

Compania Sheriff Guard Protection SRL nu a debutat în afacerile cu statul după alegerile parlamentare din 2020, ci este un client abonat la astfel de contracte cu instituțiile publice. Însă, cu adevărat spectaculos este un acord cadru privind prestarea unor servicii de pază la care societatea lui Sorin Costel Dumitriu a participat, începând cu anul 2018.

Este vorba despre chiar Agenția Națională pentru Îmbunătățiri Funciare, care a achiziționat servicii de pază de la firma fostului director zonal al instituției. Astfel, la jumătatea anului 2018, ANIF a contractat, pe baza unui acord-cadru, servicii de pază a obiectivelor sale, inclusiv a filialelor teritoriale și a sediului central, pentru o perioadă de patru ani, până în 2022.

Lotul 13, privind prestarea de servicii pentru zona Moldovei, a fost atribuit companiei SC Sheriff Guard Protection SRL. În total, firma fostului director adjunct al ANIF Vaslui a încheiat cu ANIF un număr de 24 de contracte subsecvente și acte adiționale, în valoare totală de 9.659.477,8 lei fără TVA (11,5 milioane de lei cu TVA inclusă). Aceste contracte au fost atribuite în iulie, august și septembrie 2018, ianuarie, aprilie, iunie, iulie și septembrie 2019.

Fabuloase sunt cele două contracte subsecvente pe care ANIF le-a încheiat cu SC Sheriff Guard Protection SRL în data de 31 iulie 2019, întrucât ele vizau prestarea de servicii de pază exact la filiala ANIF Vaslui, cea care, în trecut, a fost condusă de însuși Sorin Costel Dumitriu. Ambele contracte subsecvente au valoarea de 22.811,28 de lei fără TVA fiecare.

 

Relație multivalentă cu Fiscul

 

Revenind la relația dintre firma de pază a familiei fostului director adjunct al ANIF Vaslui și ANAF, “Jurnalul” a descoperit că SC Sheriff Guard Protection SRL nu se află la primul contract cu Direcția Generală Regional a Finanțelor Publice Cluj-Napoca. Conform unui anunț de atribuire, publicat de autoritatea respectivă pe SICAP (Sistemul Informatic al Achizițiilor Publice Centralizate), în data de 14 mai 2019, aceasta a mai contractat servicii de pază pentru unitățile subordonate din județele Sibiu, Bihor Satu Mare și Maramureș.

De această dată, contractul a scos din bugetul DGRFP Cluj Napoca suma de 1.965.228,8 lei fără TVA (2,34 milioane de lei cu TVA inclusă), contractul fiind, de asemenea, atribuit companiei luii Sorin Costel Dumitriu.

Iar lucrurile nu se opresc aici. Consultând baza de date a fostului SEAP, am descoperit faptul că aceeași companie de pază a încheiat, în data de 27 aprilie 2015, trei contracte cu Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Galați. Pentru prestarea serviciilor de investigare pi de pază, SC Sheriff Guard Protection SRL a încasat suma totală de 1.284.441 de lei fără TVA (1,53 milioane de lei cu TVA inclusă).

în 21 octombrie 2016, aceeași companie primește un alt contract, în valoare de 1.322.000 de lei fără TVA (1,57 milioane de lei cu TVA) de la Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Iași.

 

48,7 milioane de lei din contracte publice

 

Suma totală a contractelor încheiate de SC Sheriff Guard Protection SRL în ultimii ani cu instituțiile publice ale statului se ridică, conform datelor identificate în baza de date a SICAP, la 48.703.464 de lei cu TVA inclusă. Pe lângă contractele la care ne-am referit mai sus, respectiv cele cu cele trei direcții generale regionale ale Finanțelor Publice Galați, Iași și Cluj Napoca sau cu ANIF, există și alte entități care au apelat la serviciile furnizate de către Sorin Costel Dumitriu.

Una dintre primele relații cu statul a fost aceea a Companiei Naționale a Uraniului. În 22 iunie 2012, acesta a atribuit firmei respective un contract în valoare de 132.012 lei fără TVA pentrtu paza perimetrelor Sectorului Oravița. Apoi, pe 9 iulie 2019, Compania Națională a Uraniului a mai atribuit un contract, în valoare de 163.464 de lei fără TVA, pentru paza punctului de lucru Sector Stei.

În 2 octombrie 2013, Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe contractează servicii de pază și protecție de la aceeași SC Sheriff Guard Protection, pentru care plătește 299.592 de lei fără TVA. Iar, în data de 21 august 2018, firma lui Dumitriu este contractată de către Institutul de Psihiatrie “Socola” din Iași, primind 265.628,16 lei fără TVA.

O afacere interesantă este cea derulată cu Administrația Bazinală de Apă Olt, unde SC Sheriff Guard Protection SRL a prestat servicii de pază, în baza a 14 contracte încheiate în perioada 22 decembrie 2017 -0 31 mai 2019, în valoare totală de 2.549.635,21 lei fără TVA.

De asemenea, ies în evidență cele 20 de contracte subsecvente încheiate de aceeași firmă de pază cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, atribuite între 9 noiembrie 2017 și 26 aprilie 2018, 1n valoare totală de 12.623.692,42 lei fără TVA. La 24 septembrie 2020, CNAIR a mai atribuit societății în cauză ale opt contracte, în valoare de 8.497.375,2 lei fără TVA.

Alte instituții care au apelat la serviciile aceleiași societăți sunt Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România – contract de 112.730 lei fără TVA, încheiat la 19 iulie 2019, sau  cu Autoritatea Feroviară Română - contract de 1.072.113,84 de lei fără TVA, încheiat în 6 august 2019.

 

×
Subiecte în articol: Sheriff Guard Protection SRL