x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete De trei săptămâni, membrii Cabinetului Orban își țin averile la secret

De trei săptămâni, membrii Cabinetului Orban își țin averile la secret

de Ion Alexandru    |    20 Noi 2019   •   10:04
De trei săptămâni, membrii Cabinetului Orban își țin averile la secret

Niciunul dintre membrii Cabinetului Orban nu și-a depus declarațiile de avere și de interese pe site-ul Guvernului României, deși au trecut 17 zile de la învestire. Dacă în cazul unora dintre membrii noului Executiv liberal aceste informații pot fi găsite pe site-ul altor instituții publice în care au activat până la începutul acestei luni, veniturile premierului în funcție, realizate în ultimii ani, sunt mai mult decât „secrete”. Și nu este singurul demnitar de la Palatul Victoria care nu s-a grăbit, timp de trei săptămâni, să dea dovadă de transparență din acest punct de vedere. Ministrul Sănătății, Victor Costache, care a activat, până în prezent, doar în mediul privat, nu a depus astfel de declarații nici pe site-ul Gvernului, dar nici pe site-ul ministerului. În aceeași situație se regăsește și noul ministru al Muncii, Violeta Alexandru.

 

Astăzi, se împlinesc 17 zile de când Guvernul condus de Ludovic Orban a depus jurământul de învestitură la Palatul Cotroceni și de când se află, astfel, oficial, în funcție. Însă nici la aproape trei săptămâni de când „propovăduitorii” schimbării unui sistem „netransparent” gestionat de fosta guvernare PSD au preluat puterea, nu există publicată nicio declarație de avere, nicio declarație de interese și nicio biografie la zi a prim-ministrului liberal. Pagina de internet a Guvernului României s-a modificat, iar informațiile cu privire la membrii Executivului PNL sunt aproape inexistente. Practic, nici măcar fotografiile tuturor miniștrilor care au înlocuit reprezentanții PSD nu sunt postate în integralitate, cu toate că structura Executivului a fost redusă la 16 ministere.

Din punct de vedere legal, Cabinetul Orban se află încă în termenul celor 30 de zile prevăzut de Legea 176/2010, cu modificările și completările ulterioare privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice. Însă din punctul de vedere al pozițiilor adoptate în momentul în care actualul premier se afla în Opoziție, transparența nu pare a fi o prioritate pentru acesta. Conform Legii 176/2010, dispozițiile acestui act normativ se aplică unor anumite categorii de personae, care au obligația declarării averii și a intereselor, iar la articolul 1, alineat 5, printre aceste persoane se numără prim-ministrul, membrii Guvernului, secretarii de stat, subsecretarii de stat, asimilații acestora, precum și consilierii de stat din aparatul de lucru al prim-ministrului.

Până în prezent, niciun premier sau vreun membru al Guvernului nu a amânat atâtea săptămâni publicarea documentelor respective.

 

Nici măcar toate fotografiile nu sunt postate

 

Pe site-ul oficial al Guvernului României, la rubrica „Cabinetul de Miniștri”, sunt postate, chiar din seara zilei de 4 noiembrie, numele celor 16 miniștri, al vicepremierului Raluca Turcan și al premierului Ludovic Orban. Și câteva fotografii cu aceste personaje. Însă nu în dreptul tuturor. Spre exemplu, Raluca Turcan, Vasile Florin Cîțu (ministrul Finanțelor Publice), Bogdan Aurescu (ministrul Afacerilor Externe), Virgil Popescu (ministrul Economiei) și Violeta Alexandru (ministrul Muncii) nu au atașată nicio fotografie. Însă, fără excepție, niciunul dintre cei 17 nu și-au făcut publice, pe site-ul Executivului, declarațiile de avere, declarațiile de interese și biografiile, în calitatea lor de membri ai Guvernului.

Este drept, o parte dintre actualii deținători de portofolii ministeriale ocupă sau au ocupat, în perioada anterioară, funcții publice. Fie de parlamentari, fie de consilieri prezidențiali, cum este cazul lui Bogdan Aurescu, sens în care pot fi identificate atât CV-urile, cât și declarațiile de avere și de interese depuse pe paginile de internet ale respectivelor instituții publice. Însă pentru trei membri ai Cabinetului nu există nicăieri vreo sursă care să prezinte aceste informații la zi.

 

Trei demnitari „confidențiali”

 

În primul rând este vorba chiar de premierul Ludovic Orban, care, din cauza faptului că, începând cu luna decembrie a anului 2016, nu a mai ocupat funcții publice alese sau numite, nu și-a mai declarat averea și veniturile. Cele mai recente declarații de avere și de interese datează din ianuarie 2017, când Orban și-a încetat mandatul de deputat. Iar având în vedere că în prezent ocupă funcția de prim-ministru, singurul loc unde ar putea fi studiate aceste documente este site-ul Guvernului României.

În aceeași situație se regăsește și ministrul Muncii, Violeta Alexandru, care, de asemenea, din 2016 nu a mai ocupat funcții publice, iar cele mai recente declarații de avere și de interese sunt cele depuse în calitate de ministru pentru Dialog Social, în cadrul Guvernului Cioloș. Dacă pe site-ul Guvernului nu am găsit aceste documente, am apelat la site-ul Ministerului Muncii, în speranța că măcar aici Violeta Alexandru și-a publicat cele două declarații. Evident, nu a făcut-o până în prezent.

