x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Emil Boc, chemat să dea declarații în instanță, în dosarul de corupție al „șamanistei” Vanessa

Emil Boc, chemat să dea declarații în instanță, în dosarul de corupție al „șamanistei” Vanessa

de Ion Alexandru    |    18 Dec 2019   •   08:21
Emil Boc, chemat să dea declarații în instanță, în dosarul de corupție al „șamanistei” Vanessa
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Scandalul „șamanic” în care este implicat, zilele acestea, fostul șef al serviciului secret al Ministerului de Interne Gelu Oltean, dar și partenera de viață a acestuia, mult mai tânăra Vanessa Youness Amal, referitoare la traficul și consumul de substanțe periculoase interzise, vine în contextul în care unul dintre personajele acestei „telenovele” se judecă într-un dosar de corupție. Este vorba despre aceeași Vanessa Youness Amal. Cu o săptămână înainte ca DIICOT să treacă la reținerea acesteia și la arestarea ei, judecătorii Tribunalului București au anunțat că în dosarul privind o șpagă de un milion de euro primită de tânără pentru intervenții pe lângă fostul premier PDL din 2011, pentru a intermedia un contract în ceea ce se numea afacerea „Microsoft”, urmează să fie citat însuși Emil Boc. Care este un apropiat al iubitei lui Gelu Oltean.

 

Vanessa Yoness Amal, iubita fostului director al DGIPI Gelu Oltean, considerat mâna dreaptă a lui Virgil Ardelean, poreclit „Vulpea”, reținută împreună cu partenerul său de viață la sfârșitul săptămânii trecute, pentru trafic și consum de droguri de mare risc, a fost trimisă în judecată, în 30 ianuarie 2019, de DNA, pentru trafic de influență. Pe scurt, procurorii au menționat, în rechizitoriul pe care l-au înaintat Secției Penale a Tribunalului București, că, în perioada februarie – august 2011, Vanessa Amal Youness a pretins și primit de a un om de afaceri suma de un milion de euro, cu promisiunea de a interveni pe lângă un înalt demnitar guvernamental, în vederea aprobării unor documente ce priveau licențele IT Microsoft pentru produsele informatice utilizate în școli de către Ministerul Educației Naționale. Din același document, reiese faptul că respectiva documentație a fost aprobată de Guvern în data de 6 iulie 2011, însă „independent de demersurile inculpatei. (…) Cu toate acestea, inculpata a primit banii pretinși, în două tranșe, printr-un intermediar”, scriu procurorii de la DNA. Tranșele au fost împărțite în suma de 720.621 de euro, care a fost virată în contul unei firme controlate de Vanessa Youness Amal la data de 14 iulie 2011, chiar în ziua în care Ministerul Comunicațiilor a primit confirmarea oficială a aprobării documentației, iar restul banilor au fost primiți cash, printr-un intermediar. La momentul trimiterii în judecată, DNA a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra a patru terenuri, șase apartamente și două garaje aflate în proprietatea actualei iubite a lui Gelu Oltean.

Fostul premier, citat pentru 28 ianuarie la Tribunal

Ei, bine, deși a ajuns la instanță chiar la sfârșitul lunii ianuarie a acestui an, dosarul de corupție a început să se judece în precampania electorală aferentă alegerilor prezidențiale, mai exact în cursul lunii septembrie. La mijlocul lunii octombrie, instanța a încuviințat audierea denunțătorilor, respectiv a celebrilor Claudiu Florică și Dinu Pescariu. Pentru că, la termenul din 5 noiembrie, aceștia nu s-au prezentat, Tribunalul a dispus citarea lor cu mandate de aducere.

Iar „bomba” vine cu aproximativ o săptămână înainte ca DIICOT să îi rețină pe Vanessa și pe Gelu Oltean. Pe data de 3 decembrie, instanța de judecată dispune amendarea avocatului Călin Budișan, membru al Baroului Cluj, cu amendă judiciară de 5.000 de lei și amână judecarea cauzei pentru data de 28 ianuarie 2020, deoarece inculpata Vanessa Amal Youness nu avea apărare. Judecătorul pune din nou în vedere martorilor Claudiu Florică și Gheorghe Verioti să se prezinte la următorul termen fără a mai fi citați, în timp ce se ia act că Dinu Pescariu este plecat din țară, neputând fi audiat înainte de data de 3 februarie 2020 și, surpriză, „se citează martrorii Verioti Elena și Boc Emil, la adresele menționate în rechizitoriu”. Astfel, cu o săptămână înainte de arestarea operată de DIICOT, fostul premier PDL, actual primar PNL de Cluj-Napoca, a fost citat în dosarul de corupție al iubitei lui Gelu Oltean.

