x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Dube pentru deținuți, cumpărate de Poliția Română de la o firmă controlată de apropiații lui SOV și Liviu Luca

Dube pentru deținuți, cumpărate de Poliția Română de la o firmă controlată de apropiații lui SOV și Liviu Luca

de Ion Alexandru    |    15 Iul 2020   •   10:44
Dube pentru deținuți, cumpărate de Poliția Română de la o firmă controlată de apropiații lui SOV și Liviu Luca

Poliția Română a decis, în toamna anului trecut, să demareze un proiect de reînnoire a parcului auto utilizat pentru transportul persoanelor arestate preventiv sau a deținuților. Motivația invocată de IGPR este aceea că România a fost condamnată la CEDO, în mai multe dosare, pentru condițiile precare din spațiile de reținere, inclusiv a condițiilor prin care persoanele private de libertate sunt transportate. Cu toate că, așa cum arătam, ideea a prins contur în septembrie 2019, afacerea propriu-zisă a fost demarată în plină pandemie de COVID-19, cu doar câteva zile înainte ca președintele României să declare starea de urgență la nivel național. Autoutilitarele ce vor dota Poliția vor fi furnizate de una dintre companiile agreate și de Serviciul Român de Informații, pentru furnizarea de echipamente și tehnică specială. Este vorba despre SC Stimpex SA, entitate controlată de un grup de oameni de afaceri apropiați de Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca, dar și de fostul ministru de Finanțe Sebastian Vlădescu. În trecut, Minsterul de Interne a mai achiziționat de la aceeași firmă autospeciale pentru Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. În primăvara acestui an, aceeași companie a livrat izolete pentru MApN.

 

Concret, în data de 6 martie 2020, Inspectoratul General al Poliției Române anunță atribuirea unui acord cadru pentru achiziția unei cantități cuprinse între 20 și 100 de autospeciale, care urmează să intre în dotarea Serviciului de Coordonare a Centrelor de Reținere și Arestare Preventivă. Finanțarea acestui program este făcută exclusiv din fonduri bugetare, contractul nu face referire la fonduri europene și a ajuns la unul dintre clienții racordați la afacerile Ministerului Afacerilor Interne. Este vorba despre contractul nr. 209545 din 6 martie 2020, încasat de compania SC Stimpex SA, în valoare de 21.075.400 de lei fără TVA, respectiv de 25.079.726 de lei cu TVA inclusă (5.224.943 de euro). 


De la semnarea acestui acord-cadru, au mai trecut, însă, aproape trei luni până la atribuirea primului contract subsecvent, respectiv a primei achiziții propriu-zise de autospeciale pentru transportul deținuților. În data de 1 iulie, Inspectoratul General al Poliției Române anunță, pe SEAP, încheierea contractului subsecvent mr. 209545/1/2020, cu aceeași companie SC Stimpex SA, la o valoare de 4.215.080 de lei fără TVA, respectiv 5.015.945,2 lei cu TVA inclusă (1.044.988,6 euro).

 

Actualul parc auto, inadecvat în raport cu cerințele CEDO

 