Cât despre actualul ministru al Sănătății, Victor Sebastian Costache, acesta nu a depus niciodată declarații de avere sau de interese, întrucât, până în prezent, nu a ocupat funcții de demnitate publică, el activând doar în domeniul privat. Am căutat, de asemenea, declarațiile de avere și de interese ale domniei sale pe site-ul Ministerului Sănătății. Fără succes. Ultima speranță pentru identificarea acestor informații a rămas baza de date a portalului declarațiilor de avere și de interese al Agenției Naționale de Integritate (ANI). Nici aici nu figurează documentele cu privire transparența financiară acelor trei demnitari.

 

Ludovic Orban, primul care se ascunde

 

Declarația de avere ținută, deocamdată, la secret de premierul Ludovic Orban este esențiaă pentru a înțelege din ce a trăit șeful Guverului liberal timp de aproape trei ani. Asta, deoarece de la un job part-time la o companie de construcții, liderul PNL, Ludovic Orban, a trecut la consultanță pentru una dintre societățile de avocatură deținute de fostul soț al colegei sale de partid Cristina Trăilă. El a devenit, astfel, coleg cu fostul general SRI Dumitru Dumbravă, care, la rândul său, oferă „consultanță anticorupție” pentru SCP Doru Trăilă & Asociații, casă de avocatură care reprezintă interesele unei cunoscute bănci în litigii pe care aceasta le are cu mai multe persoane fizice contractante de credite ipotecare în franci elvețieni. Practic, banca reprezentată de angajatorul lui Ludovic Orban se luptă în instanță împotriva aplicării Legii Dării în Plată, pe care un senator ex-PNL a inițiat-o și pe care, în 2016, chiar Orban, în calitatea sa de deputat, a votat-o. Anul trecut însă, parlamentarul liberal care a inițiat legea a fost dat afară din partid, pentru că, de asemenea, a inițiat și alte legi anticămătărie, iar modificările pe care același parlamentar a dorit să le aducă Legii Dării în Plată au fost atacate la CCR de PNL, în conivență cu USR.

Cu câteva zile înainte ca Orban să-și preia mandatul, o informație-bombă a explodat în spațiul public. Deputata PNL Cristina Trăilă, fostă membră a PDL și o apropiată, în anii de glorie ai guvernării Băsescu-Boc, a Elenei Udrea, a dezvăluit că premierul desemnat Ludovic Orban nu mai lucra la compania de construcții Revicond Canaltech SRL Târgu Mureș, ci devenise consultant la societatea de avocatură SCP Doru Trăilă și Asociații, aparținând fostului ei soț. Ludovic Orban a confirmat, ulterior, informația, însă a refuzat să precizeze de cât timp lucrează la această societate, cu ce anume se putea ocupa un subinginer la o companie de avocatură și nici ce salariu încasează, precizând că este unul decent, dar „confidențial”.

După ce DNA i-a fabricat un dosar de trafic de influență, în plină campanie electorală pentru alegerile locale din anul 2016, Ludovic Orban a decis, la sfârșitul aceluiași an, să nu mai candideze la un post de parlamentar. Astfel, începând cu ianuarie 2017 și până la mijlocul anului trecut, situația sa profesională rămăsese un mister. Multă lume, mai ales din zona politică, îl cataloga pe premierul desemnat ca fiind șomer. Anul trecut însă, presa a aflat că Orban lucrează cu jumătate de normă la o companie de construcții din Târgu Mureș - Revicond Canaltech SRL -, ceea ce a făcut, pe bună dreptate, să se nască întrebarea cum poate Orban să lucreze în Târgu Mureș, dacă el se află toată ziua la București, fiind ocupat cu politica. În primăvara anului trecut, „Jurnalul” a dezvăluit că societatea Revicond Canaltech a devenit operator pe piaţa extracţiei gazelor naturale și a extracţiei petrolului brut. Operaţiunea a avut loc la câteva luni după ce SC Revicond Canaltech a decis să-şi stabilească un punct de lucru în Bucureşti, chiar în toiul dezbaterii cu privire la modul în care preşedintele PNL îşi poate desfăşura activitatea de salariat la această companie din judeţul Mureş, în timp ce activitatea politică îl obliga pe Orban să stea mai mult în Capitală. Societatea a încheiat mai multe contracte cu statul.


Fostul procuror general Augustin Lazăr încalcă legea ANI de șapte luni

Dacă proaspeții membri ai Executivului PNL nu se grăbesc să-și declare veniturile, însă se află, încă, în termenul legal pentru a o face, nu același lucru se poate spune despre Augustin Lazăr, fost procuror general al României. Acesta nu și-a mai depus declarații de avere și de interese din anul 2018, el omițând, până în prezent, să depună documentele, la terminarea mandatului. Trebuia să facă acest lucru încă din luna aprilie, când a ieșit la pensie, prin decret semnat de Klaus Iohannis.

Conform articolului 4, alineat 3, din Legea nr. 176/2010, „în termen de zece zile de la data încetării mandatului sau a încetării activității, persoanele prevăzute de lege au obligația să depună din nou declarații de avere și de interese”. Persoanele la care face referire textul de lege se regăsesc, printre altele, în cuprinsul punctelor 6 și 7 ale articolului 1 al aceluiași act normativ, care se referă la membrii CSM, la judecători, la procurori, la magistrații asistenți, la asimilații acestora, precum și la asistenții judiciari.

Ultima dată când Ludovic Orban și-a declarat veniturile, averea și interesele a fost în luna ianuarie a anului 2017, când și-a terminat mandatul de deputat în Parlamentul României

Conform dezvăluirilor de presă, liderul Executivului liberal a lucrat, cu jumătate de normă, la o firmă de construcții, după care s-a transferat, în calitate de consultant, la casa de avocatură a fostului soț a deputatei PNL Cristina Trăilă. Salariile încasate de Orban sunt necunoscute

×