x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Cluj-Napoca, dotată cu indicatoare rutiere de o companie amendată, anul trecut, pentru trucarea unor licitații

Cluj-Napoca, dotată cu indicatoare rutiere de o companie amendată, anul trecut, pentru trucarea unor licitații

de Ion Alexandru    |    10 Iun 2021   •   07:00
Cluj-Napoca, dotată cu indicatoare rutiere de o companie amendată, anul trecut, pentru trucarea unor licitații

Autoritățile locale din Cluj-Napoca au cumpărat, la începutul acestei luni, peste 5.000 de indicatoare rutiere, la bucată, la care se adaugă o suprafață totală de 1.750 de metri pătrați de asemenea produse, anunțând în documentația de atribuire că vechile  indicatoare se află în perioada de… expirare. Compania selectată să livreze indicatoarele în cauză, în baza unui contract care se va derula pe o perioadă de un an, a fost sancționată, la începutul anului trecut, de către Consiliul Concurenței, în urma unei investigații care a vizat trucarea unor licitații având ca obiect același tip de servicii, precum și înțelegeri de tip neconcurențial între companiile de profil.

 

Încă din luna februarie a acestui an, Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj-Napoca, entitate aflată în subordinea Consiliului Local al orașului condus de edilul PNL Emil Boc, și-a anunțat intenția de a achiziționa indicatoare rutiere pentru siguranța circulației în localitate. 

Conform caietului de sarcini care a stat la baza atribuirii contractului de achiziție publică, de aceste produse era nevoie pentru „aprovizionarea periodică cu indicatoare rutiere, necesare pentru lucrările de întreținere, reparare, mentenanță, dezvoltare și modernizare a dispozitivului de semnalizare rutieră pe raza municipiului Cluj-Napoca. Aceeași documentație mai stipulează faptul că, la momentul anunțării intenției acestei achiziții, Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj-Napoca avea în derulare un contract de furnizare de indicatoare rutiere „ale cărui cantități și valoare se apropie de final, astfel încât se dorește încheierea unui nou contract pe o perioadă de 12 luni pentru tipurile de indicatoare solicitate în municipiul Cluj-Napoca”.

 

Cantități importante

 

Aflăm, astfel, că, pentru următorul an, orașul condus de Emil Boc are nevoie de 5.500 de indicatoare rutiere, din care 700 de indicatoare triunghiulare cu latura de 700 mm, 300 indicatoare triunghiulare cu latura de 300 mm, 1.500 de indicatoare circulare D600, 100 de indicatoare circulare D800, 300 de indicatoare octogonale „800”, 100 de balize de direcționare., 200 de indicatoare pentru zone cu limitare de viteză, 500 de indicatoare tip trecere pentru pietoni și drum cu prioritate, 200 de indicatoare tip trecere de pietoni cu bandă reflectorizantă, 200 indicatoare pătrate tip sens unic și drum cu prioritate, 100 de indicatoare pătrate cu săgeți unidirecționale, 100 de indicatoare dreptunghiulare adiționale de distanțare, 100 de indicatoare dreptunghiulare adiționale de distanțare și orare, 500 de indicatoare adiționale de exceptare cu pictograme, 400 de indicatoare dreptunghiulare și 100 de indicatoare de tip săgeată. 

La acestea se adaugă o suprafață de 1.750 de metri pătrați de indicatoare, respectiv 100 de metri pătrați de plăcuțe stradale cu o față, 100 de metri pătrați de plăcuțe stradale cu două fețe și suporți, 50 metri pătrați de căsuțe poștale, 500 metri pătrați de indicatoare de orientare și 1.000 de metri pătrați de indicatoare de comandă specială.

La data de 2 iunie 2021, RADP Cluj-Napoca a anunțat finalizarea procedurilor de licitație, încheind un contract în valoare de 1.263.304 lei cu TVA inclusă, cu compania SC Girod Semnalizare Rutieră SRL, societate care, potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), este deținută, în calitate de unic asociat, de către International Girod SAS, din Franța, reprezentată de un cetățean pe nume Claude Girod.

 

Furnizor cu capital franțuzesc

 

În luna februarie a anului 2020, Consiliul Concurenței făcea public faptul că a sancționat cu amenzi în valoare de 3.182.184 de lei patru companii, implicate în trucarea unor licitații privind achiziționarea de indicatoare rutiere și de lucrări de amenajare rutieră. Una dintre firmele amendate este chiar SC Girod Semnalizare Rutieră SRL, care a fost sancționată cu amendă în valoare de 930.795 de lei.

Celelalte companii sunt Vesta Investment SRL, sancționată cu 725.267 de lei, Helvespid SRL, amendată cu 21.843 de lei, și Loial Impex SRL, care a primit cea mai mare amendă, în cuantum de 1.504.279 de lei.

 

 

Clientul municipalității, implicat într-o investigație a Consiliului Concurenței

 

Investigația Consiliului Concurenței a vizat atât licitații publice organizate de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere sau alți administratori de drumuri (consilii locale), cât și licitații private, organizate de antreprenorii de lucrări de reabilitare, modernizare și construcții de drumuri publice, care erau obligați să asigure și semnalizarea rutieră. Iar investigația a fost declanșată în cursul anului 2017, Consiliul Concurenței constatând existența a două înțelegeri anticoncurențiale ce aveau drept scop eliminarea concurenței, prin coordonarea comportamentului companiilor în cadrul licitațiilor publice sau private.

Concret. Vesta Investment SRL, Helvespid SRL și Loial Impex SRL sunt acuzate că au făcut schimb de informații sensibile concurențial și și-au adaptat comportamentul în contextul participării la licitații, fie ca ofertanți individuali, fie ca membri ai unei asocieri, astfel încât să nu concureze între ele. „Eliminarea concurenței a condus la atribuirea contractelor pentru indicatoare rutiere și/ sau lucrări de marcaje la prețuri mult mai mari, în perioada 2010-2017”, arată Consiliul Concurenței.

De asemenea, în perioada 2009-2016, firmele Girod Semnalizare Rutieră SRL și Loial Impex SRL și-au adjudecat contractele la prețuri mult mai mari, „deoarece și-au coordonat comportamentul și au depus oferte astfel încât să nu se concureze la licitațiile publice sau private de comercializare a indicatoarelor rutiere”. În timpul procedurii de clemență, trei din cele patru companii și-au recunoscut faptele, beneficiind de o reducere a cuantumului amenzilor. Consiliul Concurenței mai precizează că, în perioada menționată, companiile Helvespid SRL și Girod Semnalizare Rutieră SRL furnizau doar indicatoare rutiere, în timp ce celelalte două firme realizau și marcaje rutiere”.

×
Subiecte în articol: indicatoare rutiere