 

O parte din șpagă, primită cash, în curtea blocului în care locuiau împreună

Spicuind din rechizitoriul DNA, aflăm că Vanessa Amal Youness a primit suma de un milion de euro de la Claudiu Florică și Dinu Pescariu, cei doi denunțând-o la DNA în anul 2016, pentru a beneficia de clauza de impunitate. Marea parte din bani, așa cum am arătat mai sus, au fost primiți într-un cont din Elveția al unui offshore deschis în Seychelles. Concret, în luna februarie a anului 2011, Claudiu Florică a aflat că Elena Verioti era cea mai bună prietenă a unei persoane din anturajul lui Emil Boc. Motiv pentru care, împreună cu Dinu Pescariu, au luat legătura cu aceasta, dar și cu tatăl ei, Gheorghe Verioti, cărora le-au solicitat să le facă „lipeala” cu Vanessa Amal Youness, care să-l determine pe Emil Boc să aprobe nota de fundamentare a achiziției publice ce urma să fie susținută în cadrul Guvernului de fostul ministru Valerian Vreme. Conform denunțului, Claudiu Florică a comunicat că este dispus să-i plătească Vanessei suma de 600.000 de euro. Câteva zile mai târziu, actuala iubită a lui Gelu Oltean a căzut de acord să-și ofere „serviciile” în schimbul sumei de 500.000 de euro, pentru ca, la începutul lunii iulie a aceluiași an, să-și ridice pretențiile la suma de un milion de euro. La data de 6 iulie 2011, Guvernul Boc a aprobat nota de fundamentare promovată de Valerian Vreme.

O săptămână mai târziu, Dinu Pescariu a transferat suma de 750.000 de euro din contul său, deschis la o bancă din Zürich, în contul lui Gheorghe Verioti, iar pe data de 14 iulie, zi în care Secretariatul General al Guvernului informează Ministerul Comunicațiilor că nota a fost aprobată, a transferat 720.621 de euro în contul din Elveția al offshore-ului din Seychelles International Lobby LTD, al cărei beneficiar era Vanessa Amal Youness. Pe 15 iulie, Pescariu virează alți 250.000 de euro, cu același traseu. Vanessa a transferat cei 720.621 de euro din contul firmei offshore, în contul ei personal, iar în luna august primește diferența de bani, până la un milion de euro cash, de la Gheorghe Verioti.

Unde a primit acești bani? În parcarea blocului în care locuia cu chirie, pe Calea Victoriei, din București, același în care locuia, la acel moment, și premierul PDL în funcție la acea dată, Emil Boc.

La Parchet, Boc a fost audiat în condiții de maximă conspirativitate, unde le-a povestit procurorilor că a cunoscut-o din întâmplare pe Vanessa Amal Youness, undeva în cursul anului 2009 sau 2010, când era prim-ministru. Tânăra l-ar fi abordat în curtea imobilului în care locuiau, rugându-l să o ajute să ajungă la un medic de specialitate, fiind diagnosticată cu scleroză multiplă.

 

De la familia unui magnat gălățean, la fostul șef al „Doi și-un sfert”

Vanessa Amal Youness a intrat în afaceri la Cluj-Napoca, în cursul anului 2010. Născută în Craiova și devenită cetățean canadian, cu domiciliul în Ontario, aceasta a înființat, în data de 14 aprilie 2008, la Cluj-Napoca, societatea Youness SRL, care se ocupă cu lucrări de construire a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale. La acel moment, spun surse jurnalistice, actuala iubită a lui Gelu Oltean avea relații personale cu Andrei Lișinschi, fiul magnatului gălățean cu același nume, deținătorul fabricii de țevi Profiland. Așa se face că, în 30 iunie 2009, Vanessa Amal Youness înființează, împreună cu Profiland SRL, compania Profiland Steel Company SRL, care se ocupă cu producția de metale feroase sub forme primare și de feroaliaje. La data de 20 ianuarie 2010, îl regăsim în compania Youness SRL Cluj-Napoca pe fiul magnatului gălățean Andrei Lișinschi junior, ca asociat. Acesta din urmă decide însă să-i cesoioneze Vanessei toate părțile sociale. Pentru ca, în 23 octombrie 2010, și Vanessa Amal Youness să cedeze, cu titlu gratuit, toate părțile sociale deținute la SC Profiland Steel Company SRL către seniorul Andrei Lișinschi.