Conform caietului de sarcini care a stat la baza acestei achiziții, document aprobat de inspectorul general al IGPR, Liviu Vasilescu, cumpărarea de autospeciale pentru deținuți este motivată prin faptul că “siguranța centrelor de reținere și arestare preventivă este un concept care se referă la toate activitățile desfășurate de administrația acestora, în scopul supunerii persoanelor private de libertate unor restricții legale în ceea ce privește libertatea de mișcare, astfel încât să fie împiedicată sustragerea lor de la executarea măsurilor preventive privative de libertate, pentru protejarea vieții, integrității corporale și sănătății acestora, a personalului și a altor persoane care intră în contact direct cu acestea”.
În documentul citat se mai arată că existența unei situații generalizate de risc și vulnerabilitate la nivelul centrelor, situație datorată stării tehnice a autospecialelor de transport aflate în dotarea acestora motivată de vechimea parcului auto, la care se adaugă și cazurile în care România a fost condamnată de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), “atât pentru situația necorespunzătoare a condițiilor din penitenciare și din centrele de reținere și de arestare preventivă, cât și pentru transportul inadecvat aplicat persoanelor private de libertate, inclusiv sub aspectul condițiilor în care acestea au fost transportate”, impune măsuri urgente, în concordanță cu măsurile asumate prin Răspunsul Guvernului României, prin care s-a aprobat completarea dotării structurilor de reținere și arestare preventivă cu 150 de mijloace de transport  utilizate pentru transportul persoanelor private de libertate, începând cu anul 2017 și până în anul 2023.
Revenind la atribuirea acestui contract, aflăm că valoarea minimă, dar și maximă a ofertelor primite de către Inspectoratul General al Poliției Române, dar și luate în considerare de autoritatea contractantă, este exact suma pe care a solicitat-o ofertantul câștigător, SC SC Stimpex SA. Iar criteriie de atribuire a acestui acord cadru au vizat ce mai bun raport calitate-preț, defalcat astfel: 90 la sută a cântărit prețul ofertei, 5 la sută a cântărit perioada suplimentară de garanție acordată, iar alte 5 procente au cântărit rulajul suplimentar care s-a acordat ca și garanție. 
Din anunțul de atribuire mai aflăm că durata acordului cadru este de 24 de luni, vizează un număr maxim de 100 de autospeciale din categoria de omologare tip M2, cu tracțiune 4 X2, având o putere minimă a motorului de120 KiloWatti, obligatoriu pe motorină, cu o lungime maximă de 7 metri, cu o capacitate de 13 locuri. Perioada de garanție pentru motoare este de 36 de luni sau în limita a 100.000 de kilometru, iar perioada de garanție pentru rezistența caroseriei la coroziune este de șase ani.

 

Cine este furnizorul și ce legături interesante au acționarii

 

Stimpex SA, câștigătorul acestui contract, este un client fidel al afacerilor cu instituțiile de forţă ale statului. Însă nu doar relația cu aceste instituții atrage atenţia, ci mai ales structura acționariarului. Potrivit Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC), acționarii societății în cauză sunt Marcel Istrate, Cristian Toroipan, Isidor Stamatoiu, Costel Chivu, Vasile Moldovan, Mihai Laurențiu Sima, Nicolae Crânganu, George Chircu, Gabriel Gheorghe Caliță și Aurel Prodea. SC Stimpex SA este administrată de către Marcel Istrate, Marin Ștefan și Vlad Constantin Istrate.
Acționarul Cristian Toroipan apare asociat în două companii care au legătură cu omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu și cu fostul lider sindical Liviu Luca. Este vorba despre SC Global Video Media SA, unde Toroipan este asociat alături de un alt apropiat al lui Sorin Ovidiu Vîntu, Eugen Luha, și de celebra PSV Company SA. De asemenea, numele lui Cristian Toroipan, care ar fi chiar vărul soției lui Liviu Luca, mai apare și pe lista acționarilor SC Realitatea Media SA. Partenerul de afaceri al lui Toroipan din SC Global Video Media SA, Eugen Luha, este președinte al Federației Sindicatelor Gaz-România (FSGR) și vicepreședinte al CNSLR Frăția. În 2016, Curtea de Apel București a decis să-l condamne definitiv pe Vîntu la șase ani de închisoare în dosarul Petromservice, iar Liviu Luca a primit aceeași pedeapsă. Cei doi, împreună cu alți acţionari, au fost trimiși în judecată pentru delapidare și spălare de bani. Prejudiciul în acest dosar a fost stabilit la 83,5 milioane de euro.

 

Administratorul Stimpex, partener de afaceri cu Sebastian Vlădescu

 

Legăturile interesante dintre acționarii și administratorii SC Stimpex SA cu sferele înalte ale societății nu se opresc aici. Așa cum aminteam mai sus, unul dintre administratorii companiei se numește Marin Ștefan. Acesta este asociat în cadrul unei alte firme, denumită SC Rom Offset Management & Production SRL, unde mai apare un asociat pe nume Bogdan Ceaușelu, fiul unui fost general, care, la rândul lui, a fost partener de afaceri cu fostul ministru al Finanțelor Publice, Sebastian Vlădescu, în cadrul SC Boss Exim Trading SRL. Această companie a derulat afaceri cu reparații de tehnică militară exportată din nordul Africii. Din societate a mai făcut parte și fiul fostului general Grigorie Ghiţă, Adrian Ghiță, un ex-salariat al Romtehnica.