Revenind la firma Youness SRL, aflăm că, începând cu anul 2010, Vanessa decide să înființeze un punct de lucru al firmei într-un apartament din strada Aurel Ciupe, la numărul 3, în Cluj-Napoca. Apoi, în 2017, aceasta își mută domiciliul la această adresă, unde înființează o nouă societate, denumită Youness Medical SRL, împreună cu o anume Mina Mursa, din Craiova. Societatea se ocupă, conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, cu activități referitoare a sănătatea umană și masaj medical. Pentru ca, în cursul lunii mai a anului 2017, Vanessa Amal Youness să-i cesioneze toate părțile sociale asociatei sale Mina Mursa.

Scandaloasa afacere a blocurilor construite în Cluj-Napoca

De ce este important de notat faptul că atât firma lui Vanessa, cât și domiciliul acesteia, se află în strada Aurel Ciupe, la numărul 3, din Cluj-Napoca? Pentru că, începând cu anul 2010, actuala iubită a lui Gelu Oltean, dar și Primăria municipiului Cluj-Napoca, au fost date în judecată de mai multe familii care locuiesc la acea stradă pentru anularea unei autorizații de construire emisă în anul 2008, pe vremea când primar era Emil Boc, chiar înainte de a deveni premier. Este vorba despre construcția unor blocuri într-o zonă de case, cu un etaj în plus față de ceea ce scria în autorizația de construire. Primăria nu a luat însă nicio măsură. Expertiza tehnică realizată a demonstrat că blocurile aveau o înălțime de 11,6 metri, în timp ce autorizația permitea un regim de înălțime de maximum 10 metri.

Interesant este faptul că, în 2010, vecinii au reușit să anuleze în instanță autorizația de construire, însă, ulterior, Primăria Cluj-Napoca a emis o alta, în care se prevedea un etaj în plus. Iar lucrurile nu se opresc aici. În 2014, jurnalistul Remus Florescu, de la ziarul „Adevărul”, făcea un denunț public cu privire la fapte de evaziune fiscală în care era implicată Vanessa Amal Youness, în legătură directă cu cele două blocuri. Mai exact, apartamentele în cauză au fost construite pentru închiriere și, la nivelul anului 2015, „produceau” lunar 5.000 de euro din chirii. Chirii pentru care nu au fost înregistrate contracte la Direcția Regională a Finanțelor Publice. „Cele două blocuri au circa 20 de apartamente şi sunt situate într-o zonă de case din cartierul Mănăştur. Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Gligor Gavriş, a declarat pentru «Adevărul» că faptul că apartamentele nu au Carte Funciară nu scuteşte proprietarul de a înregistra contractul la Finanţe. «N-are nicio legătură Cartea Funciară cu impozitele la stat. Fiecare om care face venituri trebuie să plătească la stat. El realizează nişte bani, după care trebuie să plătească impozite. Este vorba despre evaziune fiscală. Dacă e vorba de mai mult de 5 apartamente, situaţia e şi mai gravă», a spus Gavriş”, scria jurnalistul acum cinci ani.

Pe data de 3 decembrie, Tribunalul București a decis să-l cheme, pentru 28 ianuarie 2020, pe Emil Boc, pentru a da declarații în dosarul în care Vanessa Amal Youness este judecată pentru șpaga de un milion de euro luată de la Claudiu Florică și Dinu Pescariu

 

Nouă zile mai târziu, DIICOT a decis reținerea Vanessei Amal Youness și a fostului șef al DGIPI Gelu Marin Oltean pentru trafic și consum de substanțe halucinogene, iar judecători au dispus arestarea lor preventivă

×
Subiecte în articol: Gelu Oltean Vanessa Youness Amal emil boc