Client al contractelor cu MAI

 

Nu este pentru prima dată când Poliția Română achiziționează produse de la compania Stimpex SA. În decembrie 2017, peste 8.000 de bastoane de luptă, tip tomfa, cu mâner, au fost contractate de IGPR, instituția plătind, la acel moment, suma de 750.000 de euro. 
Bastoanele în cauză au fost achiziționate sub denumirea de echipamente de protecție, potrivit unui anunț de atribuire publicat de Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) în Sistemul Public al Achizițiilor Publice. Contractul a fost atribuit prin procedură simplificată, după ce, inițial, autoritatea contractantă a anunțat că intenţionează să cheltuie pentru aceste echipamente nu mai puțin de 447.590 de lei, fără TVA.
În data de 6 decembrie 2017, IGPR a luat în discuție toate cele trei oferte depuse pentru finalizarea procedurilor de achiziție. Ofertele înaintate de compania craioveană SC Neramo Distribution SRL și de cea bucureșteană SC Tactica Outdoor SRL au dost declarate respinse.
În schimb, a fost declarată admisibilă oferta înaintată de către reprezentanții companiei SC Stimpex SA București, care a cerut un preț total de 283.304,4 lei fără TVA, ceea ce înseamnă 337.013,2 lei cu TVA (750.000 de euro). Achiziția a fost avizată, în caietul de sarcini, de către fostul inspector-șef al Poliţiei Române, chestorul Bogdan Despescu, actual secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne. 
Stimpex SA a mai derulat, de asemenea, în perioada 28 martie 2013 – 22 noiembrie 2016, nu mai puțin de șase contracte cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în valoare de 22 de milioane de euro cu TVA.  Primul contract a fost parafat în luna martie a anului 2013, când IGSU a achiziționat de la SC Stimpex SA mai mute autospeciale pentru decontaminare personal și tehnic, dar și pentru transport scafandri, în valoare de 797.320 de euro. Ulterior, în luna ianuarie 2014, au mai fost achiziționate autospeciale de decontaminare și intervenții complexe, în valoare de 325.155,6 euro. Apoi, în august 2015, IGSU a mai achiziționat de la SC Stimpex SA lanterne individuale cu acumulator și încărcător, în valoare de 2.411,500 de euro cu TVA, iar în septembrie 2015, au mai fost achiziționate autospeciale pentru transport scafandri, în valoare de 15,5 milioane de euro. Anul trecut, în lunile august și noiembrie, IGSU mai achiziționat transportoare, în valoare de 1,9 milioane de euro.


Furnizor de tehnică specială pentru SRI și de izolete pentru MApN

 

“Jurnalul” a dezvăluit, în urmă cu doi ani, că aceeași companie SC Stimpex SA este conectată și la contractele Serviciului Român de Informații, prin Institutul de Tehnologii Avansate. În 11 august 2017, această instituție a parafat cu societatea respectivă un contract de 40.000 de euro, pentru achiziția unor contracămăși cu dezintegrare, în condiții de siguranță. Institutul pentru Tehnologii Avansate a mai selectat compania Stimpex SA și în septembrie 2009, când a achiziționat de la aceasta servicii de cercetare-dezvoltare în vederea achiziționării unor căști de protecție pentru pirotehniști, în valoare de 44.500 lei cu TVA (12.714,3 euro). Mai mult, în data de 31 august 2008, aceeași autoritate contractantă a negociat direct cu aceeași companie pentru atribuirea altor două contracte. Primul viza furnizarea unui complet de protecție și neutralizare, în valoare de 98.000 de lei cu TVA (24.500 euro), iar al doilea, furnizarea unui complet de decontaminare, în valoare de 49.000 de lei cu TVA (12.250 de euro).


În 10 aprilie 2020, Ministerul Apărării Naționale dădea publicității informația conform căreia o comisie de recepţie, formată din specialişti ai Departamentului pentru armamente şi ai Direcţiei Medicale a MApN, a recepţionat, la sediul operatorului economic Stimpex SA, al treilea lot de 35 de izolete de concepţie şi producţie românească. “Producţia acestora va continua şi în cursul săptămânii viitoare pentru livrarea lotului nr. 4, reprezentând restul de 20 de izolete din totalul de 100 comandate de către MApN. Sistemele de evacuare a personalului contaminat cu agenţi biologici - BIOEVAC recepţionate vor fi distribuite, prin Direcţia medicală, sistemului medical national”, mai arăta, în plină stare de urgență MApN.
 

×